200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

Isı, ses ve titreşim yalıtımında sprey uygulamaları

Isı, ses ve titreşim yalıtımında sprey uygulamaları

3 Aralık 2009 | ÜRÜN
16. Sayı (Eylül-Ekim 2009)

Selçuk Yayla / Makine Mühendisi / Marinsu Satış ve Pazarlama Müdürü Gemi inşasında ve yatlarda yaygın olarak kullanılan titreşim ve ses sönümleyici kaplamalar ile ısı ve yoğuşma önleyici sprey yalıtım kaplamaları yüksek performanslarının yanısıra uygulamada önemli kolaylıklar sunuyor. Asidik ortamlarda kaplamaların üzerine epoksi ve çinko bazlı sonkat koruyucu uygulamalar da yapılabiliyor.
Selçuk Yayla / Makine Mühendisi / Marinsu Satış ve Pazarlama Müdürü

Gemi inşasında ve yatlarda yaygın olarak kullanılan titreşim ve ses sönümleyici kaplamalar ile ısı ve yoğuşma önleyici sprey yalıtım kaplamaları yüksek performanslarının yanısıra uygulamada önemli kolaylıklar sunuyor. Asidik ortamlarda kaplamaların üzerine epoksi ve çinko bazlı sonkat koruyucu uygulamalar da yapılabiliyor.


Gemi inşası ve yat yapım süreçlerinde yaygın olarak kullanılan sprey izolasyon kaplamaları, titreşim sönümleyici kaplamalar ve ısı-yoğuşma önleyici izolasyon kaplamaları olarak 2'ye ayrılıyor. Hem titreşim hem de korozyon koruyucusu olarak kullanılan kaplamalar özellikle titreşim ve sesin yoğun olduğu makine daireleri ve pompaların çalıştığı bölümlerde kullanılıyor.  Bu yazımızda su bazlı tek bileşenli izolasyon kaplamalarının sunduğu avantajlar ve uygulama tekniklerine yönelik bilgiler yer alıyor.

Titreşim ve ses sönümleyici kaplamalar
Yat ve süperyatlarda kullanılan titreşim ve ses sönümleyici viskoelastik kaplamalar kes-yapıştır tipinde uygulanıyor.  Çok ağır titreşim sönümleyici plakaların yerine yapıştırmaya veya çivilere gerek olmaksızın yüzeylere çabuk boya gibi uygulanabiliyor. İleri teknoloji ile üretilen titreşim sönümleyici kaplamalar, ortalama 700-760 PSİ ile yüzeylere direkt olarak tutunuyor. Kaplamalar uygulandığı yüzeylerde ses seviyesini 10-25dB seviyelerinde azaltıyor. Titreşim ve ses sönümleyici viskoelastik kaplamalar ve ısı ve yoğuşma(anti-condensation) için kullanılan izolasyon kaplamaları birlikte, üst üste veya ayrı olarak da uygulanabiliyor.

Isı ve yoğuşma önleyici kaplamalar
Termal yalıtım sağlayan ısı ve yoğuşma önleyici izolasyon kaplamaları seramik bileşenli bir ürün.  Ürün hava ile doldurulmuş seramik ve akrilik bir yapıştırıcı ile asılı halde tutulan silis damla bileşenlerini içeriyor. Ağır deniz ve hava şartları için geliştirilmiş su bazlı, tek bileşenli kaplama, sprey boya gibi kolayca uygulanıyor. Kaplama klasik ısı izolasyon (comfort insulation) malzemelerinin aksine hafifliği ve çok amaçlı kullanımıyla zorlu deniz şartlarında izolasyon özelliğini uzun süre koruyor.  Gemi ve süperyatlarda yaşam mahalleri, makine daireleri, kemereler, postalar, perdeler, tavanlar, üstyapılar, köprü üstü, malzeme ambarları, sıcak-soğuk devreler ve alabandalarda kullanılan ürün, dar mekânlarda ağırlıklarla uğraşmadan kolayca uygulanma avantajı sunuyor. Nemlenme ve yoğuşmaya karşı yüzeyleri koruyan ısı ve yoğuşma önleyici izolasyon kaplamaları,  titreşimlerin sönümlenmesine de büyük katkı yapıyor. Ürünün diğer önemli bir özelliği de oldukça hafif olması. 

Uygulama 
Ses veya ısı izolasyon kaplamalarında gerekli kaliteye ulaşabilmek için ürün uygulama talimatlarına tam olarak uyulmalıdır. Aksi halde ürünle ilgili arzu edilen izolasyon performansı elde etmek mümkün olmayabilir. Uygulama yapılacak yüzey sıcaklığının en az 10 °C olması çok önemlidir. Reçine sistemi akrilik olduğundan, sıcaklık 10 °C’nin üzerine çıkmadıkça katalize olmayacak yani malzeme kurumayacaktır. Burada önemli olan yüzey sıcaklığıdır ve bu terimin hava sıcaklığı ile karıştırılmaması gerekir. Yüzey sıcaklığı  10 °C’nin üstündeyse ortam sıcaklığı 1 °C’nin altında dahi olsa ürün yüzeye uygulanabilir.
Sprey izolasyon kaplamaları uygun ortam koşullarında boya gibi kolaylıkla yüzeylere uygulanır.

Yüzey hazırlığı 
Eğer yüzey galvanize sac, paslanmaz ve alüminyum metalden yapılmış bir ise, diğer tüm boya hazırlıklarında olduğu gibi herhangi bir uygulama yapmadan önce yüzeye hafif bir sirke veya basınçlı su ile yıkama yapmak yeterli olacaktır. Bu yıkama yüzeyde bulunan tüm yağların, toz ve kirlerin bileşiklerin giderildiğinden emin olmak içindir.Tüm paslı yüzeylerin kaplamanın uygulanmasından önce onarıldığından ya da değiştirildiğinden emin olun. Ürünün yüzeye yapışması için pürüzsüz düz yüzeyler ve alüminyum satıhlar hafif bir zımparalama pürüzlendirilebilir. Yüzeyde diş oluşturmak için 180-220 gridli bir zımpara kâğıdı kullanılmak yeterli olacaktır. Malzemeler su bazlı olduğundan saf çelikler her zaman uygulamadan önce astarlanmalıdır. Kaynak yerleri ve rötuş yapılacak yerler dahil, çeliğin her yerinin astarla kaplandığından emin olunuz. Astarın sertleşmesi için 24 saat bekleyiniz. Ürün temiz olmak kaydıyla tüm yüzeylere herhangi bir hazırlık yapmadan direkt olarak uygulanır.

Sprey -püskürtme uygulaması
  • Yüksek miktarda yalıtım tanecikleri içerdiğinden kutuyu açtığınızda kaplamada ayrılmalar olması veya katı gibi gözükmesi doğaldır. Bu durum sizi korkutmasın! Kutuyla birlikte gelen karıştırma küreğini kullanarak ürünü karıştırın.
  • Tabanca ve püskürtme aletindeki tüm filtreleri çıkartın. Yalıtım taneciklerinin filtrede kalmadığından emin olmak açısından bunu yapmak çok önemlidir. 
  • Püskürtme aletin basıncını ayarlamak için bir yere örnek uygulama yapın. Birçok büyük havalı püskürtme aletinin sağladığı 3000 PSI veya 200 bar çıkış basıncı uygulama için yeterlidir.
  • Kaplamanın kuruma süresi yüksek ortam neminde ya da daha soğuk ortamlarda artacaktır. Kaplama prosedürü maksimum yaş olarak 0.5 mm-500 mikron tabakalar halinde uygulanabilir. 
  • Katlar arası kalınlığı eşit tutmak ve akma riskini azaltmak açısından daha soğuk ortam koşullarında, ısı uygulamak veya basınçlı havalandırma yapmak gerekebilir. Soğuk iklimlerde uygun bir kaplama elde edebilmek için, dikey yüzeylere 0.25mm-250 mikronluk hafif bir ön kat atılması önerilir. Gerekli kalınlığın sağlandığından emin olmak için yaş kalınlık ölçer kullanın. 
  • Bir sonraki kata geçmeden önce ilk kaplamanın tamamen kuruduğundan emin olmanız çok önemlidir. Kaplama işlemini bitirmek için kuru bir mil ölçüm aletiyle ölçülerek gerekli kalınlığa erişilip erişilmediğinden emin olunmalıdır. 

Kuruma süresi ortam sıcaklığına ve nemine bağlıdır. Kuruma süresi iki kat arasındaki kaplamanın dokunulacak kurumasıdır. Malzemelerin kürleşmesi 48-72 saattir. Rötuşlar küçük bir fırça ya da küçük bir püskürtme aletiyle yapılabilir. Aletlerin temizlenmesi çok basittir. Püskürtme aletini ve tüm araçları suyla yıkayın.

Renklendirme 
İlk önce kaplamaları orijinal renkleri ile yüzeye atın. Daha sonraki katlarda su bazlı akrilik renklendiriciler kullanabilirsiniz. Ancak bir noktadan sonra daha fazla miktarda renklendirici ilave etmek gereksiz olacaktır. Zira ürün artık fazla renklendiriciyi kabul etmeyecektir. Her kovaya aynı miktarda renklendirici karıştırmayı unutmayın.

Üst kaplama-son kat 
Ürünlerinin üzerine uygulanabilecek herhangi bir son katı uygulamadan önce ürünün en az 36-72 saat süreyle kürleşmeye bırakıldığından emin olun. Şayet kostik alanlarda kullanılacak ise, kaplamaların üzerine son kat (topcoat) vurulması önerilir. Kaplamalar ile birlikte epoksiler, poliüretan maddeler ve çinko bazlı ürünler gibi başka kaplama maddeleri de son kat uygulamaları için kullanılmaktadır. Ürünlerin kullanım bilgilerinde yazan değerleri tolere eden üst kaplamalar uygulanmalıdır. 


Marinsu Ürün Önerileri 

Mascoat DeltaT Marine
Mascoat Delta T Marine, Isı ve Yoğuşma Önleyici İzolasyon Kaplaması, tüm IMO/SOLAS gerekliliklerini yerine getirmiş ve klâs sertifikalarını almayı başarmış bir kaplamadır. Tüm dünyada 1000’i aşkın gemi, yat ve megayatlar ve römorkörlerde kullanılmaktadır.
Delta T Marine en iyi su bazlı kaplama teknolojisini kullanır ve içeriğinde hiçbir zararlı öğe barındırmaz. Diğer izolasyon yöntemlerinin aksine, DeltaT, alt yüzeye tam bir yapışma sağlayıp, yüzeyle kaplama arasında boşluk bırakmayarak korozyona asla izin vermez. Bu doğrudan yapışma deniz araçlarında yıllar boyunca süren ve bozulmayan bir izolasyon sağlar. Klasik izolasyon malzemelerinde oluşan küf ve bakteri oluşumunu engeller ve bunlardan kaynaklanan kokuları yok eder. Mascoat DeltaT Marine kullanarak gemi veya yatınızın tam olarak korunduğundan; yaşam mahalleri ve kamaralarının ilk inşasında olduğu gibi sürekli konforlu olarak muhafaza edildiğinden emin olabilirsiniz.

Mascoat Delta~dB 
Delta~dB Titreşim Sönümleyici Kaplaması yüzeysel yollu ve havayollu yüzeysel olarak iletilen sesler için dizayn edilmiş bir titreşim sönümleyici kaplamadır. Delta~dB titreşim ve ses enerjisini çok düşük değerlerdeki ısıya çevirerek bu titreşim ve gürültü iletimini kontrol etme özelliğine sahiptir; en gürültülü çalışan sistemleri bile çok sessiz hale getirir. Bu enerji dönüşümü ile mükemmel bir titreşim sönümleme özelliğine sahip olan Delta~ dB kaplama gemilerde, süperyatlarda, otomobillerde ve endüstriyel tesislerde gürültünün yok edilmesi işlemine büyük kolaylık sağlamaktadır.
 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Honda'nın Sessiz '˜Gücü'nü Uzaktan Yönetebilirsiniz

Red Dot'ta '˜tasarım konsepti' kategorisinde ödüle layık görülen Honda EU 32is çanta tipi invertörlü jeneratör, '˜akıllı uygulama kont...
18 Kasım 2024

Honda Marine'in Yeni Ürünü BF350'ye Red Dot Tasarım Ödülü

Honda Marine'in en yeni ürünü 'BF350 dıştan takma deniz motoru', dünyanın en prestijli tasarım ödülleri arasında yer alan Red Dot'ta &...
5 Eylül 2024

Bodrum'da Tur Teknelerinin Maddi Kayıplarına Çözüm: RielliMarine Su Yapıcıları

Deniz suyundan içilebilir nitelikte tatlı su edinilmesini sağlayan RielliMarine su yapıcılar, özellikle ticari tekneler için büyük önem taşıyor....
23 AÄŸustos 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.