200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

Likia 40 Denizci kimliÄŸiyle ilgi topluyor

Likia 40 Denizci kimliÄŸiyle ilgi topluyor

10 Mart 2010 | YAPIMCI
18. Sayı (Ocak-Åžubat 2010)

Türkiye'de polyesterden üretilen ilk klasik double ender model olarak tanıtılan 12,2 metre tam boya sahip Likia 40, Setmarin'in ilk teknesi. Seri üretilmek üzere tasarlanan tekne, denizci özellikleri, uygun fiyatı ve zengin donanım seçenekleri ile ilgi topluyor.
Türkiye'de polyesterden üretilen ilk klasik double ender model olarak tanıtılan 12,2 metre tam boya sahip Likia 40, Setmarin'in ilk teknesi. Seri üretilmek üzere tasarlanan tekne, denizci özellikleri, uygun fiyatı ve zengin donanım seçenekleri ile ilgi topluyor.

Türkiye'de polyesterden üretilen ilk klasik double ender model olarak tanıtılan 12,2 metre tam boya sahip Likia 40, Setmarin'in ilk teknesi. Seri üretilmek üzere tasarlanan tekne, denizci özellikleri, uygun fiyatı ve zengin donanım seçenekleri ile ilgi topluyor.

Setmarin'in ilk teknesi olan Likia 40, tirhandil tipinden yola çıkılarak tasarımı Turhan Soyaslan, iç tasarımı Aleks Banakis tarafından gerçekleştirildi. Tirhandilin ana vatanı olan Likya'dan adını alan Likia 40, klasik görünümlü modernliğin avantajlarını içinde barındıran, ahşap gibi bakım gerektirmeyen denizci bir tekne.

Türkiye'de polyesterden üretilen ilk klasik double ender model  olarak tanıtılan 12,2 metre tam boya sahip Likia 40, Avrasya Boat Show ve İstanbul Boat Show'da sergilendi. Tek veya çift kabin seçeneği, modern mutfağı, 1,90 metre iç mekân tavan yüksekliği, 6 kişinin rahatlıkla yemek yiyebileceği geniş ve rahat kullanım alanlarıyla Likia 40, ideal bir gezi teknesi.

Gövde ve güvertesi dişi kalıp içine el yatırması metodu ile imal edilen Likia 40'da tirizler, omurga perdeleri ve motor yatağı gibi ana taşıyıcı yapılar 5 kat elyaflandı. Gövde güverte birleşimine gösterilen özen, teknenin denizci kimliğinin görünmeyen detayları durumunda. DCI' dan "A Sınıfı Sınırsız Okyanus Seyri" CE belgesi ile sertifikalandırılan teknenin tüm imalat aşamaları DCI yetkileri olan İstanbul Marine Project tarafından kontrol edildi. 110 derecenin üstündeki AVS (Angle of Vanishing Stability) değeri, 33,6'lık STIX (stabilite index) seviyesi, Likia 40'ın denizci yapısını gösteren bazı rakamlar.

Teknenin Proje Sorumlusu Makine Mühendisi Sinan Toygar, 1972 yılından beri değişik sektörlerde üretimin içinde işçilikten yöneticiliğe kadar değişik görevlerde  bulunmuş. İmalatın her aşamasında teknenin projeye uygun imal edilmesinde görev alan, tekne yapım ekiplerini organize eden Toygar, Likia 40'ın yapımına ilişkin bilgilerini dergimizle paylaştı.

Kalıp aşaması

Kalıp almakta model olarak kullanılan gövde, Setmarin'in Bodrum İçmeler tersanesinde, West System epoksi lamine yöntemi ile ters kurularak imal edildi. Bu gövdeden alınan kalıp, içinde modelle beraber, düz çevrildi ve üstüne ahşap güverte inşa edildi. Bundan sonraki aşamada, güverte kalıbı modelin üstünden alındı ve model olan tekne, gövde kalıbının içinden çıkarıldı. Model olmasının yanında, ahşap Likia 40, yeşil gövdesi ve fildişi güvertesi ile denizcilerin beğenisine sunuldu. Gövde ve güverte kalıpları, Tuzla Orhanlı Birmes Sanayi Sitesi'ne getirildi, fiberglas ilk teknenin imalatına İstanbul'da başlandı.

Gövde laminasyonu

Kalıplara temizlik, zımparalama işlemlerinin ardından kalıp ayırıcı tatbik edildi. Gövdede iki kat jelkot (Poliya F 215) üstüne küpeşteden su hattına kadar 3 mm Coremat ile takviye edilmiş 450 mat ve 500 örgü kombinasyonu kullanıldı. Gövde su hattı üstünde 1 cm'lik kalınlık, omurgada 2 cm olacak şekilde kat uygulaması yapıldı. Güverte ve gövdede, ilk katlarda isoftalik reçine kullanıldı. Standart gövde rengi yeşil (RAL 6005), güverte rengi krem beyaz (RAL 9001) olarak uygulandı.

Gövde ile birlikte güvertenin el yatırması işlemleri yapıldı. Güvertede bütün yatay yüzeylere 10 mm kalınlı_ında su kontrası konuldu. Sandviç konstriksiyonun üstüne 3 kat elyaf sarıldı. Gövde dökümü bittikten sonra gövde halen kalıbın içinde iken omurga perdeleri (80 cm de bir 20 mm su kontrası), ana perdeler (iki tarafı formika kaplı 18 mm su kontrası) ve boyuna trizler (teknenin boyunca devam eden 10 cm x 10 cm ahşaplar) tekneye konup, 5 kat elyaflandı. Gövde ile ana perdeler arasında Crsytic Crestomer 1152 PA ile doldurma ve radyüsleme yapıldı. Kürleşmede, bekleme sürelerine uyularak gövde ile güvertenin elyaf işlemi yaklaşık 20 gün sürdü.

Birleştirme

Gövde ve güverte kalıplardan çıkarıldıktan sonra birleşme işlemlerine başlandı. Güverte ile gövde bağlantısında 20 cm'de bir metrik 8, 316 kalite cıvata kullanıldı. Birleşme yerlerine yapıştırıcı ve sızdırmazlık için Crestomer 1186 tatbik edildi. Balast tamimiyle gövde yapısı içine entegre olarak yerleştirildi.

Baş bodoslama, kıç bodoslama, güverte donanımı ve çarmık ayakları bağlantı yerlerinde gerekli takviyeler yapıldı. Su kesiminin altına ilave anti ozmos koruması sağlamak amacı ile bir kat iki komponentli epoksi boya uygulandı.

Güverte üstü işlemler

İç yerleşimin kaba yapısı çıkarıldıktan sonra yapılan her işin şablonu seri üretimden kullanılmak için çıkarıldı. İç ahşap işçiliğinde masif ağırlıklı işler yapıldı; bazı kısımlar tamamen masif olarak imal edildi. Yuvarlak kısımlar papelden lamine olarak imal edildi.

Sapelli ağacının tercih edildiği iç mekânlarda, ana perdelerde, 20mm kalınlığındaki kontrplakların her iki tarafı beyaz formika kaplanarak, iç acıcı görüntü elde edildi. İç mobilyalara dört kat çift komponentli poliüretan dolgu verniği ve üç kat poliüretan ipek mat son kat vernik atıldı. Gövdenin su altı bölümlerinde bir kat epoksi tabanlı astar boya ve üzerine iki kat epoksi tabanlı zehirli boya, görünmeyen ahşap bölümlerde de iki kat sentetik boya uygulandı.

Güverte üstü bütün yürüyüş yolları, havuzluk, yumruları, el tutamakları bütün olarak tik kaplandı. Tikler şablon üstünde dışarıda yapılıp, yapıştırıldı. Tik bağlantılarında cıvata kullanılmadı.

Ağırlık, salma 

Teknenin toplam ağırlığı (2500 balast ağırlığı dahil) yaklaşık 9 ton. 2500 salma ağırlığının 800 kilosu harici salma, 1700 kilosu dâhili salma. Tekne formundan dolayı Likia 40'da torpil salma kullanılmadı.

Teknenin tam dolu, bir omurgası olduğundan teknenin içine entegre vaziyette dahili salmalar yerleştirildi. 800 kilo harici salma, oto cad çizimi formu doğrultusunda kesilip, teknenin omurgasına ilave edildi. Salma bağlanırken altına west epoksi sistem ürünleri uygulandı. 

Salma, 10 adet metrik 16 cıvata ile teknenin altına çektirildi. Ek yerleri önce 5 sonra 10 cm'lik elyaflarla kaplandıktan sonra altı komple 5 kat elyaf sarıldı. Harici omurganın sağlamlığı bu işlemlerle en üst seviyeye çıkarıldı. 

Denizci kimlik

A sertifikası AVS ve STIX değerleri Likia 40'ın denizci kimliğini ortaya koyuyor. Teknenin imalatı başından sonuna kadar her aşamada Hollanda menşeli Dutch Certification Institute'un (DCI) Türkiye'de yetkili kuruluşu Istanbul Marine Project Şirket yetkilileri Ozan Yurdagül ve Fatih Uyanık tarafından denetlendi. CE belgelendirme çalışmaları kapsamında Likia 40 CE'nin en üst seviyesinde A Klâs sertifikası aldı. Likia 40'ın AVS değeri (teknenin dengesini kaybettiği açı (Angle of Vanishing Stability) 110 derecenin üstünde. Teknenin denizcilik seviyesini belirleyen önemli kriterlerden birisi olan STİX değeri de, teknede 33,6 seviyesinde. Seyir testlerinde, 2 bofor havada, gezi tekneleri için oldukça iyi bir seyir hızı olan 5,5 knota ulaşıldı.

Malzeme ve donanım tercihleri

Ürün seçimlerinde bütün dünyada tanınmış olan, her yerde parçası bulunan ve bakımı yapılan markalar seçildi. Likia 40'da 55 beygir Yanmar motor ve hidrolik şanzıman tercih edildi. Motorla pervane şaftı arasında Türkiye'de çok fazla kullanılmayan Python Drive marka esnek CV (constant velocity joint) kaplin kullanıldı. CV kaplin motorun line alımını kolaylaştıran, pervaneden gelen trust kuvvetlerini motora götürmeyen, motordan gelen titreşimi de şafta geçirmeyen elastik bir sistem. Seyir elektroniğinde oldukça geniş bir navigasyon sistemine (radar takmaya hazır Chart pilotter, rüzgar göstergesi, otopilot ve tridataya) sahip Likia 40'da Raymarine ürünleri tercih edildi. Manevra kolaylığı için Side-Power marka SE 80 model baş pervane ile donatıldı. Teknede 120 amper saatlik 2 adet servis aküsü. 1 adet motor aküsü, 1 adet baş pervane ve ırgata kumanda eden akü bulunuyor. İlk defa geçtiğimiz yıl Pendik Marinturk İstanbul City Port'da düzenlenen İstanbul Boat Show'da denizcilerle buluşan Likia 40, fuarın en çok ilgi çeken tekneleri arasındaydı. Klasikle modernliğin birleştiği albenisi olan oturaklı bir tekne görünümündeki Likia 40, fiber bir tekne olmasına rağmen ilk bakışta ahşap bir tekne izlenimi uyandırıyor.Yerli ve yabancı yat dergi editörlerinin yakın ilgi gösterdiği Likia 40'ın Avrasya Boat Show'da da sergilendi. 


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

60m Grand Rusalina'nın Büyük Onarımı

Reviva Refit, Grand Rusalina'nın başarıyla yeniden lansmanını duyurdu. Kış aylarında Tuzla tersanesinin kuru havuzda 4,5 ayı da kapsayan altı aylı...
14 AÄŸustos 2024

Sirena Marine, Yeni Modeli Sirena 48 Hibrit

Sirena Marine, sürdürülebilirlik adına yeni bir başlangıcı temsil eden Sirena 48 Hibrit modelini tanıttı. Çift 213kW elektrikli motorları ve entegre g...
13 Åžubat 2024

Dünya Sadece Küçüldü: Numarine 45XP

Heyecan verici ve devrim niteliğindeki yeni keşif yatlar serisinde amiral gemisi modeliyle tanışın....
26 Nisan 2022

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.