Yonca Onuk, dört ülkeye bot ve teknoloji ihraç ediyor

Yonca Onuk, dört ülkeye bot ve teknoloji ihraç ediyor

28 Aralık 2010 | HABERLER
23. Sayı (Kasım-Aralık 2010)

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığına iki SAT botunun teslimatını gerçekleştiren Yonca Onuk Tersanesi, teknoloji transferi yöntemiyle Birleşik Arap Emirlikleri'ne 34, Malezya'ya 10 sahil güvenlik botu ve Mısır'a 6 adet hücumbot üretiyor.
Türk Sahil Güvenlik Komutanlığına iki SAT botunun teslimatını gerçekleştiren Yonca Onuk Tersanesi, teknoloji transferi yöntemiyle Birleşik Arap Emirlikleri'ne 34, Malezya'ya 10 sahil güvenlik botu ve Mısır'a 6 adet hücumbot üretiyor.

Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere değişik ülkelerin silahlı kuvvetlerine ve kamu kurumlarına, tamamen Türk tasarımı sahil güvenlik botları üreten Yonca Onuk Tersanesi, uluslararası piyasada önemli başarılara imza atıyor.Dünyanın en hızlı ve en performanslı bot üreticileri arasında yer alan firma, son olarak ONUK MRTP 22/U (Multi Role Tactical Platform- Çok Amaçlı Taktik Platform) Su Altı Taarruz Timleri ( SAT) botlarında 63 knotlık hıza erişti. Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’na iki SAT botunun teslimatını gerçekleştiren Yonca Onuk Tersanesi, Ortadoğu ve Afrika pazarında etkinliğini artırıp, teknoloji transferi yoluyla bot üretiyor, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ONUK MRTP16 sınıfında 34 bot üretecek firma,  proje kapsamında ilk 5 botun teslimatını gerçekleştirdi.  Malaysian Maritime Enforcement Agency (MMEA) için Yonca-Onuk ve Boustead ortak girişimi BYO Marine tarafından yapılacak 10 adet ONUK MRTP 16 sınıfı bot üretimi, 20 ay içinde tamamlanacak. Mısır Deniz Kuvvetleri’ne yapılacak 6 adet ONUK MRTP 20 sınıfındaki botların da 2,5 yıl içinde anahtar teslimi olarak üretilmesi planlanıyor. Yonca Onuk, BAE, Malezya ve Mısır’a yapacağı toplam 50 botun bir kısmını kendi tersanesinde, bir kısmını da bu ülkelerde kurduğu ortak girişimler aracılığıyla ve teknoloji transferi yöntemiyle yapacak.

 Yonca Onuk Tersanesi, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ekber I. N. Onuk ve Pazarlama Koordinatörü Orhan Gencer’den projeleri, pazardaki etkinlikleri ve hedeflerine ilişkin bilgi aldık.Gencer dergimize şu açıklamalarda bulundu:

 Hücumbot programlarımız 1997 yılında “ONUK MRTP 15 ile başladı.1998 yılında ilk botumuzu Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim ettik. 90’lı yıllarda yüksek teknolojiye sahip teknelerin bir Türk tersanesinde yapılabileceği inandırıcı bir görüş değildi. Uluslararası ihalelerde firmamızın başarılı olması, bizim insanımızın ve tersanelerimizin kendilerine olan güvenini artırdı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ilk botumuzun performansını görüp, bizi cesaretlendirdi ve destekledi. Bunun arkası geldi, botlarımızın silahlı kuvvetlerimizde kullanılmaya başlanması, diğer ülkelerin de dikkatini çekti. Değişik ülkelerden yetkililer tersanemize gelerek bilgi aldılar; botlarımızı deneyip, kullandılar. Başlangıçtan itibaren bot yapımında edindiğimiz tecrübeleri, bir sonra yapacağımız bota aktararak sürekli bir gelişim içindeyiz. Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri ve yabancı müşterilerimizle devamlı iletişim halindeyiz. Onlardan edindiğimiz tecrübeleri de dizayn ve üretimimize aktarıyoruz.”

 Dizayn değişikliğiyle sürati 10 knotlık artırdık

 “ Ard arda yapılan aynı türdeki botlarda değişiklikler fazla olmuyor. Ancak seriler halindeki botlarımızda değişikler daha net biçimde görülüyor. Botların performansında dizaynın çok önemli yeri var.  Aynı malzeme ve motor kullanarak, sadece dizaynda yapılan değişiklerle 10 knotlık bir sürat artışını yakalamak mümkün oluyor. Dizaynda yaptığımız değişiklerle bu deneyimleri bizzat yaşadık. Mesela MRTP 16’ın alt gövde kalıbı daha önce düzdü. Yapılan değişiklerle gövde altına konan stepler botun suyla olan temas yüzeyini küçültüldü. Bu şekilde sadece dizayn değişikliği ile 10 knotlık bir sürat artışı sağlandı. Bu tecrübelerimizi, kullanıcıların deneyimleri ve Ar-Ge faaliyetlerimizle güçlendiriyor ve yeni botlara aktarıyoruz. Botlarımızda karbon, kevlar ve cam lifleri, geliştirdiğimiz özel reçinelerle karıştırarak ileri kompozit bir yapı elde ediyoruz. Kendi geliştirdiğimiz bir ıslatma tekniğiyle kendi ürettiğimiz kalıplar üstünden üretim yapıyoruz. Gövdede tek katlı yapı, çeşitli yerlerde mukavemetleri ve kalınlıkları farklı, kompozit yapılar kullanıyoruz. Güce maruz kalan yerlerde gövde kalınlıkları artıyor. Yapılarımızı yerçekimi ivmesinin 4,5 katına dayanacak şekilde tasarlıyoruz. Kompozit, alüminyumdan daha hafif, çelikten daha sağlam bir malzeme. Tam yük ağırlıkta yakıt, personel ve silah donanımları ile birlikte botun yapacağı hız önemlidir. Bu nedenle boş ağırlıkta değil, yüklü ağırlıkta botun gerçek performansı anlaşılabilir.”

 “Çok kritik görevlerde kullanılan ONUK MRTP22/U’yu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda dizayn ettik. Ürettiğimiz iki botun teslimatını bu yıl içinde gerçekleştirdik. Radarlara yakalanmama ve önceden tespit edilmeme özellikleri doğrultusunda ONUK MRTP 22/U’ların silueti küçültüldü ve şekli optimize edildi. Botun suyun üstündeki yüksekliğinin en alt seviyede tutulması, düşman radarlarına yakalanmama açısında oldukça önemli. Botun şekli radar sinyallerini yansıtmayacak biçimde olmalı, su üstünde gözle kolayca tespit edilememeli. Bu kriterler tasarımı ciddi ölçüde kısıtlıyor. Ayrıca hesaplamalar ve tasarım yapılırken, botun içine konan donanımlar ve mürettebatın rahat görev yapması gibi hususlar göz önüne alınıyor.  ONUK MRTP 22/U’ların  tasarımı 3-4 yıllık bir çalışmanın ürünü. MRTP 22/U aynı sınıftaki Amerikan Deniz Kuvvetlerinde kullanılan Mark V’den daha iyi performans daha üstün denizcilik özellikleri gösteriyor. Amerikan Donanması Özel Birlikleri’ne bu botun tanıtım ve satışına yönelik bir çalışma içindeyiz.”

 İnanılması zor işleri başardığımız için gururluyuz

“Birleşik Arap Emirlikleri’ne ONUK MRTP 16 sınıfındaki 34 botun üretimini, bir kısmını teknoloji transferi yöntemiyle inşa ediyoruz. Bu botlardan 12’si burada, 22’si BAE’nde üretilecek. BAE’nde kritik milli tesislerin korunmasıyla ilgili CNIA (Critical National Infrastructure Authority) isimli bir teşkilat var. CNIA petrol platformları gibi stratejik tesisleri korumak için özel bir birlik oluşturdu. Birliğin ihtiyacı olan süratli botların tespiti amacıyla birçok ülkede inceleme yapıldı. CNIA temsilcileri tersanemize gelip, mevcut botlarımız ve tasarımlarımız hakkında bilgi aldılar. ONUK MRTP16,  CNIA’ın beklentileri doğrultusunda performans olarak bu boy ve tonajda dünyada başka hiçbir botun erişemediği özellikler taşıyor. Stratejik ortağımız Aselsan’ın da dahil olduğu ortak bir çalışmayla ONUK MRTP16, ileri silah ve sistemlerle donatılarak geliştirildi. BAE ile 2009 yılında yaptığımız sözleşme, 2010 yılının başlarında yürürlüğe girdi. Bugüne kadar proje kapsamında 5 bot yapıp, teslim ettik. Burada 7 bot daha inşa edeceğiz. Kalan 22 bot, BAE’nde Abu Dhabi Ship Building (ADSB) tersanesinde yapılacak. Botlarda kullanılan tüm malzemeleri biz göndereceğiz. ADSB’de  yapılacak botlar, bizim teknik ekibimizin kontrolünde inşa edilecek. Kalıplarımız tersaneye gitti. Botların inşasında çalışacak ADSB tersanesinden gelen bir ekibe de tersanemizde eğitim verdik. Bu şekilde kendi ürün dizaynı ve üretim bilgisiyle başka ülkelerde bot inşa eden ilk Türk firması olduğumuz için de gururluyuz. Savunma sanayine yönelik bir ürünü, kendi dizayn ve üzerine yerli tasarım/üretim bir silah koyarak yurt dışında satmak, oldukça zordur. Dünyada bu tip kendi dizaynı, üretim bilgisi ve silahıyla bot yapıp satabilen fazla ülke yok. İnanılması zor işleri başardığımız için gururluyuz.”

 

ONUK MRTP 16, dünyada talep gören bir bot tipi haline geldi

 “Uluslararası piyasada güvenlik amaçlı bot yapımında, silah sistemlerinin seçimi ve satışı konusunda müthiş bir rekabet var. Bize gelen taleplerde Türk mali bir ürün olan ASELSAN’ı öne çıkarıyoruz. Aselsan teknolojik açıdan devler liginde bulunan bir üretici. Ürünleriyle gücümüze güç katıyor. Nitekim Gürcistan, Pakistan ve BAE’ye  sattığımız  botlarda ASELSAN silah sistemleri kullanılıyor. BAE ile imzaladığımız 34 botluk projede ASELSAN tercihimizi kabul ettirmek kolay olmadı. Bir yıllık bir görüşme ve bekleme sürecinin ardından botlarda ASELSAN silah sistemlerinin kullanılmasına karar verildi. Silah pazarında güçlü olan firmalar, bot projelerinde etkinliğini hala devam ettiriyorlar. Botlarımız ve ASELSAN’ın tercihlerinde fiyatlardan çok, teknoloji ve kalite öne çıkıyor. Bizim botlarımız ve silah sistemlerimiz fiyat olarak çok ucuz değil. Müşteri ilk başta, fiyat bazlı bir yaklaşım içinde olabiliyor. Ancak ikna olduğunda pahalı da olsa, kaliteli ürünü tercih ediyor. Hep söylediğimiz gibi ‘savaş ortamında nicel üstünlük’ tek hedefimiz ve bu da ancak teknoloji ve sürekli geliştirmeyle sağlanabilir.”

“Diğer bir projemiz için Malezya ile sözleşme imzaladık. Malezya için inşa ettiğimiz ONUK MRTP 16’yı Malezya Deniz Kuvvetleri bir seneyi aşkın bir süre kullanarak test etti. Botun beğenilmesi üzerine Malezya Boustead devlet tersanesi ile bir ortaklık kurduk. Malezya’da kurduğumuz BYO Marine ( Boustead Yonca-Onuk Marine)  şirketi olarak 10 adet MRTP 16 inşa edeceğiz. Bu botların bir kısmı Türkiye’de, bir kısmı da Malezya’da üretilecek. Botların kalıp inşası devam ediyor. 20 ay içinde botların yapımını tamamlayıp, teslim etmeyi planlıyoruz. ONUK MRTP 16, son projelerimizle birlikte dünyada tanınan ve talep gören bir bot tipi haline geldi. Bahreyn ve çeşitli Arap ülkeleri de ONUK MRTP 16 botlarımızla ilgileniyor.”

 “En yeni sözleşmelerimizden birini de Mısır Deniz Kuvvetleri ile imzaladık. Mısır’a 6 adet ONUK MRTP 20, geliştirilmiş ani müdahale botu ihraç edeceğiz. Sözleşme 2010 yılının haziran ayında yürürlüğe girdi. Botlardan üçü bizim tersanemizde, üçü de İskenderiye’deki askeri tersanede teknoloji transferi yöntemiyle üretilecek. Mısır tarafı projenin yapımında oldukça istekli, ama bu konuda alt yapıları yeterli değil. Projenin kontrolünü biz yapacağız. Teknik alt yapının yeterli hale getirilmesi, ekibin eğitimi ve malzeme tedariği gibi konularda çalışmalarımızı başlattık. Anahtar teslimi olarak projenin 2,5 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.”

 ONUK MRTP 40’in dizaynını tamamladık

 “Gelişen projeler ve yeni modellerle birlikte iş hacmimiz kurulduğumuz güne oranla büyük oranda arttı. İlk tesisimiz yeterli olmadı. İhtiyacımız doğrultusunda tersanemizin yanında ve karşısında bulunan kapalı alanları kiralayarak tesisimizi 3-4 kat büyüttük. Bugün 12.500 metrekarelik kapalı alana sahibiz. 140 çalışanımız var. 25 civarında mühendis ve teknikerlerimizin dışında kalifiye elemanlarla çalışıyoruz. Yeni istihdam ettiğimiz elamanları özel bir eğitimden geçirdikten sonra bünyemize alıyoruz. Botların yapımında yapılan hataların telafisi mümkün olmuyor. Bu nedenle kalifiye olmayan ve eğitimden geçirmediğimiz elamanlarla kesinlikle çalışmıyoruz.Elde ettiklerimizle yetinen bir yapı içinde değiliz. Sürekli daha süratli, kaliteli ve büyük botları kendi tasarımımızla üretme anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu botlarımızı da uluslararası piyasaya sunma arzusundayız.”

“ONUK MRTP 15’ler ile üretime başladık, süreç içinde 16, 20, 22, 29 ve 33 modelleriyle ürün yelpazemiz oldukça genişledi. Önümüzde dizaynı tamamlanmış yeni bir ürün var: ONUK MRTP 40. ONUK MRTP 40 görev yükü açısından daha fazla silah ve mühimmat taşıyacak bir yapıda. Deniz Kuvvetlerinin yeni konseptinde hedef teşkil edebilecek, hantal ve büyük botlar tercih edilmiyor. Daha küçük süratli, etkili silah sistemleri kullanan ve hedef olarak tespit edilmesi zor botlar isteniyor. Bu botların aynı zaman da fiyatlarının makul olması gerekiyor. Bu küçük ama çok etkili platformların düşman kuvvetleri tarafından ilk anda ‘değerli hedef’ olarak algılanmamaları gerekiyor; bunu sağlamanın mümkün olacağı kanısındayız.

 Dış pazarlardan yoğun biçimde talep alıyoruz

“Yonca Onuk olarak 2000’li yılların başından itibaren pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeye başladık. Sahil güvenlik botlarında uluslararası piyasada rekabet oldukça zorlu. Özgün tasarımlı botlarda teknolojik yenilikler ve performans kriterleri göz önüne alındığı pazarda çetin bir rekabet var. Bu piyasaya girmek, kendi dizaynını bu piyasaya tanıtıp, kendini kabul ettirmek çok büyük çaba gerektiriyor. Görüşmelerde ilk sorulan soru, botun kimin tarafından dizayn edildiği ve satışının kime yapıldığıyla ilgili oluyor. Biz bu nedenle tanıtım çabalarımızda aceleci davranmadık. Bizim botlarımızın hem kendi ülkemizdeki, hem de başka ülkelerdeki deniz ve özel kuvvetler tarafından kullanılmaya başlanması, bizim için güçlü referanslar oldu. Bugün uluslararası piyasada Yonca Onuk Ortaklığı tanınan bir firma haline geldi. Bu süreçte bize güvenmiş olan Savunma Sanayii Müsteşarlığına, Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları’mıza çok şey borçluyuz. İhracatın yanı sıra bizim ‘Mehmetçiklerimize’ savaş alanında nicel üstünlük sağlayabilmek en büyük gururumuz.”

Yonca Onuk Tersanesi, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

 Dr. Ekber Onuk:

 Hedefimiz her zaman alışılmış liderliğinin ötesini gitmek

“Savunma Sanayi Müsteşarlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Su Altı Taarruz (SAT) timlerini taşımak üzere 2007 yılının Ekim ayında açtığı ihaleyi biz kazandık. 2008 yılında botun tasarım ve malzeme tedariğine yönelik çalışmaları başlattık. Böyle bir bot geliştirme projesi zaten planlarımızda vardı. İhale açılmadan önce bu botun ön tasarımını ve havuz testlerini yapmıştık. Dünyada bu yönde bir talep olduğunu biliyoruz. Hedefimiz her zaman alışılmış liderliğinin ötesini gitmekoldu. Amerikan Ulusal Hareket Dairesi’nin elindeki Mark V’den çok daha iyi bir bot dizayn etmek üzere harekete geçtik. Yonca Onuk Ortaklığı’nın bütün tasarım faaliyetlerini Onuk Taşıt Sanayi yürütüyor. MRTP 22 U’nun tasarımını da mühendislik ekibimiz yaptı. Mark V alüminyum bir tekne, biz ileri kompozit kullanıyoruz. MRTP 22 U, benzer bir güçle Mark V’den 10 knot daha hızlı ve yüzde 5 daha fazla yük taşıyor. Arneson Drive ve su jetli olmak üzere 2 model denedik. Arneson Drive kuyrukla botun 85 knota kadar tank testlerini yaptık.  MRTP 22U’nun müthiş bir stabilitesi ve iyi bir denizciliği var. Aynı güçle su jetiyle 55 knot, Arneson Drive’le 63 knot hıza erişiyor. SAT botları genelde su jetli olarak yapılıyor. Müşterimizin tercihi bu yönde olduğu için botlarda su jeti kullandık.  Su jeti daha çabuk hızlanıyor ve römorkör gibi 4 tona yakın çekme yapabiliyor. Kaan 29 ve 33 sınıfı büyük botlarımız da dahil olmak üzere, su jeti olarak bütün botlarımızda MJP kullanıyoruz. MJP’nin şaft başına 6 bin kilovata kadar çeşitli modelleri var. Büyük botlarımıza MJP’nin 750 serisini kullanıyoruz. SAT botlarımızda da pompa giriş çapı 550milimetre olan MJP 550’leri kullandık. Tamamı paslanmaz çelikten ve DNV klâslı olan su jetlerimizden, MJP ile olan ilişkimizden son derece memnunuz.”

“MRTP 22U çok yetenekli bir bot. Atış testlerinde çok kötü bir havada İmralı'ya kadar gidip geldi; zorlu şartlar altında iyi bir sınav verdi. 4 kuvvetinde rüzgârda, 40 knota yakın bir hız yaptı. MRTP 22 U’nun 6 kişilik bir ekibi var. 16 kişilik tam teçhizatlı komandoyu taşıyabiliyor. 3,5 ton silah ve patlayıcı taşıyacak kapasiteye sahip. İki adet şişmeye hazır, 6-7 knot hız yapabilen komanda botu barındırıyor. Botlar, seyir halinde iken tekneye alınıp, denize bırakabiliyor. Karaya da hızla çıkıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile 2+2 şeklinde opsiyonlu bir kontratımız var. İki botun yapımını tamamladık ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim ettik. Yurt dışına bu botu satmak için de faaliyetlerimizi başlattık. Malezya’dan gelen yetkililer botu test ettiler ve beğendiler. Suriye, Nijerya, BAE ve Katar’la görüşmelerimiz devam ediyor.”

 

 


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Sirena Marine'in Sürdürülebilir Sanat Projesi

Sirena Marine, 'Art of Sirena' kapsamında bu yıl başarılı sanatçı Canan Savaş ile Sirena Yachts sahipleri için denizlerimizin korunması ve çev...
25 Aralık 2024

Maretron ve Raymarine işbirliği ile MConnect®, Raymarine Axiom Ekranlarına Entegre Edilecek

Raymarine, denizcilik teknolojisinde lider bir yenilikçi olan Maretron ile Maretron'un MConnect® teknolojisini Raymarine'in Axiom ekranla...
21 Aralık 2024

Seatec & Compotec Marine 2025

Seatec&Compotec Marine 2025 Fuarı ve etkinlikleri 13-14 Mart 2025 tarihinde Carrara/İtalya'da profesyonel ziyaretçilerini ağırlayacak....
21 Aralık 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.