200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

Sektörümüz Fuarlar Hakkında Ne Düşünüyor?..

Sektörümüz Fuarlar Hakkında Ne Düşünüyor?..

20 Aralık 2011 | HABERLER
29. Sayı (Kasım-Aralık 2011)

30. Uluslararası İstanbul Shop&Miles Boat Show ekim ayında gerçekleÅŸtirildi. İstanbul, 2012 yılı Åžubat ayında da peÅŸ peÅŸe 2 boat show organizasyonuna daha ev sahipliÄŸi yapacak. Geçen sayımızda yer verdiÄŸimiz “Sektörümüz Fuarlar hakkında Ne Düşünüyor?” baÅŸlıklı yazımızla sektörün fuarlar hakkındaki görüşlerini yansıtmaya baÅŸlamıştık. Bu sayımızda devam ediyoruz.
30. Uluslararası İstanbul Shop&Miles Boat Show ekim ayında gerçekleÅŸtirildi. İstanbul, 2012 yılı Åžubat ayında da peÅŸ peÅŸe 2 boat show organizasyonuna daha ev sahipliÄŸi yapacak. Geçen sayımızda yer verdiÄŸimiz “Sektörümüz Fuarlar hakkında Ne Düşünüyor?” baÅŸlıklı yazımızla sektörün fuarlar hakkındaki görüşlerini yansıtmaya baÅŸlamıştık. Bu sayımızda devam ediyoruz.
Marinturk İstanbul City Port’ta düzenlenen 30. Uluslararası İstanbul Shop&Miles Boat Show, 19-24 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu organizasyonun üzerinden henüz 4 ay geçmeden hemen hemen aynı tarihlerde 10-19 Şubat 2012 arasında CNR Avrasya Boat Show ve 18-25 Şubat 2012 arasında da TÜYAP İstanbul Boat Show gerçekleştirilecek. İptal edilmemiş olsaydı, eylül ayında yapılacak olan Haliç Boat Show’la birlikte İstanbul’da 5 ay içinde 4 farklı Boat Show organizasyonu düzenlenmiş olacaktı.
Dünyada söz sahibi olan benzer fuarlara baktığımızda, genelde aynı şehirde aynı yıl içinde benzer organizasyonların yapılmadığını görüyoruz. Buna rağmen her birinin iddiası dünyanın önemli boat show organizasyonlarından biri haline gelmek olan bu fuarlarla ilgili sektörün ne düşündüğünü geçen sayımızda yer verdiğimiz “Sektörümüz Fuarlar hakkında Ne Düşünüyor?” başlıklı yazımızla yansıtmaya başlamıştık. Bu sayımızda devam ediyoruz…

Ahmet Kokulu / Sotaş Kimya
Biz, Sotaş Kimya olarak CNR Avrasya Boat Show’a katılıyoruz. Zaten sene başında CNR fuarı bittiğinde anlaşmamızı yapmıştık. İşin özüne bakacak olursanız aynı tarihe iki fuar olmaz. Farklı şehirlerde olsa belki; ama aynı şehirde peş peşe yapılması çok hayırlı değil. Bölünmeye yol açacaktır. Katılımcıların bir kısmı eski anlaşmaları olduğu için CNR’a katılacak, bir kısmı TÜYAP’ı tercih edecek. Tekneleri görmek isteyen ziyaretçi bir kısmını bir yerde, bir kısmını başka yerde görecek. Kimse buna zaman ayıramaz. Fuarların bu şekilde organize edilmesi bana göre faydalı olmayacaktır. Ama yine de zaman içerisinde bir dengeye oturacaktır.

Akın Altın / NETA Elektronik
Bir değişiklik olmazsa TÜYAP İstanbul Boat Show’a katılmayı düşünüyoruz. Bana göre bu kadar fuar olması olumlu değil. Boat Show adı altında 3 tane fuar olması insanların sıkılmasına neden olabilir. Avantajlarına bakarsak, son kullanıcı açısından bir artısı olmaz ama sektör içi, üreticilerin kendi aralarındaki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olabilir.

Bahadır Ezberci / Ezberci Marine
Fuar ziyaretçilerinin alışkanlıklarının kolay kolay değişmeyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle CNR Avrasya Boat Show’a katılmayı uygun buluyoruz. İki fuarın tarihlerinin çakışmasının uygun olmadığını düşünüyorum. Bu bölünmenin sektöre olumlu yansıyacağına inanmıyorum. Bu nedenle eski haline dönmesi bizim açımızdan daha uygun görünüyor.

Cem Çakmak / RINA
Biz normalde Türkiye’de fuarlara katılmıyoruz. Bu sene kuruluşumuzun 150. yılı olması dolayısıyla 150. yıl aktiviteleri çerçevesinde Pendik Boat Show’a katıldık. Diğer fuarlara katılmayı düşünmüyoruz. Fuarların zaman olarak çakışması sektör için ne yazık ki çok kötü bir durum. Fuarların hafta sonlarının çakışması demek, insanları birini seçmek zorunda bırakmak demek. Özellikle bu kriz döneminde üst üste bu kadar fuarın olması firmalar açısından da ayrı bir yük getiriyor. İki fuar var; katılsan olmuyor, katılmasan olmuyor. İstanbul Shop&Miles Boat Show’a bakarsak, Türkiye’de denizde bu boyutta bir fuar olması çok güzel. Burası bence doğru bir fuar ama diğer iki fuarın bir fuar olması herkes için çok daha hayırlı olacaktır.

Cengiz Tekebaba / Promar
Şubat ayındaki fuarların her ikisine de katılmayı düşünüyoruz. Biz 15 senedir bu boat show fuarlarına katılıyoruz. Yeşilköy, merkezi bir yer, havaalanına da yakın, metro ulaşımı var. Oraya katılım daha fazla olacaktır. TÜYAP’a da daha önce birkaç kez katıldık. Ama o mevsimde kar yağarsa Beylikdüzü’ne gitmek hiç kolay değil. Fuarların sayısının artması iyi değil. İstanbul için iki fuar en güzeli.

Erkmen Özar / Artı Marin
Geçtiğimiz senelerde CNR Avrasya Boat Show’a katılıyorduk. Ancak bu sene TÜYAP İstanbul Boat Show’a katılmaya karar verdik. Bu kararımızda çoğunluğun TÜYAP’ı tercih etmesinin de etkisi oldu. Ama ben bu sene iki fuarın da kötü olacağını düşünüyorum. Çünkü böyle bölünme durumlarında her zaman kötü olur.
Sektördeki her firma 3 fuara katılmıyor. En çok katılan, biri yaz sonrası fuarı biri de yaz öncesi fuarı olmak üzere iki fuara katılıyor. İstanbul, bir yaz sonrası ve bir yaz öncesi fuarı olmak üzere bir yılda iki fuarı kaldırır. Ama üçüncü bir fuarı kaldırması mümkün değil.

Feyzi Kefoğlu / Femay Orman Ürünleri
Şubat ayındaki fuarlar için hangisine katılacağımıza henüz karar vermedik. Bakacağız ve kim nereye gidiyorsa onları takip edeceğiz. Şimdiden hangisine gireceğimizi bilmiyoruz ama büyük bir ihtimalle TÜYAP olacak. İstanbul’a tek fuar yetmez. Daha iyi hizmet için, her alanda bir rekabet olması lazım. Bir de insanların bir tane fuara katılması veya gelip görmesi yetmeyebilir. Bu nedenle yılda 2-3 fuar düzenlenmesi güzel olur ama daha fazlası da zarar verir.

Haluk Gündoğdu / Concept Yachts
Biz, şubat ayında TÜYAP İstanbul Boat Show’da olacağız. Kendi içimizde meslektaşlarımızla yaptığımız görüşme neticesinde toplu olarak oraya gitme kararı aldık. İki fuarın aynı dönemde yapılması ise çok yanlış. Fuar organizasyon şirketlerinin bunu kendi aralarında çözmesi lazım.

Hilmi Ay / MTU
MTU olarak bizim fuara katılmaktaki amacımız burada satış yapmak değil. Biz fuara daha çok, markamızı ziyaretçilere göstermek; ürünlerimiz kullanan dostlarımızla konuşmak; varsa geri bildirimlerini almak maksadıyla katılıyoruz. Bu çerçevede İstanbul Shop&Miles Boat Show’a katıldık. Aldığımız karar gereği, diğer fuarlarda yer almayacağız. Çünkü onlar karada yapılıyor ve biz karadaki bir boat show’un gerçek bir katma değer sağladığına inanmıyoruz. Denizdeki fuarda insanlar teknelere binebiliyorlar, teknenin denizdeki duruşunu görebiliyorlar. Denizde tekne gezmekle karada tekne gezmek aynı değil. Fuar sayısının artması ise son derece anlamsız. Zaten Türkiye’de böyle bir potansiyel yok.

Hüseyin Mengi / Mengi Yay Yatçılık
Büyük tekne ürettiğimiz için bizim katılacağımız fuarların denizde olması gerekiyor. Bu nedenle bizim odak noktamız Pendik fuarı oldu. Fuar sayısının çok olması iyi değil ama az olması da iyi değil. Önemli olan fuarın amacına uygun organize edilmesi. Bu fuar bir tekne fuarıysa ve denizde yapılıyorsa katılımı ona göre sağlamak lazım. Tabi ki tedarikçilerimiz de olmazsa olmaz. Ama denizde yapılan fuarda yatları, karada yapılan fuarda ise daha çok malzemeleri ve küçük tekneleri ön plana çıkarırsak daha başarılı oluruz diye düşünüyorum.

Işın Akat Aküzüm / GİA Yat
Bu sene iki fuarın aynı dönemde olması bizi çok vurdu. Çünkü ikiye bölünüyoruz. Biz de diğer firmalar gibi muallakta kaldık ama CNR organizasyonuna katılmaya karar verdik. Zaten daha önceki yıllarda da hep CNR Avrasya Boat Show’a katılıyorduk.
Bence, fuarların sayısının artması sektör için kötü. Avrupa’da da fuarlar var ama örneğin Genova’da ya da Paris’te bir tane boat show yapılıyor. Bizde de onlar gibi bir tane ama daha güçlü bir fuar yapılsa sektör için çok daha faydalı olur. Biri denizde, biri karada ve farklı tarihlerde iki fuar yapıldığı zaman birbirini çok etkilemiyor. Ama karada düzenlenen iki fuarın hem de hemen hemen aynı tarihlerde yapılması katılımcıyı doğrudan etkiler. Zaten 2005’te de benzer bir durum yaşanmıştı ve bizim açımızdan çok kötü geçmişti.

Levent Üçdal / Hatko A.Ş.
İstanbul’da gerçekleştirilen/gerçekleştirilecek Boat Show fuarlarının sayısının artmasını özellikle ekipman üreticileri ve distribütörleri açısından sakıncalı buluyoruz. Her bir yeni fuar ile bütçeler şişiyor ve ulaşılan müşteri sayısı düşüyor. Fuarların hazırlık aşaması, fuar süresi ve fuar sonrası faaliyetler ciddi bir zaman sarfiyatına neden oluyor. Bunun yanında uluslararası alanda yer etmiş fuarlara bakıldığında, şehirlerin tek bir fuarla anıldığı çok net olarak görülebilir. Eğer İstanbul’un denizcilik / yatçılık fuarlarında bir marka olması hedefleniyorsa birden fazla fuar yapılması marka konusunda uluslararası alanda kafa karışıklığı yaratacaktır. Bu sebeplerle ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik şartların ülkemizdeki yansımaları gereği, Hatko A.Ş. Marin Ekipmanları departmanı olarak 2012 yılı sonuna kadar hiç bir fuara katılmayacağız.
Fuarlardan beklentilerimiz, distribütörü olduğumuz ürünlerin direkt tekne üreticilerine hitap etmesi nedeniyle, üreticilerle bağlantılar kurmak, mevcut bağlantıları güçlendirmek, projeler üzerinde spot anlaşmalar yapmak olarak özetlenebilir. Mevcut ekonomik şartlar iyi yönde gelişme gösterdiği takdirde İstanbul içinde yapılacak fuarlardan yalnızca birine, tercihen yat üreticilerinin ve diğer distribütör firmaların yoğunlukla katılım gösterdiği fuara katılmayı düşünebiliriz.

Mustafa Kemal Yaşar / Volvo Penta
Geçen fuardan hemen sonra CNR’la yapmış olduğumuz bir sözleşme var ona istinaden CNR Avrasya Boat Show’a katılıyoruz. Son anda bir değişiklik olmazsa CNR’dayız. Zaten önceki yıllarda da CNR’a katılıyorduk. İki organizasyonun zamanının çakışması konusunda da, keşke böyle olmasaydı diyebilirim. Zaten sektörün çok iyi zamanlar geçirmediği bir dönemde böyle bir bölünme çok istenmeyen bir durum. Ama bazı şeyler olması gerekiyorsa oluyor.

Nedim Finanser / Pasifik Marin
2012 yılı Şubat ayındaki fuarlardan TÜYAP İstanbul Boat Show’a katılıyoruz. Aldığımız duyumlara göre CNR’a katılım azalıyor; iptaller olduğunu duyuyoruz. Sektördeki firmaların da genelde TÜYAP’ı tercih ettiğini duyuyoruz. Rekabet her sektörde olduğu gibi fuarcılıkta da var. Kim güçlüyse, katılımcılarına hangisi daha iyi bir organizasyon sunarsa o kazanacaktır.

Nevzat Sever / Sader
Şubat ayındaki fuarlarla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Henüz bir karar vermedik. Kapalı bir alanda daha derli toplu bir ortamda ürünlerimizi sergilemek bizim açımızdan iyi olacaktır. Ama fuarın ikiye bölünmesi ziyaretçiyi de bölecektir. Bu da her iki fuar için de dezavantaj olacaktır. İstanbul 20 milyonluk bir şehir. Tabi sadece İstanbul olarak da düşünmemek lazım. Bu fuarların tüm Türkiye hatta yurtdışından da ziyaretçileri olacak. Dolayısıyla sayı olarak çok değil. Yeter ki doğru zamanda ve iyi bir organizasyonla yapılsın. Aynı anda iki ayrı yerde fuar olması bölünmeye yol açar. Keşke tek bir yerde yapılabilse de ziyaretçilerin hepsi tek bir yerde firmaları görebilse.

Okay Mutlu / Baytekin Teknik Cihazlar
Bizim gibi elektronik ürünler sergileyen rakiplerimizin çoğunluğu CNR’dan ayrıldı ve TÜYAP’ı tercih etmeye başladı. Biz de bu nedenle TÜYAP’ı tercih ettik. Aslında biz fuarların artmasını istemiyoruz. Yılda bir tane olsun ama gerçekten projeyi kaldırabilecek bir organizasyon firması yapsın istiyoruz. Çünkü ne kadar çok fuar yaparsanız insanlar o kadar kararsız kalıyor ve bir kısır döngü başlıyor. Karar verecek insanlar o fuarı da bekleyelim, sonrakini de bekleyelim derken sezon geliyor çok acele işler çıkıyor ortaya. Tabi bu da sağlıklı bir durum değil. Bir de bu kadar fuar olması ve sektörün bölünmesi ülke dışındaki imajımız açısından da hiç iyi değil.

Onur Başar / Başaran Döküm
Şubat ayında CNR’a değil ama TÜYAP’a katılmak gibi bir düşüncemiz var. İstanbul’da birkaç tane boatshow olması bence normal. Katılımcılar ve ziyaretçiler açısından fuar sayısının artması güzel ama daha fazlası da zararlı olabilir. Sektör açısından da, tekne üreticisi firmaların teknelerini daha fazla sergileme imkanı bulması, onlar açısından iyi olabilir.

Seda Bilgebay / Denpar
Birlikte hareket ettiğimiz derneğimizin CNR’la süregelen bir sözleşmesi var. TÜYAP zaten çok uzak, hava şartlarını da göz önüne alırsak ulaşım sorunu da olabilir. Dolayısıyla şimdilik CNR’la devam ediyoruz. Önümüzdeki senelerde ne olacağını da birlikte göreceğiz. İki fuarın aynı anda yapılması ise sektörün ikiye bölünmesine yol açacaktır. Böyle olunca iki taraf için de çok parlak geçeceğini sanmıyorum. Doğru olanın sektörün birlikte hareket etmesi olduğunu düşünüyorum. Tabi bir yerde organizasyon şirketlerinin bu rekabeti, hizmet standardını da yükseliyor, bu da olumlu tarafı.

Sezgin Yıldırım / Las-Par
Şubat ayındaki fuarlarda CNR Avrasya Boat Show’dayız. CNR’la geçen seneden anlaşmıştık, bu nedenle bir seçim yapmadık. Ama seneye nasıl olur? Yine aynı zamana mı denk gelir? Bu konuda tereddütlüyüz. Aynı zamanda bu durumdan şikayetçiyiz. Bize göre bu kadar fuar yapılması fazla. CNR ve Pendik’e alışmıştık ve özellikle CNR bizim için çok avantajlıydı. Şimdi ise sektör ikiye bölünecek. Katılımcı da ziyaretçi de ikiye bölünecek. Nasıl olacağını bilmiyoruz, hep beraber göreceğiz.

Volkan Balcı / Bofor
Şubat ayındaki fuarlar için diğer birçok firma gibi muallakta kaldık. Birtakım dedikodular da var. Henüz bir karar vermedik. Hangisi daha iyi durumda olacak ona bakacağız. Tabi “sadık müşteri” bizim açımızdan önemli olduğu için biz de başkaları için sadık müşteri olmaya çalıştık. Ama neticede profesyonelce düşünmek zorundayız. Pozisyonumuzu daha iyi alabilmek adına ince eleyip sık dokuyoruz. Farklı tarihte olsalar ikisine birden de katılabiliriz ama şimdi bölünme şansımız yok. Fuar sayısının artması konusunda diğer meslektaşlarımın açıklamalarını da okuyorum. Kimisi sayının artmasını daha iyi buluyor, kimisi fazla olduğunu düşünüyor. Bizim açımızdan fuarların sayısının artması bize bir fayda sağlamadığı gibi zarar da getiriyor. Çünkü zamanımızı ve enerjimizi harcıyor. İstanbul için en uygunu biri Anadolu biri Avrupa yakasında farklı tarihlerde ve farklı konseptlerde iki fuar olması. İstanbul örneğin 5 tane autoshow’u kaldırabilir ama boat show’u kaldırmıyor. Zaten ilgi gösteren küçük bir tabaka var, bu bölünme onları da soğutabilir.

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Trafik Sigortasında İyi Sürücü İndirimi Nasıl Kazanılır?

Trafik sigortası, tüm motorlu taşıt sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir güvence sistemidir....
24 Nisan 2025

TMMOB GMO'nın, "Önüm Arkam Deniz, Sağım Solum Gemi" Resim Yarışması

21/22/23/24/25 Nisan 2025 tarihlerinde sergiyi ziyaret edebilirsiniz. 26 Nisan 2025 tarihinde 13:00'da dereceye giren öğrenciler ödüllerine kavuşa...
21 Nisan 2025

Deniz Turizm Birliği Derneği'nden İMEAK Deniz Ticaret Odası'na Ziyaret

Deniz turizmi sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ve temsilcileri arasında dayanışmayı güçlendirmek, sektörün gelişimine rehberlik etmek ve Türkiy...
17 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.