200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

Metyx Composites

22 Haziran 2016 | HABERLER
36. Sayı (Ocak-Åžubat 2013)

Telateks çatısı altında faaliyet gösteren Metyx Composites, kendi ürettiği teknik tekstil ürünlerinin yanı sıra, tedarik ettiği diğer malzemelerle kompozit üretimiyle ilgili tüm malzemeleri sektöre sunuyor...
Telateks çatısı altında faaliyet gösteren Metyx Composites, kendi ürettiği teknik tekstil ürünlerinin yanı sıra, tedarik ettiği diğer malzemelerle kompozit üretimiyle ilgili tüm malzemeleri sektöre sunuyor...


Konfeksiyon sektörüne yönelik tela üretimiyle 1978 yılında faaliyetlerine başlayan Telateks, yaklaşık 10 yıl önce kompozit üretiminde kullanılan teknik tekstil malzemelerinin de üretimine başladı. Bu faaliyetini Telateks çatısı altında Metyx Composites markasıyla sektöre sunan firma, zamanla kompozit sektöründeki aksaklıkları görerek kompozit
üretiminde kullanılan diğer malzemelerle ilgili mümessillikler alarak bu ürünleri de pazara sunmaya başladı. Bugün, kompozit üretimiyle ilgili tüm malzemeleri ürün portföyünde bulunduran Metyx Composites, kompozit sektörünün gelişimi için yaptığı çalışmalarla da sektörde öne çıkıyor. Düzenlediği diğer eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra iki yılda bir organize ettiği Metyx Kompozit Günleri ile yurtiçi ve yurtdışından kompozit sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiren firma, Kompozit teknolojisindeki yeniliklerin Türkiye’ye gelmesine öncü oluyor.

Üstünel  ailesinin  tekstil  geçmişinin 1940’lara kadar gittiğini söyleyen Telateks A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Tunç Şerif Üstünel, “İlk yaptığımız kumaş, elbiselerin içinde kullanılan astarla kumaş arasında kalan, tela denilen özel bir kumaş. Telateks adı da buradan geliyor. Farklı firmalar altında faaliyet gösterdikten sonra, babam Erol Üstünel 1978 yılında Telateks’i kuruyor. Tela da hala ürettiğimiz bir kumaş.” diyor.


Yaklaşık 10 yıl önce, telaya ek olarak farklı bir konuda daha ilerlemeye karar verdiklerini ve teknik tekstil konusunu seçtiklerini belirten Tunç Şerif Üstünel, “Teknik tekstillerin içinde de, kompozit malzemelerde kullanılan, cam, karbon aramit elyafından üretilen kumaşlar var. Biz de bu ipliklerden mamul kumaşların üretimine karar veriyoruz. 2004’ün başından itibaren de kompozit malzemeyle üretim yapan sektörlere bu kumaşları tedarik etmeye başlıyoruz. Bu faaliyeti de Telateks çatısı altında farklı bir markayla tanıtıyoruz. Bu marka da Metyx Composites.” şeklinde konuşuyor.

Kompozitin, çok yüksek dayanımı olan kumaşlarla reçine denilen matrisin biraya gelmesi ve iki malzemenin de iyi özelliklerinin bir arada toplanmasıyla oluşturulan, yüksek dayanımlı bir plastik malzeme olduğunu ifade eden Üstünel, şöyle devam ediyor: “Bir adı da takviyeli plastik olan kompozit malzemeyle; paslanmayan, hafif ve dayanım değerleri bir metal kadar hatta bazen daha fazla olan yapılar elde edebiliyorsunuz. Bu bir teknenin gövdesi olabildiği gibi, bir uzay mekiğinin gövdesi, bir uçak kanadı, bir otomobil parçası, bir boru ya da bir şehir mobilyası olabiliyor. Aklınıza gelebilecek her yerde kompozit malzemeler kullanılabiliyor ve bütün dünyada çok farklı alanlarda kullanımı giderek yaygınlaşıyor.”

Kompozit üretimiyle ilgili tüm malzemeleri sektöre sunuyoruz
“Bizim ana işimiz, bir tekstil firması olduğumuz için, cam elyafı, karbon ipliği ya da aramit ipliği gibi teknik iplikleri alıp, özel örme tezgahlarında örerek kumaş haline getirmek. Ama teknik tekstil üretimine başladığımızda fark ettik ki, sektörde belli bir kalitede ve belli teknik özelliklerde diğer hammadde ve yarı mamullerde de eksiklik var. Bu alanda bazı satıcılar var ama ya servisini veremiyorlar, ya fahiş fiyatlardan satıyorlar. Biz de bu alanda bir distribütörlük işi kurmaya karar verdik ve kompozit malzemenin üretiminde gereken; reçineler, yapıştırıcılar, özel boya malzemeleri ve gerekli ekipmanlar gibi bütün diğer yan malzemelerin yurtdışından mümessilliklerini alıp; ürettiğimiz kumaşın yanında bunların da satışını yapmaya başladık. Dolayısıyla bir tekne üreticisi ya da başka sektörden bir üretici, kompozit üretimiyle ilgili tüm malzemeleri  bizde bulabiliyor şu anda. Bu işe girerken de şöyle bir yol izledik; hali hazırda kullanılan standart malzemelerin dışında, üreticiye belli bir katkı sağlayan, teknolojisini, verimliliğini arttıran malzemeleri seçtik. Tabi bunlar daha teknik malzemeler olduğu için tanıtımlarını, eğitimlerini, teknik desteğini de sağlamamız gerekti.”

Birçok firmayı el yatırmasından vakum infuzyon tekniğine geçirdik
“Distribütörlüğü başlattığımızda gördük ki insanlar bütün malzemeleri bulabiliyor fakat kompozit üretim teknikleriyle ilgili bir eksiklik var. Eğitim veren bir kurum, bir standart yok. İnsanlar teknolojileri merak ediyorlar ama anlatan, gösteren, destek veren firma yok. Bu konuda biraz öncülük yapıp fuarlarda, kimi zaman firmalara gidip yerinde demolar yaparak, eğitimler seminerler düzenleyerek, kompozitte üst düzey teknoloji diye adlandırabileceğimiz teknikleri  tanıtmaya   başladık. Bunlar RTM teknolojisi ve tekne üretiminde en çok geçerli olan vakum infüzyon teknolojisi. Verdiğimiz malzemelerin yanı sıra bütün bu prosesi tanıtıp anlatacak ve bizzat müşteriyle beraber uygulayıp müşteriyi eğitecek bir destek sağladık ve halen de yapıyoruz. Bu sayede birçok firmayı basit, el yatırması diyebileceğimiz prosesten çok daha hızlı ve kaliteli vakum infuzyon tekniğine geçirdik.”

Core malzemeyi Türkiye’de işliyoruz
“Kompozit malzeme denince elyaf ve reçinenin yanında akla gelen, gene teknecilerin çok kullandığı kritik bir malzeme daha var. Sandviç malzeme ya da core malzeme de denilen bir köpük. Bu tip sandviç malzemeler tüm dünyada sadece 3 firma tarafından üretiliyor. Biz de bu firmalardan Airex-Baltek firmasının temsilcisiyiz. Siparişe özel üretilen, dolayısıyla uzun terminleri olabilen bu malzemeler bundan önce belli kalınlıklarda plakalar şeklinde, üzeri belli şekillerde işlenmiş olarak hazır halde geliyordu. Yeni bir şey istendiğinde üretici firmanın üretim merkezlerine sipariş geçiliyor ve gene belli bir süre bekleniyordu. Biz bu süreyi azaltmak ve daha iyi bir hizmet verebilmek için Manisa fabrikamızda bir köpük işleme merkezi kurduk ve yarı üretici konumuna geldik. Artık köpükleri blok halinde getiriyoruz ve o bloktan müşterinin talebi doğrultusunda istenilen kalınlığı ve şekli işleyerek tedarik edebiliyoruz. Bu hem ürünün maliyetini hem de servis süresini düşürüyor. Aynı zamanda bu malzemeyi istenilen şekilde kesip 3 boyutlu şekilde, yani köpük kiti olarak da sunuyoruz. Buna ek olarak başladığımız bir proje de ürettiğimiz kumaşları da kit halinde, önceden keserek kalıba yerleşmeye hazır halde verebiliyoruz. Bu da üretim sırasındaki vakit kayıplarını azaltıyor, üretkenliği artırıyor.”

Yeni CNC yatırımımızla model veya kalıp üretimi yapıyoruz
“ Yine,   kompozit   tekne   üretiminde insanların sıkıntı yaşadıkları bir konu da model veya kalıp üretimidir. Klasik şekilde kalıp yapıldığı zaman ciddi bir süre ve işçilik gerekiyor ve her zaman istenilen kalitede sonuç alınamıyor. Biz bu konuda da hizmet vermek için 5 eksenli bir CNC frezenin yatırımını yaptık. 10 metre uzunluğu, 6 metre genişliği ve 4 metre de yüksekliği olan bu freze ile 10 metreye kadar bir teknenin gövdesini veya üst binasını veya bunları oluşturan parçaların modelini tek parça halinde işleyebiliyoruz. Üzerinden kalıp alınabilecek bir model halinde sunabiliyoruz. Hatta istenirse modeli direk kalıp olarak kullanılabilecek bir şekilde de üretebiliyoruz.”

“Kompozitin en çok kullanıldığı sektör- lerden biri, rüzgar türbinlerinin kanatlarının imalatı. Boyu 75mt’ye varabilen bu kanatlar kompozit malzemeden yapılıyor. Metyx’in de hacim olarak en fazla malzeme tedarik ettiği sektör bu. Bunun dışında otomotiv çok önemli bir sektör bizim için. Son zamanlarda çok tadı olmasa da marin sektörü de önemli sektörlerimizden. Malzeme tedarik ettiğimiz 3 ana sektör bunlar.”

Tuzla ve Manisa’da fabrikalarımız var “Merkezimiz Tuzla’da 12 bin metrekarelik kapalı bir alanda yer alıyor. Yönetim, finans, Ar-Ge, satın alma birimlerimizin yanı sıra, tela üretiminin tamamı ve teknik tekstil üretiminin çoğunluğu burada yapı- lıyor. Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen ikinci fabrikamız ise, Manisa’da yer alıyor. Yine 12 bin metrekarelik kapalı bir alanda yer alan bu fabrikamızda da teknik tekstil üretimimizin yanı sıra 5 eksenli CNC hattımız ve köpük işleme merkezimiz yer alıyor. Bunun dışında Ankara’da bir depomuz ve satış birimimiz bulunuyor. Yurtdışında da Almanya ve İngiltere de bize ait birer firmamız var ve satış yapan İngiliz ve Alman’lardan oluşan yabancı bir ekibimiz var.”

“Toplam çalışan sayımız da son bir yılda yeni yatırımlarla birlikte yaklaşık yüzde 40 arttı. Şu anda 185 kişiye istihdam sağlıyoruz.”

Karbon elyafında Avrupa’daki ilk 5 üreticiden biriyiz
“Şu anda yeni gelen üretim hatlarıyla beraber cam elyaf üretiminde yıllık yaklaşık
19 bin ton üretim kapasitemiz var. Karbon elyafında ise şu anda Avrupa’daki ilk 5 üre- ticinin içine girdik. Karbon elyaf çok özel bir kumaş grubu. Artık uçakların sadece kanatları değil gövdeleri bile karbon kompozitten yapılıyor. Üst düzey performans yarış tekneleri, motoryatlar, yelkenliler, yine karbon kompozitten üretiliyor. Çok üst düzey dayanım değerleri olan, çok stratejik bir malzeme. Bu malzemede tedarikçi olmak için son 3 yıldır çok yoğun bir şekilde karbon kumaş üretimine yatırım yapıyoruz. Bu sayede yakaladığımız projelerle ve yaptığımız doğru yatırımlarla Avrupa’daki ilk 5 firmanın içine girdik. Aynı çatı altında karbon kumaşın bütün formlarını üreten dünyadaki iki firmadan biriyiz.”

Satışlarımızın yaklaşık yüzde 45’i ihracat
“33 farklı ülkede satış yapıyoruz. Meksika’dan Çin’e, Avustralya’d an Brezilya’ya kadar satış yapıyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinin hemen hemen tama- mında ve Ortadoğu ülkelerinde varız. Yakın zamanda Hindistan’a da sevkiyatlara başladık. Şu anda sadece Kuzey Amerika’ya satış yapmıyoruz. Ona da bu sene içinde başlayacağımızı umut ediyoruz. Hem ürün grubumuzun çeşitliliği hem de iyi servis vermemiz sayesinde tüm dünyaya ulaşabiliyoruz. Senede yaklaşık 10 fuara katılıyoruz. Kaliteli ürün ve iyi bir servis sağlayarak iyi bir satış ağı oluşturduk. Satışlarımızın yaklaşık yüzde 45’i ihracat. Özellikle Almanya ve İngiltere ofislerimizin açılmasından sonra bu oran giderek artıyor. Türkiye de önemli bir pazar ve giderek büyüyor.”

Metyx Kompozit Günleri’yle kompozit uzmanlarını Türkiye’ye getiriyoruz
“Kompozit işine girdiğimiz ilk günden itibaren, pazara teknik anlamda bir şeyler katmanın zorunlu olduğunu gördük.
Çünkü biz ilk başladığımızda bizim ürettiğimiz ana ürün olan multiaxial kumaşlar Türkiye piyasasında çok az kullanılıyordu. Teknik bir ürün olduğu için de her şeyiyle tanıtmamız, hatta belli üretim proseslerini birebir tanıtmanız gerekiyordu. Bu eğitim ve seminerlere çok ciddi mesailer harcadık. Bunun dışında iki yılda bir düzenlediğimiz ve Metyx Kompozit Günleri adını verdiği- miz bir etkinliğimiz var. Kendi konusunda uzman, çok farklı sektörlerden farklı proses ve malzemelere ilişkin tecrübesi olan insanları çağırıyoruz ve Türkiye’deki kom- pozit sektörüne seminer veriyorlar. Uygulamalı eğitimler veriliyor. Yurtdışından da
çok sayıda katılım oluyor. En son 2012’nin Haziran ayında düzenledik ve yoğun bir katılım oldu. İnsanlar da bizim sektöre yaptığımız bu katkıları gördükçe, bize daha farklı bir gözle bakmaya başladı. Bunun sayesinde de kompozit sektöründe Metyx markası kendiliğinden ciddi bir pazar payına sahip oldu.”

2012’yi 2011’e göre daha iyi bir yerde bitirdik
“2012 yılı bizim için çok hareketli geçti. Manisa fabrikamızın 2011 sonunda devreye girmesiyle yeni bir yapılanma başladı. Çok uzun yıllardır hazırlığını yaptığımız yatırımlardı ve bunların devreye girmesiyle çalışmalarımız hızlandı. Bunun yanı sıra yurtdışında kovaladığımız projeler ve Almanya’daki ofisimizin getirdiği ek bazı cirolarla 2012’yi 2011’e göre daha iyi bir yerde bitirdik.”

“Kompozit sektörü zaten hep yükseliş trendindedir. Çünkü her geçen gün yeni kullanım alanları bulunur. Dolayısıyla kompozit hep belli bir yüzdede büyür. Bu aralar büyüme yüzdesi dünya ekonomisindeki durgunluk sebebiyle biraz düşük ancak bu yıl daha iyi olacağını umut ediyoruz.”
 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Trafik Sigortasında İyi Sürücü İndirimi Nasıl Kazanılır?

Trafik sigortası, tüm motorlu taşıt sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir güvence sistemidir....
24 Nisan 2025

TMMOB GMO'nın, "Önüm Arkam Deniz, Sağım Solum Gemi" Resim Yarışması

21/22/23/24/25 Nisan 2025 tarihlerinde sergiyi ziyaret edebilirsiniz. 26 Nisan 2025 tarihinde 13:00'da dereceye giren öğrenciler ödüllerine kavuşa...
21 Nisan 2025

Deniz Turizm Birliği Derneği'nden İMEAK Deniz Ticaret Odası'na Ziyaret

Deniz turizmi sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ve temsilcileri arasında dayanışmayı güçlendirmek, sektörün gelişimine rehberlik etmek ve Türkiy...
17 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.