200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

Katılımcı Görüşleri...

18 Haziran 2013 | HABERLER
37. Sayı (Mart-Nisan 2013)

Boat Builder Türkiye dergisi olarak standımızla katıldığımız ve dergimizi ücretsiz olarak katılımcı ve ziyaretçilere dağıttığımız fuarda, katılımcı firmalarla görüşerek fuar hakkındaki düşüncelerini öğrendik. Genel olarak fuardan memnun olan katılımcılar, fuarın sektörde bir canlanma sağlayacağı düşüncesindeydiler...
Boat Builder Türkiye dergisi olarak standımızla katıldığımız ve dergimizi ücretsiz olarak katılımcı ve ziyaretçilere dağıttığımız fuarda, katılımcı firmalarla görüşerek fuar hakkındaki düşüncelerini öğrendik. Genel olarak fuardan memnun olan katılımcılar, fuarın sektörde bir canlanma sağlayacağı düşüncesindeydiler...

Aksa Jeneratör / Barkın Dizdaroğlu:
Aksa olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da fuara katıldık. Genel olarak cummins onan jeneratörlerimizi sergiliyoruz. Ufak yelkenliler için üretilmiş 8 Kw’lık yeni bir ürünümüz var. Bu ürünümüzü ve birkaç yeni ev tipi jeneratörümüzü tanıttık.

Fuar beklediğimizden zayıf geçti. Pazarın daraldığını biliyorduk ama fuarın bu kadar sakin ve durgun geçeceğini   beklemiyorduk. Yine satışlarımız oldu, kendi adımıza beklediğimiz değerleri yakaladık ama genel olarak insanlardan aldığımız bilgiler doğrultusunda, 2013’ün zayıf geçeceğini düşünüyorum.

Almaç Marine / Habib Çakar:
Almaç Marine, LED imalatı yapan bir firma. Osram marka LED’ler kullanıyoruz ve tüm imalatı kendimiz yapıyoruz. Marin sektöründe de birçok teknenin LED dönüşümünü yapıyoruz. Marin dışında da LED’le ilgili nasıl bir imalat gerekiyorsa gerçekleştiriyoruz. Fuara bu yıl ilk kez katılıyoruz. İlk senemiz olmasına rağmen birçok projeyle ilgili görüşme yaptık. Fuardan oldukça memnunuz. Önümüzdeki dönem için de sektörün daha iyi olmasını
bekliyoruz ve umuyoruz.

Altınboğa Makine / Hüseyin Kemal Eryiğit:
Kendi markamız Albo Marine ürünlerini sergiliyoruz. Japon Kubota motorlarının distribütörüyüz. Bu motorlarla tekneler için dizel jeneratörler ve ana makine üretiyoruz. Ayrıca İngiliz motor markası Beta Marine’in satıcısıyız. Onlar da yine Kubota motor kullanıyorlar.

Fuar beklediğimiz düzeyde değil ama yine de iyi gidiyor. Fuar öncesi sektörde geçen yıla göre bir düşüş söz konusuydu, fuar sonrası hareketlenmesini bekliyoruz.

Anadolu Motor / İlhan Hapakaz:
Anadolu Motor olarak fuarda Honda Marine ürün portföyündeki 2 beygirden 250 beygire kadar tüm ürünlerimizi sergiliyoruz. Aynı zamanda fuarda 20 beygir ve 115 beygirlik iki modelimizi de çalıştırıyoruz. Müşterilerimiz gelip bu ürünleri bizzat çalıştırıp sesini, titreşimini, çalışmasını görebiliyor. Bizler de Honda Marine ürünlerinin performans, yakıt harcaması, dayanıklılık ve belki de en önemlisi çevreye karşı hassasiyeti konularında liderliklerini müşterilerimizle paylaşma fırsatı buluyoruz.

Honda, kendine özgü motor teknolojilerinde her zaman çağının ötesindeki standartları karşılamak üzere çalışıyor. Otomotiv sektöründe görülen ileri motor teknolojilerinin dıştan takma motorlara uygulanmasında   öncü  olarak  görülen
çalışmalar yapıyor. Bu sayede Honda tutkunları, PGM-FI (Programlı yakıt enjeksiyonu), VTEC (Variable Valve Timing and Life Electronic Control), Ecomo (Ekonomi kontrollü motor modu) ve Honda’ya özel BLAST (Artırılmış alt devir torku ve hızlanma) vb. diğer teknolojileri yüksek kalite standartlarında motorlarında görebiliyor. Bu gelişmeler, motorların performansını da sürekli yükseltiyor, daha hızlı, sorunsuz ve güvenilir ürünler sunuyor. Bununla birlikte Honda Marine, kalitesinin verdiği güven sayesinde sektörde beş yıl tam garanti veren ilk ve tek marka olarak öne çıkıyor.
Fuar, katılımcı olarak oldukça zengin olmasının yanı sıra Honda Marine olarak hedeflerimiz doğrultusunda beklentilerimizi karşılıyor.


Angel Yachts / Angel Cengiz Şıklaroğlu:
Angel Yachts olarak, fuarda Angel Baby premium paket, Angel Lobster 15 premium paket, Angel Family bronz paket, Angel Fisher bronz paket, Angel Sport, Angel Klasik ve Angel Off Shore olmak üzere yedi teknemizi sergiliyoruz. Bizim müşteri portföyümüz artık yerleşti. Bu nedenle fuara yeni müşteri bulmaktan çok prestij amaçlı katılıyoruz.

Fuardan genel olarak memnunuz. Ama artık Türkiye’deki yat üreticilerinin birleşip tek bir fuarda fikir birliğine varması gerekiyor. Denizde bir fuar, karada bir fuar, İzmir’de bir fuar artık çok geliyor. Her fuarda 20-25 günümüz gidiyor.

Sektör zor bir dönemden geçiyor. Ben artık Türkiye’de butik üretimin zor olduğunu, seri üretime geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz 2010 yılında büyük bir riske girerek seri üretime geçtik. Kurulduğumuz yıl olan 2005’ten 2008 yılına kadar 21 tekne satmıştık. Seri üretime geçtikten sonra ise geçen yıl 62 tekne teslim ettik. Demek ki artık seri üretimi oturttuk.

Arthor Güç Sistemleri / Kıvanç Daylan:
Arthor, Türkiye’nin tek yerli marin makinasını üreten grup. Ford Otosan Eskişehir tarafından üretilen makinaları, modern mühendislik yöntemlerince marinize edip nihai kullanıcılarla buluşturuyor. Altı sene önce sektöre çıktığımız zaman insanların bakış açısı daha negatifti ama son yıllarda pozitife gidiyor. Daha da pozitif olacağınız düşünüyoruz. Bu sene itibariyle Kioti marka ürünleri de getirerek aynı mühendislik yöntemlerince marinize edip nihai kullanıcılarla sunmaya başladık.

Fuarda, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki dostlarımızın yaklaşık yüzde 50’si geldi. Diğer yüzde 50’si ya ekonomik nedenlerden ya da uçak bulamadığından gelemediler. Bu da katılımın az olduğunun göstergesi. Aslında fuar organizatörünün, bir uçak firması ve bir otel firmasıyla konsept olarak anlaşıp rakamları minimize etmesi ve bunu
şehir dışından gelecek insanlara deklare etmesi buraya daha fazla ziyaretçi çekecektir.

Artı Marin / Sibel Kavak:
Artı Marin olarak fuarda distribütörlüğünü yaptığımız ana markalarımız olan Mastervolt, Marinco, Dometic, HRO, Tecma, Intellian gibi ürünlerimizin  yanı sıra yeni markamız olan Sea-Fire,  Aqualuma ürünlerini sergiliyoruz. Fuarın gidişatından  son  derece  memnunuz. Beklentilerimizin üzerinde geçiyor. Önümüzdeki günlerde de sektörün daha hareketli olacağına inanıyoruz. Yeni firmalar, yeni müşteriler var ve ilgi üst düzeyde.


Avrasya Marine / Korel Güven:
Fuarda, Türkiye distribütörlüğünü yaptığımız, Güney Kore menşeli Samyung ürünlerini sergiliyoruz.  Ayrıca yeni distribütörlüklerimizden biri olan Japon M-Tech markasının telsiz cihazlarını da ziyaretçilerimize tanıtıyoruz.
Fuar, geçen seneden daha iyi değil. Ziyaretçi sayısı fena değil ama ticari olarak verimli geçtiğini söyleyemem. Biz hem ticari gemilere hem de yatlara hizmet veriyoruz. Ticari gemilere yönelik işlerimizde yüzde 40’lık bir düşüş söz konusu. Ama yat sektörüne bakarsak, stabil bir durum var. Bu alanda artık Türkiye’de birtakım şeyler doğru yapılıyor. Buna istinaden artık tercih Türkiye oluyor. Bu alanda gelecek parlak ama ticari gemiler pek umut vaat etmiyor.

Azmi Marin / Azmi Tenikalp:
Azmi Marin, teknelere malzeme tedarik etmeye Rope Stripper halat kesicileri ve Spade Anchor çapalarla başladı. Zamanla gerek müşteri talepleri doğrultusunda, gerekse kendimiz sektördeki malzeme eksikliklerini görerek yeni ürünler getirmeye başladık. Bunu yaparken de en kaliteli, işini en doğru yapan ürünleri tercih ettik. Portföyümüze en son eklediğimiz ürünler, Ampair rüzgar jeneratörleri ve SunWare güneş panelleri. Fuarda da portföyümüzdeki tüm ürünleri sergiliyoruz. Özellikle güneş panellerine büyük ilgi var. Hatta burada güneş panelleriyle ilgili siparişler de aldık. Bizim fuara katılmaktaki amacımız, müşteri bulmak veya satış yapmak değil. Biz distribütör firmayız, vitrinli bir mağazamız yok. Dolayısıyla, sektördeki varlığımızı ve faaliyetlerimizin devam ettiğini göstermek için fuara katılıyoruz. Bunun yanında buraya gelen yeni müşteriler ve aldığımız siparişler de ekstra oluyor.

2012 yılı bizim açımızdan çok iyi başlamıştı. İlk altı ayda bir önceki seneye göre yüzde 60-70 daha fazla ciromuz vardı. Ancak Ağustos ayından sonra bir anda durdu işler ve yıl sonunda bir önceki yılı ancak yakalayabildik. Bu sene de fena başlamadı, şu an ilgi yüksek ama ileriyi göremiyoruz.


Beta Mühendislik / Soner Biçer:
Beta Mühendislik, deniz suyundan tatlı su yapıcı cihazlar ve tekneler için pis su, gri su arıtma cihazların satış ve satış sonrası servis hizmetlerini veren bir firma. İngiltere, Amerika ve İspanya’dan bu alanda faaliyet gösteren birkaç markanın distribütörlüğünü yapıyoruz. İngiltere’den getirdiğimiz gri su arıtmayla ilgili yeni bir ürünümüz var. Sudaki deterjan vb. maddeleri absorbe ederek sudan ayıran bir sistem. Bakanlık nezdinde ürünün tanınması için de çalışmalar yapıyoruz. Bilindiği gibi Türkiye’de Mavi Kart uygulaması var ve bu uygulamaya göre, gri suyun ya da pis suyun denize deşarjı yasak. Dolayısıyla deşarj noktalarına ulaşana kadar bu suyun teknede depolanması gerekiyor. Bu da zamanla büyük koku problemlerine neden oluyor. Bizim sunduğumuz, pis su- gri su arıtma cihazları bu suyun arıtılarak kötü kokuya neden olmasını engelliyor.

Fuarda ilgi iyi ama geçen senelere göre biraz düşük gibi.

Burla / Orhun Şentürk:
Burla, fuarda yaklaşık bin metrekarelik bir alanla yer alıyor. Ana markamız olan Yamaha’nın dıştan takma deniz motorlarını, deniz motosikletlerini ve kar motosikletlerini sergiliyoruz. Bunun yanında dıştan takma motorlarla birlikte paket olarak satabilmek için Ukrayna menşeli Brig marka katlanabilir tabanlı ve fiber tabanlı şişme botları sunuyoruz. Farklı bir standımızda da İtalyan Rancraft ve yine Ukrayna’dan Seagull marka teknelerimizi sergiliyoruz.

Fuar gayet iyi gidiyor. Gelen ziyaretçiler gerçekten ilgili kişiler. Geçtiğimiz yıllara oranla bilinçlenmiş ve doğru tüketiciyle konuşma imkanı buluyoruz. Önümüzdeki günlerde de fuardaki süreç devam ederse, sektördeki iyileşme sürecinin beklenilenden daha erken olabileceğini düşünüyorum.

Büşra Marine / Kudret İçli:
Büşra Marine su sporcularına hizmet veren bir firma. Türkiye’nin bütün sahil bölgelerine hizmet veriyoruz. Birçok firmanın bayisi ve yetkili servisiyiz. Motorlarda Honda, Mercury, Evinrude markalarının, Seadoo deniz motosikletlerinin, şişme botlarda Joker Boat ve Orca’nın, su sporlarında Sports Stuff ve Jobe markalarının satışını yapıyoruz. İlkyardım setlerinden karabinalara, halatlardan su kayaklarına kadar denizle ilgili hemen hemen her tür ürünümüz var.


Bu ürünlerin yanı sıra, kendi üretimimiz olan Family adını verdiğimiz bir ürünümüz var. Dünyada tek olan, bu ürünümüzü tamamen demonte edilebilen ve tekrar monte etmesi de son derece kolay olan minik bir katamaran tekne olarak tanımlayabiliriz. İki tane şişme tüp üzerine bir platform. Fuarda oldukça ilgi gördü, bir baraj gölünde kullanılmak üzere birkaç tane sipariş de aldık. Ancak fuarda genel olarak beklediğimizi bulamadık. Özellikle yabancı ziyaretçi sayısı açısından hiç tatmin edici değildi.
 
Çözüm Kablo / Emre Uşarel:
Fuardan aslında çok beklentimiz yok. Zaten tersanelerin ve taşeron elektrikçilerin büyük çoğunluğuyla
çalışıyoruz. Burada olmamızın sebebi biraz marka bilinirliğini artırmak, biraz da insanlara marin kablonun önemini anlatmak. Bunun da bize getirisi uzun vadede olacaktır. Fuarda profesyoneller daha fazla ilgi gösteriyor. Ama tüketicilerin de ilgisi var. Özellikle marin kablonun farkını öğrenmek istiyorlar. Yurtdışından da çok ziyaretçi geliyor, onlara da kendimizi tanıtıyoruz. Yeni açılan firmalarla tanışıyoruz ve yüzyüze görüşemediğimiz müşterilerimizle de görüşmüş oluyoruz. Genel olarak fuardan memnun olduğumuzu söyleyebilirim.


Das Otomotiv / Hakan Özgül:
Das Group’un Marine bölümü olarak İtalyan Cimolai marka marin liftlerin Türkiye mümessilliğini yapıyoruz. Henüz bir yıl olmasına rağmen sektöre güzel bir giriş yaptık ve Türkiye’nin en büyük liftini sattık. 560 tonluk bu lifti, Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi’ne sattık. Bunun dışında, İzmit Körfezi’ne 400 tonluk satışımız oldu, Bodrum’a 160 tonluk bir mobil lift ve treyler satışı gerçekleştirdik. Fuardan bir gün önce de 260 tonluk lift ve treyler satışları konusunda Palmarina ile anlaştık.


Fuarda gördüğümüz ilgiden memnunuz. Çok büyük bir yoğunluk olmasa da amacımız olan sektöre ulaştığımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde, devlet politikasıyla birlikte marinacılık ve denizcilik alanındaki yeni gelişmeler çerçevesinde kurulacak yeni marinalarda, mühendislik harikası ünitelerimizle birlikte hizmet vermeyi hedefliyoruz.


Deka Marin / Korhan Öztürk:
Fuarda, yeni olarak Clin Azur marka bakım-tutum ürünlerimizi lanse ediyoruz. Aynı şekilde, artık sektörde yerleşen Torqeedo elektrikli kıçtan takma motorları yeni modelleriyle birlikte sergiliyoruz. Bunun yanı sıra Teak Wonder ürünlerimiz ve usturmaçalarımızla bütün sistemlerimizi tamamladık. Fuar ne çok iyi, ne çok kötü. Ancak sektör açısından, beklenildiği gibi her şeyin çok iyi olmadığını gösterdi. Önümüzdeki günleri hep beraber göreceğiz.


Denizmar / Güven Güler:
Denizmar’ın ana uğraş konusu, makine dairesi ekipmanları. Klimalar, havalandırma  sistemleri, özel üretim buzdolapları, su yapıcılar, pis su arıtma sistemleri, elektrik- enerji gereçleri, su altı lambaları, iç aydınlatma lambaları, jeneratör gibi ürünleri pazara sunuyoruz. Bu ürünleri pazara sunarken aynı zamanda mühendislik hizmeti de veriyoruz. Doğru projelendirmeyle en doğru malzemeyi müşteriye sunmaya çalışıyoruz. Kendi ekibimizin yetersiz kaldığı noktalar olursa da üretici firmalarımızdan destek alıyoruz.


Fuar bizim açımızdan gayet güzel gidiyor. Zaten hem büyük tekne yapımcılarını hem de münferit tekne yapımcılarını bir arada görebilmek bizim için büyük fırsat.


Denpar / Seda Bilgebay:
Denpar olarak başlıca markalarımız olan Yanmar, Kohler, Opacmare, Trac, Harken, Side Power, Sea Recovery ve Veco gibi ürünlerimizin yanı sıra diğer tüm portföyümüzü sergiliyoruz. Yeni olarak geçen yıldan bu yana getirdiğimiz İtalyan markası Gottifredi Maffioli’nin halatlarını ve İngiliz Spinlock markasını bünyemize kattık. Fuar iyi gidiyor, gerçek alıcılar var. Önceki fuarlarda olan kuru kalabalık, bu fuarda daha az.


Depar Motor / Bülent Cüncan:
Depar olarak denize, karaya, dağ ve doğa sporlarına yönelik ürünlerimiz var. Burada tüm bu ürün portföyümüzü sergiliyoruz. Bu sene yeni olarak sergilediğimiz deniz motosikletlerimiz, ATV’lerimiz ve Spider’larımız var. Fuar özellikle konsept yerleşim olarak çok başarılı. Önceki yıllardaki karışıklık yok. Ziyaretçi sayısı da tatmin edici seviyede. Ama ekonomik problemler fuara da yansıyor tabi. Fuardan da gördüğümüz kadarıyla kötü bir sezon beklemiyoruz, en azından umutluyuz.



Duratek / Şahsuvar Alişan:
Duratek, epoksi ve poliüretan sistemler konusunda hizmet veriyor. 40 senedir yüzde 100 yerli firma olarak çalışıyoruz. Marmaris Bozburun’da bulunan 141 metrelik dünyanın en büyük ahşap yelkenli yatının epoksi ve poliüretan sistemlerde tüm ürünleri Duratek tarafından karşılandı. Fuarda bu projeyi anlatıyoruz. Aslında fuardan satış amaçlı bir beklentimiz yok. Biz hammadde sattığımız için müşterilerimize ürünlerimizi göstermek amacıyla ve fuarda bulunma zorunluluğu hissettiğimiz için fuarda yer alıyoruz. Fuarın pek yoğun olduğu söylenemez. İlk günlerde daha durgundu ama çarşamba gününden sonra biraz yoğunluk arttı.

Eltesan Mobil / Zeki Tekin:
Eltesan çok geniş bir ürün yelpazesine sahip. Bu geniş ürün yelpazemizin içinde, burada yeni lanse ettiğimiz ürünler de var. Anten, uzaktan izleme sistemi, yeni buzdolapları, yeni mutfak ürünleri, enerji sistemleri ve jeneratörlerimiz var. Ayrıca bu yıl klima sistemleri de getirmeye başladık ve bu sistemlerimizi de fuarda sergiliyoruz.

Fuarın ilk günleri hayal kırıklığına uğradık. Ancak özellikle hafta içi günlerde profesyonel müşterilerin gelmesiyle memnuniyetimiz arttı. Sektörün önümüzdeki dönemlerde nasıl olacağı konusunda çok farklı görüşler var. Ancak biz belli bir standart yakaladık. Bizim ivmemiz yukarıya doğru ve bunu da koruyacağımıza inanıyoruz.

Ezberci Marine / Fikret Ezberci:
Ezberci Marine, fuarda, geçmiş yıllarda olduğu gibi pasarellalarını ve kreynlerini sergiliyor. Bu fuarda ayrıca, yeni olarak sunduğumuz, yatlarda yer tasarrufu sağlayan çok amaçlı bir platforumu sergiliyoruz. Bu platformu küçük tekneler, megayatlar ve daha büyük tekneler için yapabiliyoruz. Özel zevklere hitap eden bir sektör olduğu için her fuarda farklı bir ürün beklentisi oluyor müşterilerde. Biz de bu beklentiye cevap vermeye çalışıyoruz. Bu yıl firmamızın 19. yılındayız. 19 yılın getirdiği bilgi birikimi, tecrübe ve müşterilerle ilişkiler var. Özellikle müşterilerimiz bizi burada görmek istiyorlar. Fuar oldukça yoğun geçiyor. Şu anda kriz şartlarını dikkate alarak
çalışmaya devam ediyoruz. İşimize müşteri gözüyle bakmaya; onların ihtiyaçlarını, fiyat beklentilerini göz önünde bulundurmaya çalışıyoruz.

İdatek / Tolga Özcan:
İdatek Hidrolik fuarda, Lecomble & Schmitt hidrolik dümen sistemlerini  ve kendi tasarladığı ve kurduğu hidrolik sistemleri sergiliyor. Fuarda, Türkiye’de ilk kez hidrolik transmisyon sistemini sunuyoruz. Şanzımanda birden bire sonsuza kadar sonsuz bir oran sağlıyor. Henüz geliştirme aşamasında olduğumuz bir ürün. Patent başvurusu da yapıldı. Bu dönem içinde bazı uygulamalarda geliştirip bir sonraki fuarda değişik modellerimizi getirip göstermeyi planlıyoruz.

Fuara ilk kez katılıyoruz, buna rağmen ilgiden çok memnun kaldık. Hem Lecomble&Schmitt dümen sistemlerinde hem de kendi sistemlerimizde, bu klasmanda bir rakip olmadığı için çok verimli geçti fuar. Dünyadaki kriz bu sene Türkiye’deki marin sektörüne tam olarak etkisini gösterdi. Bu nedenle marin açısından zor bir dönemdeyiz. Ama her inişin bir çıkışı vardır. Biz, bu senenin ikinci yarısından itibaren daha iyi olacağına inanıyoruz.

Köysan / Ümit Köylü:
Köysan, deniz şanzımanları üreten bir firma. Alanında  sektörün önde gelen firmalarında biriyiz ve yaklaşık 10 ülkeye ihracat yapıyoruz. Burada, 500 beygire kadar deniz şanzımanlarımızı sergiliyoruz. TÜBİTAK’la birlikte geliştirdiğimiz 800 beygirlik  yeni bir ürünümüz var. Şu anda son aşamasına geldi. Prototipini  hazırladık ama burada sergileyemiyoruz, Çünkü Dubai Boat Show’a gönderdik. Yaklaşık 6-7 ay sonra teknelere bağlanmaya başlayacak.

Fuara bu yıl ilgi az gibi görünüyor, ancak gelen ziyaretçiler de genelde alıcı insanlar. Bu açıdan da verimli geçiyor. Türkiye’de bir kriz yok ama Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar bizi çok etkiliyor. Bu nedenle önümüzdeki sezon da biraz sıkıntılı geçecek gibi görünüyor.

Laspar / Emrah Tamaç:
Laspar, bir grup firması. Bursa’da 3 fabrikamız ve 550 çalışanımızla üretim yapıyoruz. Kauçuk üretimi alanında faaliyet gösteriyoruz. Ürünlerimiz anti vibrasyon, yani titreşim sönümleme üzerine. Marin sektöründe yönelik de marine motorlarına özel takoz ürün grupları üretiyoruz. Marin dışında da birçok alanda varız. Özellikle otomotiv en yoğun çalıştığımız sektör. Ancak marin sektöründen de çok umutluyuz. Özellikle son iki senedir bu alanda çok ciddi çalışmalarımız var. Bu çalışmaların sonucunu da yavaş yavaş almaya başladık. Artık hedef müşterilerimiz Laspar’ın marin sektöründe olduğunu biliyorlar. Birçoğuyla çalışmaya da başladık. Fuardan ve fuarda gördüğümüz ilgiden çok memnunuz. Marin sektöründen beklentimiz olumlu yönde. Her sene daha iyiye gideceğine inanıyoruz.

Leomar Yacht / Garo Berberyan:
Lemoar Yacht olarak, trawler serisinin en büyük teknesi olan 70 feet’lik teknemiz; yeni yapacağımız
55 feet’lik Tug Boats, yapımına başlayacağımız 115 feet’lik sac teknemiz ve iki tane küçük boy fiber lobster teknemiz olmak üzere toplam 5 teknemizi tanıtıyoruz. Teknelerimizi fuara getiremedik ancak broşürlerden tanıtıyoruz. İlgilenen müşterilerimizi  marinaya  gönderiyoruz ve orada tekneyi görme imkanı sunuyoruz. Ciddi olarak ilgilenen varsa da deneme seyrine çıkarıyoruz.

Fuarlar genelde iyi gider, insanlara umut dağıtır. Ama fuar sonrasında gerçekle yüz- yüze kalırız.  Bu fuarda  da ilgi çok ama ne kadarı işe yansır bilmiyorum. 2015’e kadar sektörün durumu iyi görünmüyor. 2015’ten sonra Avrupa krizi düzelir ve ucuz tekne ithalatı da bir şekilde düzene oturtulursa işler düzelecektir.

Lotus Marine / Fikret Günar:
Lotus Marine olarak tekne üretiminin yanı sıra, marin motorlar ve jeneratörler imal ediyoruz. Motor imalatında 10 yıllık bir geçmişimiz var. Tekne üretiminde ise 3 yıldır faaliyet gösteriyoruz. 3 yıldır tekne üretiminde her yıl yüzde 100’lük bir artış yakalıyoruz. Bu yıl da geçen yıla göre yüzde 100’lük artış sağlayabilirsek, piyasanın geçen yılla aynı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, son yıllarda tekne imalatçısı ve tekne imalatı sayılarında ciddi bir düşüş var. Bunun da fuara yansıdığını; ziyaretçi sayısının geçen yıllara göre düşük olduğu gibi, tekne almak isteyenlerin de bütçelerinin kısıtlı olduğunu görüyoruz.


Bunların dışında çok daha önemli bir engel var. İnsanların teknelerini uygun fiyata güvenli bir şekilde bağlayabilecekleri yer yok. Marinalar yapılıyor ama Türkiye’de marinalar lüks kabul ediliyor ve fiyatları her yıl normal enflasyonla ölçülemeyecek kadar yüksek oranlarda artıyor. Tabi ki lüks marinalar da yapılmalı ama sadece ticari olarak düşünmemelisiniz. Aynı zamanda sosyal bir devlet olarak orta gelirli vatandaşların, yani beyaz yakalı, belirli bir eğitim ve gelir düzeyine sahip insanların da tekne alıp güvenli bir yerde bağlamasını sağlamanız lazım. Bunu yapamıyorsanız, bu ülkenin gelir düzeyini artırdığınızı iddia etmeniz çok mantıklı gelmiyor. Bu sektörün gerçekte olması gereken potansiyeli, bugün gördüğümüz potansiyelden çok daha fazlası. Bunun için de insanları denize yaklaştırmak gerekir.

Man Deniz Motorları / Gökhan Erman:
Dünyada artık egzoz emisyon değerlerine çok önem veriliyor. Mekanik motorlarda bu egzoz emisyon değerleri tutmadığı için artık tüm jenerasyon common rail motorlara dönüyor. Biz de 3 yıldır pazara sunduğumuz 1200 ve 1800 beygir son jenerasyon common rail motorlarımızı bu fuarda sergiliyoruz ve bu konudaki yenilikleri ziyaretçilerimize anlatıyoruz.

Man’ın müşterileriyle buluşması adına fuarda yer alıyoruz. Fuar, pek beklediğimiz gibi olmasa da başarısız olduğu da söylenemez. Satış da yapabildik burada. Diğer taraftan yat sektöründe büyük bir durgunluk var. Şu anda Türkiye’de ağırlıklı olarak hizmet tekneleri yapılıyor. Biz de dolayısıyla hizmet teknelerine hitap eden
ürünlerimizi pazarlamaya çalışıyoruz. Tabi bu bir geçiş dönemi; mutlaka yatlar da tekrar gündeme gelecektir.



Marina Deniz Araçları / Deniz Aylan:
Marina Deniz Araçları olarak 2. ve 6. salondaki iki standımızla fuara katılıyoruz. 2. Salon’da temsilcisi olduğumuz Cobalt ve Chris Craft markalarının tekneleri var. 6. Salon’daki standımızda ise temsilcisi olduğumuz yat ekipmanları markalarının tümü ve İtalyan BWA marka şişme botlar sergileniyor. BWA şişme botları ve Cobalt marka tekneleri bu sene ilk defa sergiliyoruz. Yat ekipmanları standımızda da temsilcisi olduğumuz markaların yeni ürünlerinin lansmanlarını yapıyoruz.

Bu sene fuar katılımcı açısından çok zengin. Birçok firma birçok yeni ürünle fuara katılmış durumda. Ziyaretçi açısından, adet olarak beklentinin altında ama ziyaretçi kalitesi olarak tatmin edici. Genelde ilgili, profesyonel kişiler ve alıcılar standları ziyaret ediyor. O yüzden fuar memnuniyet verici diyebilirim. Fuar başından beri tekne satışı konusunda ciddi görüşmelerimiz oldu ve bunlardan birkaç tanesi de olumlu sonuçlandı. Denizcilik sektöründe Türkiye, Avrupa içinde yükselişte olan pazarlardan biri. Birçok yabancı firma da sadece Türkiye pazarına odaklanmış durumda. Pazarımızın olumlu bir trend içine girdiğini düşünüyorum.

Marintek / İlhan Karlıdağ:
Her sene pazara birçok yeni ürün sunuyoruz. Bu sene de en çok öne çıkan yeni ürünlerimiz, Racor Village Marin marka su yapıcıları ve Amerikan Marvair marka iklimlendirme sistemleri. Bunların yanı sıra birçok ufak tefek yeni ürünümüz var ve bunları da fuarda sergiliyoruz.

Fuar, ziyaretçi sayısı bakımından geçen yıllara göre daha düşük görünüyor. ama gelen kişiler daha ilgili kişiler bu nedenle daha verimli geçiyor. Sektör şu anda olması gereken yerde değil ama ben önümüzdeki sezondan ümitliyim.

Mata Carbon / Emre Par:
Mata Carbon, Mata Grup bünyesinde Kartal’da bulunan tesislerinde karbon  pasarellalar  başta  olmak
üzere karbon dümen ve gönderler gibi ürünler üretiyor. Fuarda da bu ürünlerimizi ve yeni karbon pasarella modellerimizi sergiliyoruz. Yeni modellerimizin en dikkat çeken özelliği, artık pasarella genişliklerini standart 30 cm yapmak yerine 38, 40 ve 45 cm genişliklerde yapıyoruz. 3,20 metre uzunluğa kadar pasarellalarımız var. Karbon oldukça yeni bir malzeme, çok sağlam, çok hafif ve çok şık ürünler ortaya koymamızı sağlıyor. Bu nedenle de oldukça ilgi görüyoruz.

Fuar bizim için çok güzel gidiyor. Yeni ürünlerimizi tanıtıyoruz ve satışlar da yapıyoruz. Biz daha çok ihracat yapan bir firmayız. Bu sene, bu fuar sayesinde kendimizi Türkiye’de de daha iyi tanıtıp; ömür boyu kullanılabilecek, çok sağlam, çok hafif ve çok şık bu ürünlerimizi yerli kullanıcılarla da buluşturmak istiyoruz.

Mavi Tuna / Songür Ulus:
2002 yılından beri mümessili olduğumuz firmalar aynı şekilde devam ediyor. Onların ürünlerini sergiliyoruz. Özellikle 35 metre üzeri megayat sektörüne yeni inşa ve tamir teknelerine yönelik çalışıyoruz. Ürün portföyümüzde toplam 9 marka var ve bunlardan sadece biriyle stoklu olarak  çalışıyoruz.  Diğer  ürünler proje bazlı, projeye göre imal edilen ürünler. Baş pervane sistemleri, sıfır hızda yalpa stabilizatörleri, gri ve pis su arıtma sistemleri, deniz suyundan tatlı su yapıcı sistemler, baş itici pervaneler, ses yalıtım malzemeleri, frekans konvertörleri, birtakım pompa ve tuvalet grupları gibi ürünlerimiz var. Son dönemde trendi yükselen ürünümüz, gri ve pis su arıtma sistemleri. Fuarda da en çok ilgiyi bu ürünlerimiz görüyor. Açıkçası fuardan çok memnun değiliz ama bu sektörün genel durumuyla alakalı. Çünkü sektör genel olarak sıkıntılı günler geçiriyor. Biz de ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. 2015 yılından önce çok büyük bir gelişme beklemiyorum. Bu tarihe kadar zor bir dönem geçireceğimizi düşünüyorum.

Med Marine / Gazanfer Çelikdemir:
Med Marine olarak başta Fransız Dolphin marka batary charger’larımız, Sinergex marka inverter’larımız ve Northernlights marka jeneratörlerimiz olmak üzere portföyümüzdeki diğer elektrik donanım ve ekipmanlarını sergiliyoruz. Fuar çok yoğun değil ama zaten bizim gibi firmalara genelde profesyonel kişiler ilgi gösteriyor. Bu nedenle diğer standlar gibi çok kalabalık olmuyor, sadece ihtiyaç sahipleri geliyor. Sektörün durumu durgun görünüyor ama ben karamsar değilim, umutluyum.

Mega Yacht Transport / Sinan Cizre:
Fuara, sektörde firmamızı temsil etmek amaçlı katıldık. Zaten sektörün büyük çoğunluğuyla çalışıyoruz. Burada müşterilerimizle iç içe olmak bizim için bir avantaj. Bunun yanı sıra bireysel müşterilerimize de fuar sayesinde ulaşabiliyoruz. Fuar oldukça iyi gidiyor. Hafta sonları daha kalabalık ama hafta içi gelen ziyaretçiler daha iş odaklı. Fuarda oldukça talep aldık ama bizim işimiz bir anda sonuçlanmıyor, zamana yayılıyor.

Moravia / Yılmaz Özkaya:
Moravia; ahşap, sac, fiber ya da alüminyum her tip tekneye astarından son katına kadar A’dan Z’ye tüm boyaları sunuyor. Fuarda da bu ürünlerimizi sergiliyoruz. Marin dışında sanayi ve cam boyalarımız da var ama öncelikli hedefimiz yat ve gemiler. Gemi inşa sanayiinde büyük bir durgunluk var. Ayrıca burada rekabet şartları da çok zorlu. Ama yat boyalarında oldukça iddialıyız. Zaten bayilerimize yönelik düzenlediğimiz kampanyalarla satışlarımızı da artırıyoruz. Geçen seneye göre yüzde 20-30’luk bir artış var. Fuarda haftaiçi ilgili kişiler geliyor.
Önceki fuarlara oranla haftasonu da daha ilgili kişiler geldi. Önceki fuarlarda görülen sadece gezmek amacıyla fuara gelen kuru kalabalık bu fuarda yok.

Neta / Akın Altın:
Fuarda, VIP araçlar ve servis araçları için özel tasarladığımız yeni ürünümüzü sergiledik. Onun dışında yine marin uydu anten sistemlerinin sunumunu yapıyoruz. Gayet olumlu görüşmeler ve satışlar yaptık. Sanıyorum geçmiş fuarların da birikimiyle bizim açımızdan çok iyi geçti fuar. Uydu antenleri sektöründe, rakiplerimizi bilmiyorum ama Neta olarak gayet iyi gidiyoruz. Fuardan da oldukça memnunuz.

OMS Marine / Göksel Güner:
Fuara Türkiye distribütörlüğünü üstlendiğimiz Coolmar olarak katılıyoruz. Coolmar, İzmir’deki üretim tesislerinde marin klima sistemleri üretiyor. Teknelere iki tipte soğutma sistemi kuruyoruz. Bir tanesi paket sistem, diğeri de chiller sistem. Burada da bu soğutma sistemlerimizi ve bu sistemlerin bileşenlerini tanıtıyoruz. Fuarda haftasonları genelde tekne sahipleri haftaiçi de tersaneler, üreticiler geliyor. Geçmiş yıllardaki fuarlara oranla oldukça iyi gidiyor. Zaten Türkiye’de denize ilgi giderek yükseliyor. İlerleyen yıllarda bu ilginin daha da artacağını düşünüyorum.

Proje Kargo ve Yat Taşımacılık / Barlas Karakurum:
Bizim açımızdan fuarlarda çok iş olmuyor. Zaten sektör bizi tanıyor  ve talepleri olduğu zaman bize ulaşıyorlar. Bizim burada bulunma amacımız, sektördeki var- lığımızı göstermek. Tabi bunun yanı sıra yurtdışından  da  müşterilerimiz  geliyor ve onlarla da görüşüyoruz. Yurtdışından da oldukça talep aldık. Fuarın ilk birkaç günü biraz sakindi ama son günlerde ilgi oldukça iyi. Müşterilerimizden de edindiğimiz izlenime göre bu sene sektörün geçen yıla oranla daha iyi olacağını düşünüyorum.

Raymarine / Murat Soydaş:
Turimpeks olarak, başta chartplotter, radar, balık bulucu, derinlik-sürat göstergesi, uydu anteni ve otopilot sistemleri olmak üzere Raymarine marka navigasyon cihazlarımızı ve Raymarine’in bu cihazlarla ilgili yan ürünlerini sergiliyoruz. Yeni olarak daha küçük segmentteki chartplotter’larımız, deniz altını 3 boyutlu gösteren balık bulucularımız ve termal gece görüşü kameralarımız var.

Fuar geçen fuarlara göre daha sakin görünüyor. Ama alıcı olmayan sadece gezmek maksadıyla fuara gelen insanların sayısı az. Fuarda kapattığımız satışlar açısından, iyi gittiğini düşünüyorum ama bunda fuar öncesi yaptığımız görüşmelerin de payı var.

Roda Yat / Orhan Dinç:
Ben aynı zamanda Bodrum Ticaret Odası’nda yat sektör temsilcisiyim. Bodrum Ticaret Odası olarak bu sektöre destek vermek adına, Bodrum’daki yat üreticileriyle birlikte burada yer alıyoruz. Aynı zamanda Bodrum’daki yat imalatının bilinirliğini de arttırmayı amaçlıyoruz. Tabi, her firmanın beklentisi farklı, Roda Yat olarak biz fuardan memnunuz. Geçen seneki fuara göre daha verimli geçtiğini düşünüyoruz.

Roda Yat olarak bizim elimizde şu anda 3 tane proje var. Ama istiyoruz ki, tüm üreticilerimizde yeni projeler olsun. 2008 krizi her yerde olduğu gibi Bodrum’da da sektörü kötü etkiledi. Şu anda Bodrum’daki tersanelerin kapasite olarak ancak yüzde 20’si faaliyette. Avrupa’daki krizi de gözönünde bulundurursak yakın bir zamanda büyük bir sıçrama görünmüyor. Yeni imalatı olmayan tersaneler özellikle refit işlerine yönelerek şirket faaliyetlerini devam ettirmeye çalışıyorlar. Bu sektörde beklentiler her zaman yüksektir. Bir tane sipariş bile, kötü durumdaki bir tersanenin en azından bir nefes almasını sağlayıp, sonraki projeler için cesaretlendirebiliyor. O yüzden Ticaret Odası olarak bu fuara katılmayı önemsiyoruz. Buradaki görüştüğümüz ziyaretçiler de Bodrum firmaları olarak bizden daha profesyonel bir katılım bekliyorlar. Biz de bundan sonraki fuarlarda en azından 1-2 tekneyle katılıp Bodrum yat işçiliğini göstermek istiyoruz. Çünkü biz Bodrum’daki imalatın her zaman farklı olduğunu; özellikle ahşap işçiliğinde Türkiye’de bir numara olduğumuzu iddia ediyoruz. Zaten bu yüzden Bodrum Guleti, Bodrum Aynakıçı ve Bodrum Tirhandili dünyada bir marka oldu. Bu iddiamızı burada görsel olarak da sunmamız gerekiyor.


Safter Marine / Ayhan Safter:
Fuarda 25 farklı modelimizi sergiliyoruz. İlgiden gayet memnunuz. Satışlarımız da oldukça iyi düzeyde. Son 2 gün bizim sözleşme günümüz ve yoğun bir şekilde geçiyor. Bu seneki fuardan memnunuz. Organizasyonun da gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Sadece yurtdışından gelen ziyaretçilerin çok az olduğunu söyleyebilirim. Bu konuya da çözüm bulunursa harika olacak.

Türkiye’nin yükselen bir ivmesi var. Artık kriz endişeleri bitti ve insanlar yatırım yapmaya, keyfi için harcama yapmaya başladı. Bunun daha da artacağını düşünüyoruz ve bekliyoruz.

Saray Deniz Malzemeleri / Nezih Sarayönü:
Saray Deniz Malzemeleri 53 yıllık bir firma. Yaklaşık 15 yıldır da fuarlara sürekli katılıyoruz. Şişme tabanlı botlar ve yat aksesuarlarının tamamını getiriyoruz. Bu sene de birçok yeni ürünümüz var. Toptancı bir firma olduğumuz için özellikle Anadolu’dan gelen müşterilerimize ürünlerimizi tek tek tanıtıyoruz.

Bu sene fuar, önceki yıllara göre çok iyi değil. Geçen yılki fuardan daha memnunduk. Belki, salonların büyük olması ve büyük teknelerin olduğu 1. ve 2. salonları gezerken insanların yorulması, diğer salonlara ilgiyi azaltıyor. 2013 yılı sektör açısından çok parlak görünmüyor. Aslında iyi başladı ama karamsar gidiyor. Biz yine de dersimizi çalıştık. Fiyat listemizi tek tek ele aldık ve fiyatlarımızı revize ettik. Yeni sezon için ürünlerimizi getirttik ve hazır bir şekilde sezonu bekliyoruz.

Schenker Arkas / Yeğsabet Erkol:
Schenker Arkas bir lojistik destek firması. Marine Parts departmanıyla da denizcilik firmalarına lojistik destek sağlıyoruz. Gemi parçaları nakliyesi, gemiye teslimat ya da komple yat ve tekne taşımacılığı gibi hizmetlerimiz var. Fuara ilk kez katılıyoruz. Çalıştığımız müşterilerle iletişime geçmek ve ‘biz de buradayız’ demek için fuardayız. Bu açıdan da fuar bizim için iyi gidiyor.


Seajet Türkiye / İlhan Demir:
Seajet Türkiye, diğer firmaların yanında Seajet markasının da Türkiye’de olduğunu göstermek ve firmayı daha iyi tanıtabilmek amacıyla fuara katıldı. Seajet dünyada zehirli boya teknolojisinin liderlerinden olan Chugoku Marine Paints’in yatlara yönelik markası. Dünyada güçlü bir marka ve Türkiye’de de hak ettiği yere gelmesi için
çaba gösteriyoruz. Seajet Türkiye pazarına geç girdiği için pazar payı düşük bir seviyede ama hızlı bir şekilde ilerliyor.

Seajet ürünlerinin dağıtımı konusunda Teknomarin firmasıyla da bir işbirliğine gidiyoruz. Teknomarin’in dağıtım ağından faydalanarak Seajet’i daha geniş bir müşteri kitlesine ulaştırabileceğiz.

Fuar bizim açımızdan gayet iyi gidiyor. seajet markasını Türkiye’de tekrar ön plana çıkarmak için iyi bir fırsat oldu. Bu açıdan memnunuz.

Serge Ferrari / Claudine Arat:
Serge Ferrari, kumaş üreticisi. Mimari kumaşlar, gölgelik, güneşlik, delikli kumaşlarımız ve teknelere yönelik kumaşlarımız var. Teknelere yönelik kumaşlarımız daha çok gölgelik, döşemelik ve dış kapama olarak kullanılıyor. Kalitemizle öne çıktığımız denizcilik sektöründe de oldukça iyi tanınıyoruz ve birçok referansa sahibiz.


Fuar oldukça iyi gidiyor. Ziyaretçi sayısı iyi, hafta sonu genelde gezmeye gelenler oluyor ama hafta içi daha çok ilgilenen kişiler geliyor. Burada ürünlerimizi tanıtmanın yanı sıra müşteriyi de bilgilendiriyoruz. Çünkü müşterideki bilinç arttıkça zaten bizim gibi kaliteli ürünleri tercih edecekler. Müşteriden istediğimiz, tercih edecekleri malzemeyi iyi araştırsınlar. Malzeme tercih ederken sadece fiyatı düşünmesinler, çünkü ucuz malzeme kullanırlarsa her sene değiştirmek sorunda kalacaklar ve daha pahalıya mal olacak.

Sevenstar Yacht Transport / Levent Bayir:
Sevenstar her yıl, dünya genelinde 15-20 arası boat show’a katılıyor. Türkiye’de de 2009 yılından beri şubat ayında yapılan boatshowlara katılıyoruz. Sevenstar, 20 yılı aşkın bir süredir tekne taşımacılık hizmeti veriyor ve bu hizmeti özellikle kendi gemileriyle gerçekleştiriyor. Türkiye’de de son 5 yıldır daha aktif bir şekilde çalışıyoruz.

Fuar yavaş başladı ama çarşambadan itibaren hızlandı. Geçmiş yıllara kıyaslarsak gelen ziyaretçi sayısında biraz azlık var. Ama bizim buluşmak istediğimiz  kişiler ya da bizi bulmak isteyen kişiler geliyor. Onlarla tanıştığımız, konuştuğumuz, kendimizi daha iyi ifade ettiğimiz bir ortam sağlıyor fuar.

Şentürk Denizcilik / Volkan Şentürk:
Fuarda geçen sene üretime başladığımız kumanda kollarını ilk kez lanse ediyoruz. Bunun yanında küçük tekneler için yaptığımız katlanır merdivenler gibi yeni ürünlerimiz var. Bir de Türkiye distribütörlüğünü aldığımız Eno marka ocaklı fırın sistemlerini ilk kez tanıtıyoruz.

Bizim ürünlerimiz  teknelerde  ihtiyaç duyulan aksesuarlar olduğu için ürünlerimizin geneline ilgi var. İmalatçı olduğumuz için de çok olumlu tepkiler alıyoruz. Çünkü Türkiye’de bu kadar çeşit ürün yapan neredeyse tek firmayız. Fuar, hafta sonu pek iyi değildi ama hafta içi çok yoğun ilgi gördük. Buradaki talebin fuar sonrasına da yansımasını bekliyoruz. Bütün sektörlerde olduğu gibi yat ve gemi malzemesi sektöründe de bir daralma var. 2013 yılında sektörün bir çıkış yaşayacağını umuyoruz.

Teknomarin / Caner Masmanacı:
Fuarda  çevreci  su bazlı epoksi ürünlerimizi ve yeni geliştirdiğimiz son kat poliüretan boya sistemlerini
ön plana çıkartıyoruz. Bunun haricinde de standart ürün gamımızı tanıtıyoruz. Son birkaç yıldır gerek ziyaretçi, sayısı açısından gerekse ziyaretçilerin profili açısından fuarlar bizi tatmin etmemişti. Ama bu sene fuar geçen senelere göre daha iyi. Hem ziyaretçi sayısı olarak hem de profil olarak memnunuz.

Yat üreticilerinin tedarikçisi olduğumuz için yat inşa eden herkesle iyi kötü bir temasımız oluyor. Yani nerede hangi proje var biliyoruz. Bu açıdan sektörün iyi durumda olmadığını biliyoruz. Özellikle İstanbul’da durum kötü. Ama biz bu tablo içinde yine de ürün satışlarımızı arttırıyoruz. Daha önce Teknomarin kullanmayan müşterilere ekonomik açıdan sıkıntılı dönemlerde Teknomarin’i bir alternatif olarak sunabiliyoruz.

Tezmar Denizcilik / Ömer Sile:
Tezmar Denizcilik, Tezman Holding şirketlerinden biri. Tezmarin bünyesinde, müşterilerimize en iyi şekilde ekipman ve aksesuar hizmeti verebilmek için yeni kurulan bir bölüm. Dolayısıyla müşterilerimiz tarafından talep edilen ürünlerin ithalatını yapıyoruz. Bunların başında da güneş panelleri geliyor. İtalyan Solbian güneş panellerinin Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. Bunun dışında İtalyan HP marka tatlı su yapıcıları, Fransız NKE marka navigasyon cihazları, İtalyan Allegrini firmasının tekne temizlik, bakım ve koruma ürünleri, Tezmar su altı aydınlatma lambaları ve Fransız Certec şişme usturmaçalar gibi ürünleri müşterilerimize sunuyoruz. Henüz yeni bir firma olduğumuz için her geçen gün markalarımızı ve ürün çeşitliliğimizi artırıyoruz.
Fuarda ürünlerimize ilgi yüksek. Özellikle güneş panelleri ve Allegrini ürünleri çok ilgi çekiyor. Fuarda teknelerin sergilendiği bölümle ekipmanların sergilendiği bölümde aynı hareketlilik yok. Ekipman bölümü biraz daha sakin. Ama ekipman bölümünü gezen müşteriler de daha amaç odaklı ziyaretler yapıyorlar. Bu yüzden çok kalabalık görünmese de verimli geçiyor.

Ünver Elektrik / Bilgin Ünver:
Fuarda her zamanki gibi, ürün portföyümüzde olan Alman Fischer Panda jeneratörleri, Amerikan Marvair klimaları ve Hollanda markası Victron Energy’nin akülerini, invertörlerini ve mamullerini sergiliyoruz. Bana göre daha önceki fuarlardan bir farkı yok ama ziyaretçi sayısında bir düşüş söz konusu. Zaten dünya genelinde olduğu gibi sektörde bir düşüş var. Ticaret artık zorlaştı. Sektör olarak dünyaya endeksliyiz. Dünya genelinde ekonomide bir düzelme olursa bizim işlerimiz de düzelir.

Volvo Penta /Mustafa Kemal Yaşar:
Birkaç  yıldır  fuarlarda  tanıttığımız, dünyadaki sevk sistemlerindeki en büyük yenilik olan IPS’i bu fuarda da tanıtıyoruz. Bunun dışında, Volvo’nun denizde de araba konforunu yaşatmak için birtakım ar-ge çalışmaları var. Bu çalışmaların da sonuçlarını almaya başladık. EVC sistemimiz son jenerasyonuna geldi. Teknede E-key dediğimiz bir anahtar sistemimiz var. Manyetik olarak çalışıyor, tekneye bindikten sonra ufacık bir anahtarla tekneyi çalıştırabiliyorsunuz. IPS olan teknelerimizde zaten var olan tek- neyi yanaştırmada kullanılan bir joystick sistemimiz var. Bu joystick sistemini artık normal sürüşte de kullanabiliyoruz. Fuarda bu yeniliklerimizi tanıtıyoruz.

13 beygirden 900 beygire kadar motoru- muz var. Küçük motorlarımıza çok büyük ilgi var. Bizim için fuarın en güzel yanı, sektöre yeni girmek isteyen üreticilerle tanışmak ve fikir alışverişinde bulunmak. Bu açıdan çok verimli geçiyor.

West Marine / Barış Taşkent:
West Marine Türkiye’de 5. senesini geçiriyor. Geçen sene hariç tüm fuarlara katılmıştık. Bu sene ürün gamımıza perakendede sattığımız aksesuar ürünlerin dışında büyük botlar ve motor gruplarını soktuk. Bu seneki standımızın da büyük kısmı bunlara ayrılmış vaziyette. Yine kendi üretimimiz olan şişme botlarla eksik olan boyutları da tamamladık ve müşterilerimize sunduk.

Fuarda en çok talep gören ürünlerimiz de yine bu şişme botlar ve motorlar. Bunun dışında tekne sahipleri aksesuar ve elektronik ürünlere talep gösteriyorlar. Tekne üzerinde günlük hayatı kolaylaştıran aksesuarlar da aynı şekilde ilgi görüyor. Fuar gayet güzel gidiyor ve bize iyi bir sezonun işaretini veriyor. Bunun sezon sonuna kadar aynı şekilde devam etmesini umuyoruz.


Yacht Marine / Barış Semiz:
Yacht Marine, proje yönetimi, yat yönetimi, ikinci el ve sıfır tekne brokerliği yapar. Proje yönetiminde tasarımdan anahtar teslimine kadar proje bizimdir. Fakat projelerimizi dışarda yaptırırız. Yat yönetim kısmında is
 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Trafik Sigortasında İyi Sürücü İndirimi Nasıl Kazanılır?

Trafik sigortası, tüm motorlu taşıt sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir güvence sistemidir....
24 Nisan 2025

TMMOB GMO'nın, "Önüm Arkam Deniz, Sağım Solum Gemi" Resim Yarışması

21/22/23/24/25 Nisan 2025 tarihlerinde sergiyi ziyaret edebilirsiniz. 26 Nisan 2025 tarihinde 13:00'da dereceye giren öğrenciler ödüllerine kavuşa...
21 Nisan 2025

Deniz Turizm Birliği Derneği'nden İMEAK Deniz Ticaret Odası'na Ziyaret

Deniz turizmi sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ve temsilcileri arasında dayanışmayı güçlendirmek, sektörün gelişimine rehberlik etmek ve Türkiy...
17 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.