200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

Türk Loydu

Türk Loydu

15 Aralık 2014 | HABERLER
47. Sayı (Kasım-Aralık 2014)

Mustafa Zorlu Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Zorlu
Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı



Türk Loydu, TMMOB Gemi Mühendisleri Odasının öncülüğünde ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin desteğiyle geniş katılımlı bir genel kurulla gemi klaslama ve kara endüstrisinde kazan ve basınçlı kap sertifikalandırılması amacıyla “Tesis” olarak 27-28 Şubat 1962 tarihinde kuruldu.
1966 yılında medeni kanunda yapılan değişiklikle Vakıf statüsünü aldı. 1985 yılına kadar Genel Kurulda seçilen “Daimi Komite” adlı organ tarafından yönetiliyordu. 1985 yılında oluşturulan Türk Loydu Vakfı Resmi Senedi’nden sonra “Yönetim Kurulu” tarafından yönetiliyor. 

Denizde Can ve Mal Emniyeti hakkındaki 4922 sayılı Kanun’un 5. maddesi, gemilere ayrı bir denetim yapmadan Denize Elverişlilik Belgesi verilebilmesi için yalnızca uluslararası klas kuruluşlarınca verilmiş belgelerin kabul edilebileceğini hükme bağlamıştı. Armatörlerin Türk Loydu’na yönelmesini engelleyen bu maddenin değiştirilmesi için gerek Türk Loydu’nun gerekse Gemi Mühendisleri Odası’nın yıllar süren çabaları, ancak 1981’de sonuç verdi. 2459 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonunda, 4922 sayılı kanunun 5. maddesine Türk Loydu’nca verilen belgelerin de uluslararası klas kuruluşlarının belgeleri gibi kabul görmesini sağlayan ilave yapıldı. Kuruluş sırasında Denizcilik Bankası TAO’ndan kiralanan Galata Yolcu Salonu’nun küçük bir odasında çalışmalara başlayan Türk Loydu, zaman içinde gelişmesine ve artan iş hacmine bağlı olarak Harbiye’de bir apartman katına, oradan da Tophane’de 5 katlı bir binaya taşındı. 26 Haziran 1996 tarihinde Tuzla tersaneler bölgesine taşınan Türk Loydu, bugün ise faaliyetlerini 2008’de açılışı yapılan modern bina ve tesislerinde sürdürüyor.

Türk Loydu’nun faaliyetleri, vakıflara ulvi amaçları dışında ticari faaliyet yasağı gelmesi nedeniyle 1998 yılında kurulan İktisadi İşletmeye devredildi. Bugün, Türk Loydu Vakfı’nın tüm ticari faaliyetleri, Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi tarafından yürütülür. 
Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi 3 bölüm ve 4 müdürlükten oluşur. Vakıf Yönetim Kurulu tarafından atanan İktisadi İşletme Yürütme Kurulu’na sorumlu Genel Müdür tarafından yönetilir. İktisadi İşletme kâr payı dağıtmaz, faaliyetlerinden elde ettiği kârı Vakfa aktarır. Vakıf elde ettiği geliri araştırma, geliştirme, eğitim gibi ulvi amaçlar doğrultusunda harcar.



Türk Loydu başta Türk Bayraklı gemiler olmak üzere 15 ülke bayrağını taşıyan gemilere bayrak devleti adına sertifika düzenleme yetkisine sahiptir (Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moğolistan, Suriye, Lübnan, Kamboçya, Libya, Kribati, Azerbeycan, Komoros, St.Kitts & Nevis, Moldova, Cook Island, St.Vincent and Grenadines, Palau). Yurtiçinde Ankara, İzmir, Marmaris ve Adana’da ofislerimiz faaliyetlerini sürdürüyorlar. Yurtiçine yayılı ofislerde toplam 142 çalışanımız görev yapmaktadır. Yurtdışında ise Yunanistan, İtalya, Suriye ve Libya’da ticari temsilciliklerimiz vardır. Bunların dışında, dost ve kardeş Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de Türk Loydu’nun kendi ofisi bulunmaktadır.
2014 yılı sonlarında yoğunlaştırdığımız bir faaliyetin sonucu olarak Türk Loydu’nun gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, Genel Kurul’dan Türk Loydu A.Ş.’nin kurulması için yetki aldık. Böylece rekabet ettiğimiz klas ve uygunluk değerlendirme kuruluşları ile eşdeğer bir organizasyonel yapıya ulaşarak, daha uygun koşullarda rekabet etme fırsatını bulmuş olacağız.
Ayrıca aynı Genel Kurul’da alınmış olan kararlar doğrultusunda yurt dışında şirket kurabilmemizin de önünü açmış olduk. Bunun uluslararası bir kuruluş olmamız için katkı vereceği açıktır.

Türk Loydu’nun Yat İnşa Alanındaki Hizmetleri
Yat Klaslama ve Gezi Tekneleri Uygunluk Değerlendirmesi’nde Türk Loydu’nun sektöre verdiği hizmetler: 
- Türk Loydu kontrolünde yeni inşa edilen yatların klaslanması ile ilgili tekne, makine ve elektrik projelerinin kontrolü ve onaylanması; tekne, makine ve elektrik sörveylerinin yapılması, liman ve seyir tecrübeleri yapılarak sertifikalandırılması. 
- Türk Loydu kontrolünde yeni inşa edilen ahşap ve ETP yolcu teknelerinin klaslanması ile ilgili tekne, makine ve elektrik projelerinin kontrolü ve onaylanması; tekne, makine ve elektrik sörveylerinin yapılması, liman ve seyir tecrübeleri yapılarak sertifikalandırılması.
- Klassız veya başka bir kuruluşta klaslı yatların Türk Loydu klasına giriş sörveylerinin yapılması.
- Klassız veya başka bir kuruluşta klaslı yatların durum tespit sörveylerinin yapılması.
- Gezi Teknelerinin 94/25/EC ve değişimi olan 2003/44/EC direktifleri kapsamında teknik dosyalarının kontrolü, Temel Gerekler kapsamında testlerin gerçekleştirilmesiyle Uygunluk Değerlendirilmesi yapılarak Uygunluk Beyanı düzenlenmesi olarak özetlenebilir.

Öteden beri megayat üretiminin ağırlıklı olarak yurtdışı müşterilere yönelik olması o alanda uzun yıllardan bu yana isim yapmış bir kaç uluslararası klas kuruluşunun tercih edilmesine neden olmaktadır. Yurt dışından alınan siparişlerde bu klaslar doğrudan müşteri tarafından belirlenmektedir. Ancak bu dezavantaja rağmen Türk Loydu uzun yıllardan beri 40 metre altı yat pazarında aktif olarak yer almakta ve gelişme göstermektedir. Bu alandaki 2008 krizinde oluşan daralma tabii olarak olarak bizi de etkilemiştir. Gezi Tekneleri Uygunluk değerlendirmesinde de verdiği hizmet kalitesiyle ciddi ve saygın yerli üreticilerimiz tarafından tercih edilmektedir. 

Türkiye Yat İnşa Sektörü
Tüm dünyadaki talep artışı sonucu gerek yat ve gerekse megayat imalatında 2008 yılına kadar büyük gelişme gösteren sektör, 2009 yılından itibaren bir düşüş yaşamaktadır. Megayat üretiminde son 3 yıldan bu yana nisbeten bir toparlanma görülmekle birlikte özellikle küçük tekne ve yat yapımında maalesef herhangi bir toparlanma gerçekleşmemiştir. Ancak bu durum dünya genelinde de aynıdır ve tüm küçük tekne, yat üreticileri eski üretim sayılarını yakalamaktan çok uzaktır. ABD ve Avrupa’da doyum noktasına ulaşmış pazarda üretim sayılarını artırmak çok kolay değildir. Ancak henüz doyum noktasına ulaşmaktan çok uzak olan Türkiye pazarında pazarı canlandırmak mümkündür. Türkiye’de orta gelir seviyesinde onbinlerce tekne ve yat alabilecek kişi olmasına rağmen bağlama yeri kiralarının astronomik olması nedeniyle birçok kişi tekne, yat sahibi olmaktan kaçınmaktadır. Yapılması gereken, tüm Türkiye kıyılarında marina, bağlama noktası, çekek yerleri sayısını artırarak, astronomik olan bağlama ücretlerini makul seviyeye getirmektir. Böylece yerli imalatçıların da gelecek 10-15 yıl boyunca iç pazara tekne, yat üretmelerinin yolu da açılmış olacaktır.

Türk Loydu’nun Eğitim Çalışmaları
Türk Loydu, endüstriyel hizmet sunduğu sektörlerin (denizcilik, gemi ve yat inşa, enerji, imalat,  ulaştırma, savunma sanayisi vb.) gelişen teknik ve yasal düzenlemeler kapsamında eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitimler düzenlemektedir. Eğitimler; genel katılıma açık eğitimler, firma ve kuruluşların taleplerine göre düzenlenen eğitimler, resmi kurumların (T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, vb.) taleplerine göre düzenlenen eğitimler olarak düzenleniş tarzlarına göre üç ayrı bölümde ele alınabilir.



Eğitimlerimiz ayrıca içeriklerine bağlı olarak aşağıdaki gibi beş ayrı kategoride ele alınabilir:

Denizcilik Kapsamında Eğitimler: ISM Kod Denetçi, Kıyı Tesisleri ve Terminallerde MARPOL, MLC, 2006 Denizde Çalışma Konvansiyonu, vb.

Endüstriyel Kapsamda Eğitimler: Kaynakçı Tazeleme Eğitimleri, WPS/PQR Bilgilendirme, ISO 3834 Bilgilendirme, ISO 14731 Kaynak Koordinasyonu Bilgilendirme, Basınçlı Kaplarda Test Uygulamaları, Çelik Yapılarda CE Markalama ve EN 1090 Standardı Bilgilendirme, Kaldırma Donanımlarının Periyodik Kontrolleri Bilgilendirme, Yangından Korunma Sistemleri Bilgilendirme, vb.

Taşımacılık ve Lojistik Eğitimleri: IMDG Kod kapsamında Genel Farkındalık, Göreve Yönelik ve Yenileme Eğitimleri, tehlikeli madde taşımacılığı alanında ADR / IMDG Kod / RID Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Eğitimleri, ADR Genel Farkındalık ve Göreve Yönelik Eğitimleri, Karayollarında Yükleme Güvenliği, Emniyetli Konteynerler Hakkında Uluslararası Sözleşme (CSC) Bilgilendirme.
Taşımacılık, lojistik sektörü kapsamında; TC Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından verilen “IMDG Kod Kapsamında Eğitim Seminerleri Verme Yetkisi” üzerinden, 11 Ağustos 2011 itibariyle ilgili sektörlere eğitim hizmeti sunmaktayız. Ayrıca yine TC Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından verilen“Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi (TMGD) Yetki Belgesi” ile karayolunda (ADR), denizyolunda (IMDG Kod) ve demiryolunda (RID) tehlikeli madde taşımacılığı kapsamında TMGD eğitimleri vermek üzere 25.07.2014 tarihi itibariyle yetkilendirilmiş durumdayız.  TMGD eğitimlerimiz de ilgili sektörlerden talep gören eğitimlerimiz arasında yer almaktadır.

Yönetim Sistemleri Eğitimleri: Yönetim Sistemleri standartları; mevcut ve gelecekteki pazar koşullarında firmaların/kuruluşların sunmakta oldukları hizmetlerin ve ürünlerin, üçüncü taraf kuruluşlarca belirlenen gerekliliklere uygunluklarına kılavuzluk eden önemli araçlardır. ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 50001, ISO 27001, ISO 10002, ISO 22000 vb. yönetim sistemleri standartlarına yönelik olarak sunduğumuz eğitimler bu kapsamda ele alınmakta, firmalara/kuruluşlara ve çalışanlarına yönetim sistemleri belgelendirmesi süreçleri kapsamında atacak oldukları adımlar öncesinde katkı vermeye yönelik eğitimler (bilgilendirme, dokümantasyon, iç denetçi eğitimleri) olarak planlanmıştır.

Kurumsal ve Bireysel Gelişim Kapsamında Eğitimler: Müşteri ilişkileri Yönetimi, FMEA Hata Etkileri ve Analizi, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, Toplam Kalite Yönetimi, İstatistiksel Proses Kontrol, Kaizen, Problem Çözme Teknikleri, vb.

IACS Üyeliğine Yönelik Çalışmalar
Bilindiği gibi Türk Loydu, özellikle 2010 yılından itibaren IACS üyeliğine yönelik hedef ve çalışmaları ön plana çıkarmıştır. Bu tarihten itibaren Türk Loydu alt yapısının IACS kriterlerine uygun hale getirilmesi için yoğun bir çaba harcıyoruz. 2011 yılından itibaren yapılan çalışmalar sonucu altyapımızın ve çalışma sistemimizin IACS üyesi klas kuruluşları ile eşdeğer hale getirmiş olduğumuzu da gururla belirtmek istiyorum. 
Önümüzdeki dönemde en önemli hedeflerimizden biri, oluşturulan bu alt yapı ve çalışma sistematiğinin daha fazla kurum kültürü haline gelmesi ve kusursuz olarak işlemesinin sağlanmasıdır.
Yetkili olunan bayrak sayısının artırılması, IACS Kalite Yönetim Sistemi Denetimi’nin alınması ve önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği’nden yetki almak amacıyla 2015 yılı içinde denetim başvurusunun yapılması için gereken alt yapının tamamlanması, 2015 yılı için diğer hedeflerimiz olarak belirtilebilir. Bu çerçevede ticari gemi, yat vb. alanlarla birlikte endüstri alanındaki pazar payını artırmak bir başka önemli hedefimizdir.
Ayrıca askeri gemi inşaatı alanında ulaştığımız tecrübenin sonucu oluşan olumlu geri dönüşlerin bizleri mutlu ettiğini ifade etmek istiyorum. Bu kapsamda yeni projelerde klas kuruluşu olarak yer almak bizi gururlandırmaktadır.

2023 Hedefleri
2023 yılına yönelik hedeflerimize gelince; uzun soluklu hedeflerimizi belirlemek amacıyla 2013 yılında bir arama konferansı gerçekleştirdik. Türk Loydu çalışanları ve paydaşları olan devlet özel sektörün katılımı ile gerçekleştirilen toplantı sonucunda 2023 yılı için hedeflerimiz ortaya çıktı. Böylece 2023 hedefleri, sadece Türk Loydu penceresi ve bizim bakış açımızdan değil aynı zamanda sektörümüzün görüşleri ve bizden beklentileri kapsamında belirlenmiş oldu.
Bu toplantıda Türkiye’nin 2023 yılında ulaşacağı ekonomik seviye, sanayileşme ile deniz ve endüstri alanındaki gelişmelerin yaratacağı fırsat ve tehditler değerlendirildi ve bunların Türk Loydu’na nasıl yansıyacağı analiz edildi. Sonuç olarak, 2023 için yetki alınan bayrak devleti, yurtdışı sörvey ofis ve Türk Loydu klası altında inşa edilen gemi sayılarında önemli artışları hedefliyoruz. Ayrıca deniz ve deniz dışındaki hizmet ve ürün yelpazesini artırmak, kendi elemanlarını yetiştirmek aynı zamanda sektöre hizmet vermek amacıyla Türk Loydu Akademi’yi kurmak, komşu ülkeler ve Orta Asya pazar payından önemli oranda pay almak, Ar-Ge çalışmalarının toplam ciro içindeki oranını artırmak, Ar-Ge laboratuarı kurmak, bilişim çalışmalarına daha fazla pay ayırmak, sektörel işbirliği ile “Türk Denizcilik Strateji Merkezi”ni kurmak, toplam bin öğrenciye burs vermek, sosyal sorumluluk projelerine daha fazla destek olmak ve pazar payını büyütmek en önemli hedeflerimiz olarak  belirtilebilir.
 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Trafik Sigortasında İyi Sürücü İndirimi Nasıl Kazanılır?

Trafik sigortası, tüm motorlu taşıt sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir güvence sistemidir....
24 Nisan 2025

TMMOB GMO'nın, "Önüm Arkam Deniz, Sağım Solum Gemi" Resim Yarışması

21/22/23/24/25 Nisan 2025 tarihlerinde sergiyi ziyaret edebilirsiniz. 26 Nisan 2025 tarihinde 13:00'da dereceye giren öğrenciler ödüllerine kavuşa...
21 Nisan 2025

Deniz Turizm Birliği Derneği'nden İMEAK Deniz Ticaret Odası'na Ziyaret

Deniz turizmi sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ve temsilcileri arasında dayanışmayı güçlendirmek, sektörün gelişimine rehberlik etmek ve Türkiy...
17 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.