200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

YADMİDER Başkanı Cem Hüroğlu: "Öncelikli Hedefimiz, Üye Sayımızı Arttırmak"

28 Ağustos 2015 | SÖYLEŞİ
51. Sayı (Temmuz-AÄŸustos 2015)

Yat ve Tekne Donanım Malzemeleri İmalat ve İthalatçıları Derneği (YADMİDER), 2014 yılı Aralık ayında kuruldu. Yat ve teknelerde kullanılan donanım malzemeleri, aksesuarları ve ekipmanlarının ithalatını, imalatını ve satışını yapanlar ile bu donanımların servis/bakım hizmetlerini sağlayan firmaları bir çatı altında toplamak, bu firmaları geliştirmek ve sektörün sorunlarını tespit ederek çözümler bulunmasını desteklemek amacıyla kurulan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hüroğlu, öncelikli hedeflerinin "üye sayısını arttırarak daha güçlü bir dernek oluşturmak" olduğunu söylüyor...
Yat ve Tekne Donanım Malzemeleri İmalat ve İthalatçıları Derneği (YADMİDER), 2014 yılı Aralık ayında kuruldu. Yat ve teknelerde kullanılan donanım malzemeleri, aksesuarları ve ekipmanlarının ithalatını, imalatını ve satışını yapanlar ile bu donanımların servis/bakım hizmetlerini sağlayan firmaları bir çatı altında toplamak, bu firmaları geliştirmek ve sektörün sorunlarını tespit ederek çözümler bulunmasını desteklemek amacıyla kurulan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hüroğlu, öncelikli hedeflerinin "üye sayısını arttırarak daha güçlü bir dernek oluşturmak" olduğunu söylüyor...
Yat ve Tekne Donanım Malzemeleri İmalat ve İthalatçılar Derneği (YADMİDER), yat ve teknelerde kullanılan donanım malzemeleri, aksesuarları ve ekipmanlarının ithalatını, imalatını ve satışını yapanlar ile bu donanımların servis/bakım hizmetlerini sağlayan firmaları ortak bir çatı altında toplamak, bu firmaları geliştirmek ve sektörün sorunlarını tespit ederek çözümler bulunmasını desteklemek amacıyla 2014 yılı Aralık ayında kuruldu.

YADMİDER’in şu anda Data Hidrolik, Saray Deniz Malzemeleri, Viking Deniz Malzemeleri, Kaptan Denizcilik, Lahur Marine, CSY Marine, Promar, Marina Deniz Araçları, Marintek, Deka Marin, Penteknik Yacht, Osman Yıldırım Cıvata ve Avrupa Yat ve Teknik Hırdavat firmaları olmak üzere 13 üyesi var. Aynı zamanda, Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu (YATEF) üyesi olan derneğin ilk Genel Kurul’unda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine DATA Hidrolik firmasından Cem Hüroğlu seçildi. Yönetim Kurulu’nda görev alan diğer isimlerse şöyle belirlendi: Nihat Sarayönü (Başkan Yardımcısı), Işık Aylan (Genel Sekreter), Ersoy Eroğlu (Sayman) ve Bülent Ersöz (Üye).
YADMİDER’in kuruluş süreci, amacı ve hedefleri ile ilgili konuştuğumuz Cem Hüroğlu, öncelikli hedeflerinin “üye sayısını arttırarak daha güçlü bir dernek oluşturmak” olduğunu söyledi.

YADMİDER’in kurulmasında, YATEF’in yeniden faaliyete geçirilme hedefinin de önemli bir etken olduğunu belirten Hüroğlu, derneğin kuruluş sürecini şöyle anlattı: “Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu (YATEF), sektörümüzdeki tek ve en kapsamlı federasyon. Sektörün dertlerinin ihtiyaçlarının özellikle bürokratik ve siyasi makamlarda bir çözüm bulabilmesi için bir federasyon oluşumu çok önemli. Dernekler kanalıyla yapılan çalışmalar bir federasyonun çalışmaları kadar etkili olmuyor. Bu nedenle yat ve tekne endüstrisinin sorunlarını doğru noktalara iletebilmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik girişimlerde bulunabilmesi için YATEF’in her zaman güçlü olması gerekiyor.”

“Federasyonların faaliyetlerine devam etmesi için, bünyesinde belli sayıda derneği bulundurması gerekiyor. YATEF de geçtiğimiz yıllarda kapanan dernekler nedeniyle fonksiyonunu kaybetmişti. YATEF’i yeniden faaliyete geçirebilmek için hızlı bir dernekleşme sürecine gidildi ve kurulan yeni derneklerle YATEF yeniden aktif hale getirildi. Yat ve Tekne Donanım Malzemeleri İmalat ve İthalatçıları Derneği (YADMİDER) de bu hızlı dernekleşme sürecinde kurulan derneklerden biri.”

“YADMİDER, 2014 yılı Aralık ayında kuruldu. Yeni kurulmuş olması nedeniyle henüz emekleme aşamasında. Yavaş yavaş büyümeyi ve güçlenmeyi hedefliyor. Tabi sektörde yaşanan durgunluk da derneğin büyüme hızını yavaşlatan etkenlerden biri.”

“YADMİDER, YATEF’in yeniden aktif hale gelebilmesi için kurulan derneklerden biri olmasına rağmen, tek kuruluş amacı bu değil. Yat ve tekne donanım malzemeleri üreticileri ve tedarikçilerinin biraraya getirilmesi, sektörün ortak ihtiyaç ve sorunlarının belirlenmesi ve bunların çözümü için böyle bir derneğe ihtiyaç vardı. Bu ihtiyaç doğrultusunda derneğin kurulması yönünde adım attık ve kuruluşumuzu tamamladık.”

YADMİDER’e yat ve tekne donanım ve ekipman üreticileri, ithalatçıları ve bu alanda servis/bakım hizmetleri sağlayan firmaların üye olabildiğini hatırlatan Hüroğlu, bunun haricindeki üyelik taleplerinin ise Yönetim Kurulu’nda görüşülerek sektöre veya derneğe faydalı olacağı kanaatine varılırsa kabul edilebileceğini söyledi.

Daha Güçlü Bir Dernek İçin Daha Çok Üyeye İhtiyacımız Var

Derneğin şu anki öncelikli hedefinin üye sayısını arttırmak olduğunun altını çizen Hüroğlu, “Çünkü ancak bu şekilde sektördeki firmaları biraraya getirip sektörün önemli sorunlarını ve çözüm yollarını belirleyebiliriz. Ayrıca daha güçlü bir dernek olabilmemiz için de daha çok üyeye ihtiyacımız var. Derneğimizin kuruluşunun ardından bir fuar geçirdik, sonrasında da tüm firmalardaki iş yoğunluğu sebebiyle çok fazla çalışma yapamadık. Yaz döneminin bitişiyle birlikte hem dernek faaliyetlerimize, hem de üye sayımızın artırılması çalışmalarımıza hız vereceğiz” dedi.



Yat inşa sektöründe yaklaşık 3 senedir bir durgunluk olduğunu belirten Hüroğlu, “Bu sene yeni yeni bir hareketlenme gözlemliyoruz ama bu da beklentinin altında. İstanbul dışında, Antalya Serbest Bölge’de ve Bodrum’da az da olsa yeni inşalar yapılıyor. Bunun haricinde Bozburun, Fethiye taraflarında yapılan bazı tekneler var. Tüm bu projeleri hesaba kattığımızda bile konuşulan rakamlar geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde çok çok az. Tabi bunu etkileyen birçok faktör var. İç faktörler, dış faktörler, hatta döviz piyasasının dengesiz olması, bunların hepsi insanların böyle bir yatırıma karar vermesini etkiliyor. Görüntü o ki, bir süre daha bu durgunluğu yaşayacağız. İnşallah çok uzun süre geçmeden atlatırız” şeklinde konuştu.

Yat ve Tekne Malzemeleri Sanayiimiz Yetersiz

Yat ve tekne malzemeleri sanayii ile ilgili görüşlerini de açıklayan Hüroğlu, şunları söyledi: “Yat ve tekne malzemeleri sanayiimiz, firma sayısı olarak da kalite olarak da yeterli değil. Bugün özellikle Deniz Kuvvetleri projelerinde çok kullanılan bir tabir var: ‘yerlilik oranı’. Yerlilik oranımız maalesef çok düşük. Çünkü yat yapımında kullanılan pek çok ürün yurtdışından tedarik ediliyor. Bunun öncelikli nedenleri arasında belli kalitede üretim yapılamaması ya da yapılan üretimin sertifikasyonunun yetersiz olması gibi etkenler var. Tabi, yurtiçinde kaliteli ürünler de yapılıyor ama bunların sayısının artması lazım. Şu seviyede maalesef çok yetersiz kalıyor. Bunun için de firmaların biraz daha Ar-Ge’ye inovasyona ağırlık vermeleri gerekiyor.”

“Biz Data Hidrolik olarak kendi alanımızda ürün geliştirme konusunda sürekli bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bunu daha çok firmanın yapması gerekiyor ki yerli imalatın kalitesini ve sayısını artırabilelim. Bunu yapmak zor değil. Biz başardık. Tabi biz 70’li yıllarda bu yola çıktık. Dolayısıyla yola çok erken çıktık. Türkiye’deki pek çok firmanın geçmişinden çok daha uzun bir geçmişimiz var sektörde. Geçen süre zarfında da çok yol aldık. Ürün portföyümüz hem yatay olarak, hem dikey olarak genişledi. Biz şu anda askeri projeler dahil bütün deniz projelerinde varız. Tabi, bugün yeni başlayan firmaların bu işi çok daha kısa sürede halletmesi gerekiyor. Çünkü artık devir süratle değişiyor. Yerli ya da yabancı firmalar, sektörden bir pay kapmak istiyorsa buna çok kısa sürede adapte olmak zorundalar. Biz her ne kadar eski bir firma olsak da hala yeni ürün grupları için çalışıyoruz ya da mevcut ürünlerde iyileştirmeler yapıyoruz. Bunu da hakikaten çok kısa sürede yapıyoruz. Çünkü artık çok ciddi bir rekabet var. Çok uygun bir fiyata çok iyi kaliteli ürün vermeniz gerekiyor. Kaybedilen her an sizin pazardan pay kaybetmeniz demek.”

“Ar-Ge gitgide önem kazanıyor. Biz deniz kuvvetleri projeleriyle bundan 7-8 sene önce Ar-Ge’nin önemini kavradık. Oradan edindiğimiz birikimi de ticari projelere, yat projelerine kaydırmaya başladık. Burada dikkatimizi çeken şey, yapılmamış olanı yaptıkça daha iyi geri dönüşler almamız oldu. Bu da bize yeni ürün geliştirmeleri yapmak için bir şevk verdi. Şu anda da aynı hızla devam ediyoruz.”

“Dernek olarak henüz işin başındayız. Tabi ki sektörü geliştirecek her konuda çalışmalar yapmak istiyoruz ama bunlar biraz daha ilerleyen dönemlerde gerçekleşecek. Biz öncelikli olarak üye sayımızı artırmayı ve derneğimizi daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz. Daha sonra da tüm üyelerimizle biraraya gelip sektörün sıkıntılarını, ihtiyaçlarını konuşup buna göre de bir aksiyon planı oluşturmayı istiyoruz.”

Sektörün Derneğe İlgi Göstermesi Lazım
“Yat ve tekne imalat sektörü için yaz dönemi biraz dinlenme dönemi oluyor. Eylül ortası gibi, fuarlarla birlikte çalışmalar hız kazanıyor. Derneklerin faaliyetleri de benzer tempoda gerçekleşiyor. Şu an bizde de durum aynı. Eylül-Ekim aylarında çalışmalarımızı hızlandırırız diye düşünüyorum. Tabi sektörün de derneğe ilgi göstermesi, katkı sağlaması lazım. Yapılan toplantılara katılması, buradaki görüşmelere katkıda bulunması gerekiyor ki, hepimize fayda sağlayacak çalışmalara imza atabilelim. Umarım sektörün ilgisini ve katkısını sağlayabiliriz.”

YADMİDER’in Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri Şu Şekilde Belirlendi:

  • Dernek faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak,  çalışma konuları ile ilgili hizmet ve projeler planlayarak uygulamak.
  • Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, açılan sergi ve fuarlara katılmak, organize edilen fuarlara üyeleri adına destek vermek ve gerektiğinde organizasyonunda yer almak.
  • Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge ve yayınları temin etmek, amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap ve bülten gibi yayınlar çıkarmak.
  • Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek.
  • Tüzük amacının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek, derneğin amblem ve logosunu taşıyan her türlü ticari emtia imal etmek, ettirmek ve satmak.
  • Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek, faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek.
  • Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izin alınarak derneklerin kurabileceği tesisleri kurmak.
  • Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.
  • Gerekli görülen yerlerde temsilcilikler açmak.

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Sanatçı Belma Bozkurt, 'Denizde Eko- Sanat Terapisi, Yeni Nesil Yaklaşımın İlk Örneği'

Yelkenfest Yelken Okulu işbirliği ile sanatçı Belma Bozkurt moderatörlüğünde Eko-Sanat Terapi için Pendik Marina'dan Sedef Adası'na doğru yelk...
8 Kasım 2024

Cem Hüroğlu; 'Data Hidrolik için 2022-23 yılları beklentilerin üzerinde geçti. 2024 yılından da geçen senenin üzerinde bir talep bekliyoruz'

Data Hidrolik Makina Sanayi A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Cem Hüroğlu, firmasının 2024 planlarını, yurtiçi ve yurtdışı fuarlar hakkındaki değerlen...
1 Åžubat 2024

Baran Akalın: "Hem Karada, Hem de Denizde Kullanılabilecek Karavan Projemiz Var"

Aslında mimarım, Haliç Üniversitesi'ni bitirdikten sonra San Frans. Academy of Art'ta yüksek linans ve endüstriyel tasarım doktorası ile 4 sen...
22 Ekim 2022

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.