200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

International Yacht Paint, Perfection Pro'yu Pazara Sundu

International Yacht Paint, Perfection Pro'yu Pazara Sundu

1 Mart 2017 | HABERLER
60. Sayı (Ocak-Åžubat 2017)

Kaan Güçlüer International Paint Satış Yöneticisi
Kaan Güçlüer
International Paint
Satış Yöneticisi

Perfection Pro; fırça, rulo ve sprey ile uygulanabilen, linear yüksek performanslı polyester bazlı iki bileşenli poliüretan bir son kat boyası. Ürünün profesyonel uygulamalar için çok geniş bir yelpazede renk seçenekleri mevcut. Devrim niteliğindeki renklendirme sistemi sayesinde, boya uygulama yöntemine göre uygun sertleştirici ile kullanıldığında istenilen renkte dolgun ve parlak son kat elde ediliyor.
Perfection Pro’nun iki farklı versiyonu bulunuyor: Geleneksel yöntemlerle uygulamayı kolaylaştıran, fırça ve rulo uygulamasına uygun sertleştirici ve özellikle hava ile atomize olan sprey uygulaması için geliştirilen sprey sertleştirici.
Tüm Perfection Pro ürünleri için karışım oranı aynı: hacmen ikiye bir (2:1) oranında karıştırılıyor.

Yüzey Hazırlığı
Tüm boya sistemleri gibi, en iyi sonucu almak için iyi bir yüzey hazırlığına ihtiyaç duyuluyor. İyi hazırlanmış bir yüzey, epoksi sisteminin yüksek performans göstermesi için şart. Perfection Pro uygulamasına geçilmeden önce yüzey hazırlıklarının Profesyonel uygulama kitapçığında ve ürün bilgi föylerinde tarif edildiği gibi yapılması gerekiyor. Detaylı bilgi www.yachtpaint.com internet sitesinde yer aldığı gibi, yüzey cinsine göre uygun hazırlık süreçlerini aktarmaktan memnun olacak International Teknik temsilcilerine de danışılabilir.
Uygulama

Perfection Pro Fırça ve Rulo Sertleştiricisi
Perfection Pro, fırça ve rulo sertleştiricisi özellikle karışım ve uygulama sırasında ortaya çıkan baloncuklanmayı ortadan kaldırmak üzere optimize edilmiş. Özel olarak geliştirilen solvent karışımı sayesinde boya filminin yayılmasında, gelişme ve ıslak kenarları üstünden geçme süresinde iyileşme sağlanmış.
Ürünü fırça ile uygulayabilirsiniz, olağanüstü son kat görüntüsünü sadece rulo ile uyguladığınız zaman elde edersiniz. Yüksek yoğunluklu, solventlere dayanıklı köpük rulolar ile en iyi sonuçları alırsınız, bununla birlikte kendi gerekliliklerinize göre değişik tipde rulo kullanmanız uygun olabilir.
Sertleştici ile hacmen ikiye bir (2:1) oranında karıştırdıktan sonra piyasada fırça tineri diye tabir edilen Thinner 100’den tüm karışımın yüzde 20’si kadarını boyaya ekleyebilirsiniz. Birçok uygulamacı değişik oranlarda inceltme yapar, genelde bu oran yüzde 5-10 civarındadır. Fakat özellikle sıcak havalarda veya hava akışının yüksek olduğu yerlerde fazladan tiner eklenebilir.
İkinci kat uygulamasına geçilmeden önce yüzey parlaklığını almak için yüzeyin nazikçe aşındırılması veya P400 zımpara kağıdı ile hafifçe zımparalanması tavsiye ediliyor. Bu işlem sadece yüzeydeki toz parçacıklarını almakla kalmıyor; aynı zamanda ikici katın ıslatmasını ve yayılmasını artırıyor. Eğer ikinci kattan önce her hangi bir hazırlık yapılamıyorsa, ıslatma ve yayılmayı sağlamak adına ek yüzde 5 tiner ilavesi  gerekebilir.
Birçok renk tonunda iki kat uygulama ile yeterli derece kapatıcılığı yakalanacaktır. Ancak optimal performans ve uzun süreli dayanım için son katı oluşturacak olan üçüncü katın uygulanması tavsiye ediliyor. Final katını uygulamadan önce yüzeyin P400 zımpara ile hafifçe zımparalanması estetik açıdan daha güzel görünmesi sağlayacaktır. Bu yöntem uygulama özelliklerini geliştirecek ve aynı zamanda ilk iki kata oluşan dokuyu azaltarak daha pürüzsüz bir finiş sağlayacak.

Fırça ve Rulo ile Perfection Pro Uygulaması
Perfection Pro uygulamasına geçilmeden önce 1-2 kat Perfection undercoat veya Interprime 880 ile yüzeyler ürün bilgi föylerinde tarif edildiği şekli ile iyi bir şekilde astarlanmalı. Perfection Undercoat (YRA003) hacmen üçe bir (3:1) oranında karıştırılmalı ve karışımda oluşan baloncukların dağılması için 20 dakika kadar beklenmeli. Uygulaması ise aşağıda son kat uygulaması için anlatacağımız yöntemlerle aynı şekilde olmalı. Astar kürlendikden sonra çökme görülebilir ve birçok uygulamacı bu çöküntüleri işaretler ve düzeltirler. Kürlenme gerçekleştikten sonra Perfection Undercoat’u 320-400’lük zımpara ile zımparalayın. Zımpara tozlarını yüzeyden uzaklaştırın. Bu uygulama Perfection Pro son kat uygulaması için uygun bir yüzey oluşturacak.
Yüzeyinizi yukarıda anlatıldığı şekilde astarladığınızda, Percetion Pro son kat uygulamasına hazırsınız demektir. Uygulamaya başlamak için doğru zamanı seçmek kritik öneme sahip. Boya yapacağınız yüzeye doğrudan güneş ışığının vurduğu saatlerde uygulama yapmayın; çünkü yüzey, aşırı ısınacaktır ve bu durumda üründen beklediğimiz yayılma ve ıslatma özelliklerini azaltacaktır. Ayrıca akşam saatlerinde oluşacak nemin son katının parlaklığını azaltacağı için bu saatlerde uygulama yapmaktan da kaçının. İdeal zaman, çiğ kalktıktan sonra sabah saatlerinde uygulama yapılması.
Eğer açık alanda uygulama yapıyorsanız uygun bir tente ile teknenizi çadır içine almalısınız. Teknenizi çadır içine almanız, boya uygulaması öncesinde, sırasında ve sonrasındaki ilk bir  kaç saat boyunca güneşin yüzeye etkisinin  azaltılmasını sağlayacaktır. Unutulmaması gereken bir başka nokta da teknenizi çadır ile kapatırken içerde iyi bir havalandırma yapıldığından emin olmanızdır.
Eğer aşırı bir rüzgar söz konusu ise, boya yayılımı zayıflayacağı için uygulama yapmayın. Çünkü, ekstradan kattığınız yavaş uçan solvent bile iyi bir yayılma için yeterli olmayacaktır. Güverte ve yatay alanlarda birçok detay mevcuttur; Bu bölgelerde boyayı etrafından dönerek bitirmek gerekebilir. Bu bölgelere önceden yavaş solvent eklenmiş boya ile hafifçe üstlerinden geçin ki, tam kat boya ile üstünü boyayacağınız zaman boya yayılması sürekliliğini korusun. Büyük alanları tek başına fırça ile boyamaya kalkmayın; yüzeyde dalgalanmalara neden olabilir. Eğer ana uygulama yönteminiz fırça ise, fırçalarınızı sürekli değiştirin ve kullanmadığınız fırçaları çok yavaş uçan solvent ile yıkayıp temizleyin.
Ürünü ikiye bir (2:1) olarak oranlayın.(Hacmen 2 birim Part A –Baz, 1 birim Part B- sertleştirici) ve iyice karıştırın.
Perfection Pro’yu rulo ile uygulayın ve yayılmasına izin verin. Eğer kapatıcılık size yeteri kadar iyi gözükmüyorsa, ruloyu tekrar ıslatın ve aynı yüzeyin üstünden tekrar geçin. Buradaki püf nokta ruloyu yüzeye çok sert bastırmamanızda yatıyor. Çift kat uyguladığınızda aslında daha iyi bir kapatıcılık yakaladığınızı fark edeceksiniz.
Fırça ile uygulamada ise yüzeyi ıslak tutarak yaymaya çalışın, fırçada kalan son boyayı kuru alanlara yedirmeyin. Perfection Pro ile uygulanmış son katlarda çok yüksek parlaklık elde edebilmenin yolu, iyi bir film tabakası oluşturmaktan geçer; çünkü uygulama sonrasında boya iyice yayılabilir ve kürlenme döngüsüne girerken istenilen  yayılma sağlanmış olur.
Birçok renk için iki kat uygulaması yeterli olurken bazı renklerde üçüncü kata ihtiyaç duyulur. Kat atma süreleri için ürün bilgi föylerine bakabilirsiniz, ikinci ve üçüncü katlar için aynı bilgi kullanılabilir. Koyu renklerde, astar ile (Sadece Perfection undercoat ile) yarı yarıya karıştırılması durumunda açık renklere göre kapatıcılıkta daha büyük kolaylık sağlar.
Ekipmanlarınızı kullanım sonrası mutlaka International Thinner No.100 veya Thinner 910 ile temizleyin. Bazı malzemeler, boya tepsisi, rulo süngeri gibi, bir kullanımlık olduklarından temizlemeye ihtiyaç duymayabilirler. Ancak atıkların imhasını çevreye zarar vermeyecek ve kanunlara uygun şekilde yapıldığından emin olun.

Perfection Pro Sprey Sertleştirici
Perfection Pro srey sertleştiricisi, havalı sprey tabancayla uygulama için özel olarak formüle edilmiş. En iyi sonucu yakalamak istiyorsanız, geleneksel veya düşük basınçlı ekipmanları kullanın. Yüksek hacimli düşük basınçlı (piyasada HVLP olarak bilinir) ekipmanlar, boyayı yeteri kadar atomize edemediği (paçalayamadığı) için istenilen estetik standartlarında son kat görünümünü elde etmeniz zordur.
Hacmen ikiye bir (2:1) oranında boya bileşenlerini karıştırdıktan sonra DIN 4 viskozite kabında 14-15 saniyeyi yakalayana kadar Internation Thinner 910 ekleyin. Normal şartlarda yüzde 25 ile yüzde 33 arasında inceltme yeterli olacaktır. Thinner 910, 15–25ºC arasındaki hava sıcaklıklarında kullanılması uygundur.
Yüksek sıcaklıklarda (veya hava akımının yüksek olduğu durumlarda) uygulama yapılacağı zaman incelticinizi Thinner 910 ve Thinner 100 ile harmanlayarak hazırlamalısınız. Çevre koşullarına göre karışım oranı değişmekle beraber; örneğin 25ºC üstü sıcaklıklarda yüzde 75 oranında Thinner 910 ve yüzde 25 oranında Thinner 100 karışımı tavsiye edilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta tinerleri önceden ayrı bir kapta harmanlamanız ve sonrasında Perfection Pro’yu DIN 4 viskozite kabında 14-15 saniye gelecek oranda inceltme için boyaya eklemeniz gerektiğidir. 

Kuruma Süresi:
Perfection Pro’nun kuruma/kürlenme süresi, uygulanan boya miktarına, hava sıcaklığına ve havalandırmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Solvent çıkışında ve kurumasında etkili olduğu için hangi katın nasıl uygulandığına bağlı olarak (örneğin yaş üstü yaş) kat atma süreleri de etkilenecektir.

Yayılma Süresi:
Boyanın ıslak olduğu ve halen yavaşta olsa yayıldığı zaman aralığı. Bu süre yavaş buharlaşan tiner kullanımı ile uzatılabilinir.

Yapışkanlık Aşaması (Tacky Stage):
Bu aşamada boya filminin içinde bulunan solventin büyük bir bölümü boya filminden havaya karışmıştır ancak boya filmi tam kuru değildir ve parmağınızla dokunduğunuzda parmağınıza boya bulaşacaktır.

Çok Hafif Yapışkanlık/Yapışmazlık Aşaması (Tack Off Stage):
Bu aşamada parmağınız ile boyaya dokunduğunuzda parmağınıza boya bulaşmaz ama boya filminde parmak iziniz kalır. Spey ile boya uygulamasında bu aşamada genelde bir sonraki kata geçilir. Bu aşamada boya filmi kürleşmeye başlamıştır ancak üstüne gelecek kat ile uyumlu halde boyanın istenilen şekilde yayılmasına olanak verir.

Dokunma Kuruması:
Bu aşamada parmağınız ile dokunduğunuzda ne parmağınıza boya bulaşır ne de boya filminde parmak iziniz kalır. Boya, jöleden daha serttir ama tam kürlenme gerçekleşmediği için henüz istenilen sertlikte değildir. Kürleşme daha hızlı ve yoğun olarak gerçekleşmektedir. Bu aşamada üstüne yeni bir kat uygulanması, yeni katın arzu edilen oranda yayılamaması ve parlayamaması sebebi ile iyi netice vermeyecektir.

Sertleşme Aşaması:
Bu aşamada boya filmine hafif baskı uygulanması onu etkilemeyecektir.
Bu aşamadan sonra boya filmi belirli süre zarfında, hava sıcaklığına, uygulanan boya miktarına bağlı olarak sertleşmeye devam edecektir.

Önemli Tavsiye – Nemin Etkisi
Son olarak hatırlatılması gereken diğer bir nokta ise iki bileşenli poliüretan boyanın nihai sonucunu etkileyen en önemli faktörlerden biri olan nemin varlığıdır. Nem, sertleşmeden önce boya yüzeyiyle temas etmesine izin verilmesi durumunda üretan yüzey parlaklığını “öldürür”. Bu noktayı özellikle dış ortamlarda boya yaparken hatırlamak çok önemlidir ve boyama işlemine başlarken bu dikkate alınmalıdır. Unutmayın ki, akşam saatlerinde yoğuşma oluşabilir; boya yeteri kadar kürlenmeden nem ile temasa geçecek gibiyse, yüzeyleri korumak için bir kapak yerleştirip boya işlemini hızlandırın ya da hava şartları istenilen aralıklara gelene kadar bekleyin. Boyalı yüzey nemden etkilenirse, boya filmi zımparalanmalı ve yeniden boyanmalıdır.
İki bileşenli poliüretanlar için altın kural: Nem oranı yüzde 70’in üstünde ise son kat boya işleminden kaçının ve nem oranı yüzde 85 veya daha yüksek olduğu durumlarda hiç bir boya uygulaması yapmayın.
Çok sayıda değişkenin olması nedeniyle boyanın neme duyarlılığı için kesin bir zaman periyodu verilemez. Bununla birlikte, yüzeylerin çiğlenmesine izin verilmeden önce, ilgili firma ürününün kuruma sürelerini en az iki katını dikkate almak akıllıca olacaktır.
Uygularken boyanın nemden arınmasını önlemek de önemlidir ve bu nedenle, tüm hava kanallarında iyi çalışan nem engelleyicilerin bulunduğundan emin olunmalı; böylece püskürtme tabancasına giren hava kuru olur. Nemli hava, kürlenmiş filmde parlaklıkların azalması gibi yüzey kusurlarına neden olabilir.

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Trafik Sigortasında İyi Sürücü İndirimi Nasıl Kazanılır?

Trafik sigortası, tüm motorlu taşıt sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir güvence sistemidir....
24 Nisan 2025

TMMOB GMO'nın, "Önüm Arkam Deniz, Sağım Solum Gemi" Resim Yarışması

21/22/23/24/25 Nisan 2025 tarihlerinde sergiyi ziyaret edebilirsiniz. 26 Nisan 2025 tarihinde 13:00'da dereceye giren öğrenciler ödüllerine kavuşa...
21 Nisan 2025

Deniz Turizm Birliği Derneği'nden İMEAK Deniz Ticaret Odası'na Ziyaret

Deniz turizmi sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ve temsilcileri arasında dayanışmayı güçlendirmek, sektörün gelişimine rehberlik etmek ve Türkiy...
17 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.