25. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği’nin düzenlemiş olduğu 23. Ulusal Denizkızı Kongresi, ikinci gününde birbirinden bilgilendirici ve katılımcılarına ışık tutacak paneller gerçekleştirdi.
Günün ilk paneli olan ‘’SIRE 2.0 ve SEKTÖRÜMÜZE ETKİSİ’’ panelinde yer alan isimler, FG Maritime Ltd. Marine Consultant Ferhat ABUL, YMN Tanker HSEQ Manager - DPA Kaptan Muhsin DEMİR ve YMN Tanker Crew Manager Kaptan Menduh AYDIN oldu.
Böylesine bir topluluk önünde bulunmaktan heyecan ve mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Muhsin DEMİR, SIRE 2.0’ı Türk Denizciliği için bir fırsat olarak gördüğünü belirterek yeni dönemde deniz ticareti yapabilmek için SIRE 2.0 biletine sahip olmamız gerektiğini belirtti.
SIRE denetim yönteminin tarihinden bahseden Ferhat ABUL ise SIRE 2.0 ile birlikte her limanda yapılabilecek standart ve dijital bir denete geçildiğini söyledi.
İlk çıktığı zaman kafa karışıklığına sebep olan SIRE 2.0’ı daha iyi anlamak için doğruluk, güvenilirlik, kabiliyet ve uyum sağlama başlıklı odak noktalarını anlamak gerektiğini vurguladı.
Bir soru silsilesi olarak tanımladığı SIRE 2.0 için insan faktörünün önemini belirterek denetin yapılma yöntemleri üzerine bilgi verdi.
Söze katılan Menduh AYDIN, bu denet sırasında yabancı dilin önemine dikkat çekerek eğitim döneminde bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
Panele örnek SIRE 2.0 sorularını öğrencilerle paylaşarak devam eden panelistlerimiz daha sonra yapılan denet denemelerinin sonuçlarını paylaşarak konuşmalarını sonlandırdılar.
SIFIR EMİSYONLU DENİZLER: DEKARBONİZASYON…
Türk Loydu Baş Araştırma ve Kural Geliştirme Mühendisi Aslı Yaldız ÖZTEKİN, ‘’Sıfır Emisyonlu Denizler: Dekarbonizasyon’’ adlı panelde denizci öğrenciler ile buluştu!
Karbon salımının azaltılması gerektiğine dikkat çeken ÖZTEKİN, konuşmasında karbon salınımının azaltılması hususunda denizciliğin payına düşen konulardan bahsetti.
IMO‘nun CII için hedeflerini ve beklentilerini anlattıktan sonra Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen regülasyonlardan bahsetti. Sera etkisine sebep olan gazları ve Avrupa Birliğinin yaratılan emisyon için gemilerden almaya başlayacakları “Emisyon Vergisi” ve yaptırımları hakkında bilgi verdi.
Yine Avrupa Birliğinin yakıt kaynaklı sera gazı emisyonu için 2050 yılında %86 sera gazı emisyonu hedefinden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.
ÇEVRE İHMAL EDİLMEDİ!
GİSBİR Çevre Koordinatörü Özlem SOYDAN, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları Tersane Müdürü Yağız Yetkin AZİZLER ve TURMEPA Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı, Antalya Setur Marina Müdürü & Antalya Yelken Kulübü Başkanı Ziya BAYKAL’ın katılımlarıyla ‘’Mavi Yollar, Yeşil Gelecek: Denizcilik ve Çevre’’ adlı panel gerçekleştirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları Tersane Müdürü Yağız Yetkin AZİZLER, Cumhuriyet’ten önce kurulan ve bu topraklardaki ilk anonim şirket olan Şehir Hatları’nın tarihini anlatarak konuşmasına başladı. Sahip oldukları deniz araçları ve gelecekte tamir onarımı planlanan deniz araçları hakkında konuşurken çalışmalarına başlanan afet gemisi ile ilgili bilgi verdi.
Filolarının fosil yakıt yakan ve hibrit elektrikli deniz araçlarının emisyon karşılaştırmasını yaparak hibrit araçlarla %40 daha az emisyon gerçekleştirdiklerini belirtti. Dünya Bankası ortaklığıyla boğaz ulaşımının tamamen fosil yakıttan uzaklaştırılması için çalışmalar yapıldığını ancak henüz hiçbir şehrin böyle bir altyapıya sahip olmadığını söyleyerek sözü GİSBİR Çevre Koordinatörü Özlem SOYDAN Hanıma bıraktı.
GİSBİR’in vizyonu ve misyonu hakkında konuşmasına başlayan SOYDAN, alternatif yakıt ve bataryalar ile devam etti. İçlerinde ilk kez Türkiye’de üretilen yakıtların da bulunduğu alternatif yakıtlar ile ilgili bilgi vererek römorkörlerin fosil yakıtlardan arındırılması için gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsetti.
Tersanelerde dijitalleşme ve bununla birlikte gelen enerji verimliliği hakkında bilgi verdi. GİSBİR olarak deniz çayırlarının tekrar canlandırılması hakkında yürütülen çalışmaları anlattı.
TURMEPA olarak deprem bölgelerinde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi vererek denizci öğrencilerden bulundukları bölgelerde çevre için ellerinden geleni yapmalarını istedi.
Panelistler, gelen soru üzerine, DÖDER tarafından kurulan 4 adet Denizkızı Kütüphanesi’nin artırılması adına kendilerinin de gereken yardımı yapacaklarını belirterek paneli sonlandırdılar.
KARİYERDE YOL HARİTASI ÇİZİLDİ!
Düzgit Group Genel Müdürü Metin DÜZGİT, Düzgit Group Filo Müdürü & DPA Kpt. Kürşad ÖZTÜRK ve Düzgit Group Personel Müdürü Kpt. Serhat ACAR, denizci öğrencilere kariyerlerinde yol göstermelerini sağlayan ‘’Denizcilikte Kariyer İçin Yol Haritası, Gemi İşletmeciliği, 2030+ Fırsatlar ve Tehditler’’ adlı panelde buluştu.
Metin DÜZGİT, kendi kariyerinden örnekler vererek başladığı konuşmasında “Denizciliğe hâkim olan, cihana hâkim olur.” sözünü vurgulayarak tarihte denizcilik alanında gerçekleşen gelişmeler ve imparatorlukların deniz ticaretinden nasıl faydalandığı hakkında bilgi verdi.
Denizci öğrencilere, işe atılma konusunda geç davrandıklarını söyleyerek genç yaşlarda başlamaları gerektiği önerisinde bulunan DÜZGİT, akademik kariyer basamaklarında yabancı dilin önemini vurgulamayı unutmadı.
Eğitim hayatları boyunca ve okul sonrası döneme dair de tavsiyelerde bulunan DÜZGİT, tavsiyelerinde ‘’Belirli bir yaşa kadar hata yapmaktan korkmayın, ancak ders alın. Ders almadan yapılan bir hata büyük kayıptır.’’ dedi.
Sürekli olarak rekabet içerisinde olduğumuzu hatırlatan Kürşad ÖZTÜRK, bu yarış için çok çalışılması gerektiğini söyledi. Gemilerde önceliklerinin çatışmaları azaltmak olduğunu ve bu konuyla ilgili gemilerde sürekli olarak eğitimlere devam ettiğini belirtti.
Tanker sektörü hakkında bilgi veren ÖZTÜRK, gemide çalışacak denizci öğrencilere içerisinde bulunduğu sektörü önerdi. Sürekli olarak kendilerini geliştirmeleri gereken bu sektörde yarıştan kopmamalarını hatırlatarak sözünü bitirdi.
Panelin devamında ise Serhat ACAR, İngilizce ve eğitimin öneminden bahsetti. Teknolojinin lisan öğrenme konusunda yarattığı kolaylıklarından bahsederek denizci öğrenciler için bilgiye kolay erişimi olan bir dönemde doğduklarını belirtti.
‘’BROKERLİK DOĞRU ALICIYI, DOĞRU SATICIYLA, DOĞRU ZAMANDA BULUŞTURMAKTIR’’
Son olarak ise, Borachart Partneri ve Gemi Brokeri Burak YILDIRIM, Borachart Partneri ve Gemi Brokeri Oktay SONER, Alpina Shipping S&P Brokeri İlknur GÜVEN ve Cockett Marine Oil Takım Lideri Burcu MESELİK’in katılımlarıyla ‘’Denizcilik Dünyasında İş Birliği: Brokerlik’’ adlı panelde öğrencilerle bir araya geldiler…
Denizcilik kökenli olmamasına rağmen şu an Broker olarak görev yapan İlknur GÜVEN, ‘’Broker demek her şeyi bilen ve herkesten haberdar olan demektir.’’ diyerek panele başladı. ‘’Brokerlik doğru alıcıyı, doğru satıcıyla, doğru zamanda buluşturmaktır.’’ diyerek sözü Burcu MESELİK’e bıraktı.
Brokerlik kariyerine başlama hikayesini anlatan MESELİK, bu mesleği seçme nedenini her gün yeni bir şeyler öğrenerek, yeni insanlarla tanışarak sürekli değişen olaylar yaşamak olduğunu aktardı. Uzun yıllardır denizcilik sektöründe çalışmasına rağmen hala keşfedilmemiş denizlerin var olduğunu söyleyerek sözü Burak YILDIRIM’a verdi.
YILDIRIM, brokerlik mesleğine adım atışını anlattıktan sonra mesleğe başlayalı 30 yıl olduğu halde hala ilk günkü gibi heyecanlı olduğunu ve broker olmanın çok keyifli olduğunu söyleyerek denizciliğe olan sevgisi ve ilgisinden bahsetti. Ve sözü Oktay Soner’e bıraktı.
Brokerlik mesleğiyle tanışmasını yabancı dil olduğunu anlatan SONER, brokerlik mesleği boyunca karşılaşabilecekleri zorluklar konusunda öğrencilere bilgi vermeyi ihmal etmedi.
R E K L A M