200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin: "Erin Motor, 10 Senelik Bir Ar-Ge'nin Ürünü"

Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin: "Erin Motor, 10 Senelik Bir Ar-Ge'nin Ürünü"

2 Ekim 2018 | SÖYLEŞİ
69. Sayı (Temmuz-AÄŸustos-Eylül-Ekim 2018)
1.886 kez okundu

Özgün tasarımı ve mühendislik gücüyle yüzde yüz yerli bir motor markası olma hedefiyle yola çıkan Erin Motor, aile ÅŸirketlerinden gelen bilgi, birikim ve deneyimi teknoloji ve Ar-Ge ile birleÅŸtirerek endüstriyel dizel motor, motopomp, marin motor ve jeneratör üretiminde dünya standartlarını yakaladı. 1989 yılında kurulan Åžahin Metal’den alınan güçle hayata geçirilen "Yüzde Yüz Türk Markası" Erin Motor’u firmanın Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ersin Åžahin’le konuÅŸtuk...

BOAT BUILDER TÜRKÄ°YE: Türkiye’nin yüzde yüz yerli motor markası Erin Motor nasıl ortaya çıktı? Firma ve geçmiÅŸi ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

ERSÄ°N ÅžAHÄ°N: Erin Motor’un geçmiÅŸi grup ÅŸirketimiz Åžahin Metal’e, onun geçmiÅŸi ise 1970’li yıllara dayanıyor. 70’li yıllarda yüksek basınçlı alüminyum pres döküm kalıpları imalatı ile baÅŸlayan iÅŸler zamanla geliÅŸiyor ve 1989 yılında Åžahin Metal kurularak, kalıpları yapılan bu ürünlerin üretimine geçiliyor.

Åžahin Metal bugün ikinci nesil tarafından yönetilen, otomotiv sektörüne üretim yapan, yaklaşık 230 kiÅŸinin çalıştığı bir firma. Üretiminin tamamını ihraç eden Åžahin Metal’in müÅŸterileri arasında Daimler, Porsche, Mercedes gibi dünyanın önde gelen otomobil üreticileri yer alıyor.

Åžahin Metal, kendi proseslerine hakim ama ürünü kendisinin olmayan bir firma. Bunun eksikliÄŸini her zaman hissettik. Yaptığımız iÅŸin katma deÄŸerini artırmak kendi tasarımımızla kendimize ait bir markayla üretim yapmak istedik. Ortaklarımızdan Mustafa Eser Bey’in motor konusundaki tecrübelerinden de faydalanarak yüzde yüz yerli bir motor üretme fikri ortaya çıktı. Ve bu iÅŸin temelleri 10 sene önce atıldı. Ä°lk 1-2 sene pazar araÅŸtırması yaptık. Hangi alanda açık var, nasıl bir ürün üretebiliriz? Aslında Türkiye çok iyi bir pazar, katma deÄŸeri yüksek bir ürün üretiyorsanız bir ÅŸekilde satabilirsiniz. Yan sanayi ile ilgili araÅŸtırma yaptık, hangi firmalarla çalışabileceÄŸimizi araÅŸtırdık. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi ile iki tane SANTEZ projesi tamamladık. Bu projelerin de Türk sanayisi için çok önemli bir örnek olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Çünkü ne kadar iyi bir ekibiniz olursa olsun, yaptığınız iÅŸi ne kadar iyi bilirseniz bilin, her zaman daha iyisine ihtiyacınız vardır. Teknolojik olarak bir destek almak istiyorsanız da Türkiye’deki üniversiteler teoride çok baÅŸarılılar. Ancak pratikte sıkıntıları var. Bu nedenle Türkiye’deki sanayiüniversite iÅŸbirlikleri, iki taraf için de çok faydalı olabilecek bir konsept. Biz bu iki SANTEZ projesini tamamlayınca elimizde tek silindirli bir motorumuz oldu.

Neden tek silindirli ile baÅŸladık? Çünkü dünyadaki tüm çok silindirli motor üreten firmalar, tek silindirli motorda Ar-Ge’sini tamamladıktan sonra çok silindirli motorlara geçtiler. Biz de bunu hedefledik. Ayrıca Türkiye pazarına baktığımızda da tek silindirli motorlarda bir boÅŸluk olduÄŸunu gözlemledik. Bu nedenle önce tek silindirli motorla piyasaya çıkmak ardından da 4 silindirli motora geçmek istedik.

Ä°ki sene önce Ar-Ge’sini tamamladık. 10 bin saat ömür testi yapıldı, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde çalıştı. Avrupalı, Amerikalı motor üreticileri nasıl yapıyorsa, aynı disiplinle aynı proses aÅŸamalarıyla yaptık. 

BOAT BUILDER TÜRKÄ°YE: Hangi alanları hedefliyorsunuz?

ERSÄ°N ÅžAHÄ°N: Motorumuzun hitap edeceÄŸi pazarlar arasında kendimize 3 tanesini hedef belirledik: jeneratörler, marin motorlar ve motopomp. Tüm bu ürünler için farklı partnerlerle çalışıyoruz. ÖrneÄŸin jeneratör konusunda Ä°talyan alternatör firması Sincro ile anlaÅŸtık. Onların alternatörlerini alıp burada montajını yapıp jeneratör haline getiriyoruz. Motopompta Samsun firması Domak Pompa ile çalışıyoruz. Çok baÅŸarılı iÅŸler yapan ve her ÅŸeyden önemlisi Ar-Ge yapan bir firma. Marinde ise Baysan DiÅŸli firması ile çalışıyoruz. Åžanzımanı Baysan firmasından alıp marinizasyonu da tamamen kendi bünyemizde yapıyoruz. Dolayısıyla yüzde yüz yerli bir marin motor üretiyoruz.

Marin motorumuz, 6-8 metre arasındaki bütün teknelerde kullanılabiliyor. Türkiye’de de barınaklara baktığımızda bu boyutlardaki teknelerin yoÄŸun olduÄŸunu görüyoruz. Net bir rakam veremeyiz ama bu pazarda 60 bine yakın tekne var. Ve bu teknelerin neredeyse yarısı 15-20 senelik motorları kullanmaya devam ediyor. Çünkü UzakdoÄŸu’dan gelen ucuz motorlara güvenmiyorlar ve Avrupa’dan gelen motorlar ise pahalı geliyor. Biz burada ucuz UzakdoÄŸu ürünleriyle deÄŸil, Avrupalı ürünlerle rekabeti hedefledik. Yüksek kaliteyi daha uygun fiyatlara sunmak istedik. Bunda da baÅŸarılı olduÄŸumuzu düÅŸünüyorum. Ürünümüzün saÄŸlamlığına ve kalitesine çok güveniyoruz.

Marin motorumuzun saha testlerini de tamamladık. SelimpaÅŸa’da bir balıkçı barınağında 8 metrelik bir tekneden çift silindirli motorunu çıkartıp yerine bizim tek silindirli motorumuzu koyduk. Çıkardığımız motorun katalog deÄŸeri 26 beygirdi, bizimki ise 24 beygir. Performans anlamında çok baÅŸarılıydı. Yakıt tasarrufu konusunda tekne kullanıcısından aldığımız geri bildirim ise “aynı yakıtla 3 kere gittiÄŸi yere bizim motorumuzla 4 kere gittiÄŸi” yönünde oldu. Dolayısıyla yüzde 33’lük bir yakıt tasarrufu saÄŸladı. Ayrıca motorumuzun tasarımı bize ait olduÄŸu için motorda istediÄŸimiz deÄŸiÅŸiklikleri yapma hakkına ve yeteneÄŸine de sahibiz. Özellikle balıkçılardan gelen talepler doÄŸrultusunda çalışmalar yaparak motorumuzu düÅŸük devirlerde çalıştırma imkanı da bulduk. Åžu anda motorumuz 600 devirde çalışıyor, ki bu da özellikle balıkçı tekneleri için büyük avantaj.

Temmuz ayında Ege Bölge’sinden baÅŸlayarak balıkçılara, amatör denizcilere motorumuzu kullanma imkanı saÄŸladık.

BOAT BUILDER TÜRKÄ°YE: Erin Motor ne kadarlık bir yatırımla hayata geçti ve en çok hangi alana yatırım yaptınız?

ERSÄ°N ÅžAHÄ°N: Firmamız Teknoyatırım Destek Programı kapsamında, Sanayi Bakanlığı’nca destekleniyor. Üretim için yaptığımız yatırımın yaklaşık yüzde 30’u kadar destek alıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yatırım ise yaklaşık 4 milyon dolar. Ve bunun büyük bir kısmı Ar-Ge’ye gitti. Çünkü daha önce de söylediÄŸim gibi bu ürünün ardında 10 yıllık bir Ar-Ge yatıyor. 

Biz bu motoru 2 sene önce de piyasaya sunabilirdik. Ancak yeni bir marka herkesin kafasında bir soru iÅŸareti oluÅŸturur. Yüzde yüz yerli bir marka olmanın da getirdiÄŸi sorumlulukla, ürünü piyasaya sunduktan sonra hiçbir sorunla karşılaÅŸmak istemedik. 2 sene boyunca beklememizin nedeni ürünü her anlamda test edip, ihtiyaç varsa iyileÅŸtirmeler yapmaktı. Bu anlayışla, denizde test ettiÄŸimiz motoru da en ufak parçalarına kadar söktük, yağındaki partiküllere kadar hepsini tek tek inceledik. Bugün gönül rahatlığıyla ürünümüzün arkasında durabiliyoruz.

BOAT BUILDER TÜRKÄ°YE: Piyasaya sunduÄŸunuz motor hangi güç aralığında, Önümüzdeki dönemde ürünler çeÅŸitlenecek mi?

ERSÄ°N ÅžAHÄ°N: Åžu an tek silindirli tek bir motorumuz var. 2400 devirde, 18 kW, 24 beygir güç üretiyor. ArkadaÅŸlarımız ÅŸu anda bu motorun doÄŸalgazlı (LNG) versiyonu üzerinde çalışıyorlar. Onu da Aralık ayında piyasaya sunmayı hedefliyoruz.

Yıldız Teknik Üniversitesi ile 4 silindirli motorun çalışmalarına da baÅŸladık. Hedefimiz 24 ay içinde 4 silindirli motoru da piyasaya sunmak. Normalde bir motorun Ar-Ge’si 2 senede bitmez. Ancak biz, tek silindirli motor üzerinde iÅŸin yüzde 60’ını bitirmiÅŸ durumdayız zaten. 

4 silindirli motor yapı olarak tek silindirliden farklı. Ürünü çeÅŸitlendirmeniz daha kolay oluyor. Åžu anki planlarımıza göre, yine aynı pazarlara hitap edecek, 75-100 kW arası 3 farklı motor düÅŸünüyoruz.

BOAT BUILDER TÜRKÄ°YE: Üretim ve satış kapasiteniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

ERSÄ°N ÅžAHÄ°N: Åžu anda yıllık 4 bin 500 adet üretim kapasitemiz var. Ancak talebe göre rahatlıkla bu kapasiteyi artırmamız mümkün. Marin motordaki hedefimiz ise yıllık 1000-1500 adet.

Lansmanımızı Nisan ayında yaptık ve satışlara baÅŸladık. Henüz çok yüksek rakamlar olmasa da üretimde talebe yetiÅŸmeye çalışıyoruz. Åžu anda daha çok jeneratörlerimiz satılıyor. Marin konusunda sezonu kaçırdığımız için satışlar düÅŸük miktarlarda. Ancak gelecek sezona kadar ürünümüzü tanıtmayı, anlatmayı sürdürüp belli bir marka bilinirliÄŸi de saÄŸladıktan sonra çok daha yüksek satış rakamlarına ulaÅŸacağımızı düÅŸünüyoruz. 

BOAT BUILDER TÜRKÄ°YE: Yeni bir markanın kabul edilmesi zor bir süreç. Bu konuda neler yapacaksınız?

ERSÄ°N ÅžAHÄ°N: Ä°nsanların beklentilerini çözerek iÅŸe baÅŸlamayı planlıyoruz. Kendimize çok güvendiÄŸimiz noktalar var. Öncelikle çok saÄŸlam bir ürünümüz var. Yakıt ekonomisi sunuyoruz. Herhangi bir sorun yaÅŸanması durumunda arkasında durabilecek, hızlı servis verebilecek bir ekibimiz var. En çok da ürünümüzü kullanacak olan insanların referanslarına güveniyoruz. Pazarda insanlar halen 30-35 yaşındaki motorları kullanıyorsa, ciddi bir boÅŸluk var demektir. Biz bu mecburiyeti ortadan kaldırmak istiyoruz.

Firmanın yöneticisi olarak ÅŸunu söyleyebilirim: Yerli bir ürüne karşı bu oranda bir teveccüh olmasını beklemiyordum. Ä°nsanlar ürünün yüzde yüz yerli olduÄŸunu duyduÄŸu zaman desteklemek, en azından bir ÅŸans vermek istiyorlar. Biz de ürünümüze güveniyoruz ve o ÅŸansı iyi kullanacağımızı biliyoruz.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Sanatçı Belma Bozkurt, 'Denizde Eko- Sanat Terapisi, Yeni Nesil Yaklaşımın İlk Örneği'

Yelkenfest Yelken Okulu işbirliği ile sanatçı Belma Bozkurt moderatörlüğünde Eko-Sanat Terapi için Pendik Marina'dan Sedef Adası'na doğru yelk...
8 Kasım 2024

Cem Hüroğlu; 'Data Hidrolik için 2022-23 yılları beklentilerin üzerinde geçti. 2024 yılından da geçen senenin üzerinde bir talep bekliyoruz'

Data Hidrolik Makina Sanayi A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Cem Hüroğlu, firmasının 2024 planlarını, yurtiçi ve yurtdışı fuarlar hakkındaki değerlen...
1 Åžubat 2024

Baran Akalın: "Hem Karada, Hem de Denizde Kullanılabilecek Karavan Projemiz Var"

Aslında mimarım, Haliç Üniversitesi'ni bitirdikten sonra San Frans. Academy of Art'ta yüksek linans ve endüstriyel tasarım doktorası ile 4 sen...
22 Ekim 2022

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.