20 Kasım 2018 | SÖYLEŞİ 70. Sayı (Kasım-Aralık 2018) | 2.096 kez okundu |
1996 yılından bu yana gemi ve yat inÅŸa sanayiine elektrik, kontrol ve otomasyon sistemleriyle hizmet veren Hakan Elektrik son dönemde Ar-Ge çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Firma ve yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi aldığımız Hakan Elektrik Genel Müdürü Ahmet Zurnacı, yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sonucu kontrol ve otomasyon sistemlerini yerli sistemlerle donatma imkanını sektöre kazandırdıklarını belirterek, “Her türlü deniz taşıtını ve savaÅŸ gemilerini, yerli ve milli olarak, Türk Loydu sertifikaları ile tescillenmiÅŸ olarak, dışa bağımlılığı tamamen yok ederek donatma gücüne sahibiz.” diyor…
Hakan Elektrik, 1996 yılında Kocaeli’nin Körfez ilçesinde kuruldu. Ä°lk olarak, yüksek otomasyon donanımına haiz konteyner gemileri ve tankerlerin donatımlarını yapan firma, takip eden dönemde maden fabrikaları, kara tesisleri, benzin istasyonları ve birçok endüstri tesisinin donatımını projeleri ile beraber yaparak tamamladı. Aynı süreçte, Ä°stanbul Tuzla bölgesinde mega yat projelerine baÅŸlayan Hakan Elektrik, kurulduÄŸu günden bu yana 22 yıllık süreçte, Türkiye’de inÅŸa edilen 50 metre ve üzeri boylarda mega yatların çok büyük bir kısmının saha uygulamalarını, projelerini, malzeme teminlerini, her türlü atölye imalatlarını, otomasyon ve kontrol yazılımlarını yaparak teslim etti. Åžu anda da birçok aktif mega yat projesinde yer alan firma, 50 çalışanıyla yerli ve milli yazılımlara yönelik Ar-Ge projelerini sürdürüyor.
Hakan Elektrik Genel Müdürü Ahmet Zurnacı, firmanın gemi inÅŸa sanayiine ilk katkısının iÅŸçilik ve katma deÄŸer olduÄŸunu belirterek, “O dönemde piyasada birkaç firma vardı ve bu firmalar güçleri oranında kaliteli üretimler yapabiliyorlardı. Denizcilik sektörüne ilk katkımız, sektörde çalışabilecek firma sayısını bir artırmak ve gerek ara eleman, gerekse kaliteli katma deÄŸer üretmeye baÅŸlamak oldu.” diyor.
Sonraki aÅŸamada ise her ÅŸartta yerli ve milli Ar-Ge çalışmalarına devam ettiklerini belirten Ahmet Zurnacı, “Bu çalışmalar sonucunda altyapılarını öÄŸrendiÄŸimiz yazılım ve kontrol sistemlerini kullanarak insansız makine daireleri standartlarında gemileri ve yatları dışa bağımlı olmadan üreterek, sertifikalandırarak sektörümüze kazandırdık. Her türlü deniz taşıtını ve savaÅŸ gemilerini, yerli ve milli olarak, Türk Loydu sertifikaları ile tescillenmiÅŸ olarak, dışa bağımlılığı tamamen yok ederek donatma gücüne sahibiz. Åžu anda mevcuttaki firmaların hemen tamamı yurt dışı firmalarının buradaki temsilcileri olarak çalışıyorlar. Bu noktada dışa bağımlılığı kıran ilk firma olduk. Bu ÅŸekilde gerek Milli Gemiler ve gerekse koster yenileme projelerinde çok büyük bir maliyet olan kontrol ve otomasyon sistemlerini yerli sistemler ile donatma imkanlarını sektöre kazandırdık.” ÅŸeklinde konuÅŸuyor.
Ülkemizde Ar-Ge açığı çok büyük
Ahmet Zurnacı, ÅŸöyle devam ediyor: “Elektrik sistemleri genelde standart yapılar olarak karşımıza çıkar. Geminin büyüklüÄŸüne göre güç üretip yoÄŸunluÄŸuna göre dağıtırsınız. Temel birkaç parametre önemlidir ve dikkatli bir çalışma gerektirir. Bu yapı dünyanın her yerinde tam olarak aynıdır. Bunun yanında gemilerde kullanılan irili ufaklı birçok sistem var. Hepsi birbirine entegre edilebilen ve tek noktadan kontrol edilebilen sistemler. Asıl iÅŸ kalemi burada oluÅŸuyor ve bu konuda ülkemizde Ar-Ge açığı çok büyük. Biz burada çalıştık. Bu sistemlerin en önemlileri makine kontrol sistemleri, jeneratör otomasyonlarını saÄŸlayan yük yönetim sistemleri ve alarm izleme ve kontrol sistemleriydi. Ä°ngilizce olarak kısaltılmış ÅŸekliyle AMS ve PMS olarak, askeri gemilerde de “platform otomasyon yönetim sistemi” (POYS) veya “entegre platform kontrol ve izleme sistemi” (EPKÄ°S) olarak genel isimleri var. Bu sistemler öncelikle gemilerdeki tüm makineleri ve jeneratörleri kontrol ediyor, alarm ve koruma fonksiyonlarını yerine getiriyor. Bunların yanında her türlü valf sistemini kontrol ediyor. Bu fonksiyonlar otomatik ve manuel olarak kullanılabiliyor. Her türlü sıvı seviye ölçme ve alarm fonksiyonlarını yerine getirebiliyor. Her türlü sintine alarm ve tahliye fonksiyonlarını icra edebiliyor. Jeneratör güç ve kontrol fonksiyonlarını yük yönetim sistemi olarak yerine getirme kabiliyetlerine sahip. Her türlü pnomatik ve hidrolik sistemi kontrol etme ve sürme becerileri mevcut. Frekans konverterleri vasıtasıyla baÅŸ pervaneler ve elektrikli ana tahrik sistemlerini kontrol etme becerileri mevcut. BNWAS sistemi yazılımları ile köprü güverte fonksiyonları yazılımsal olarak sisteme entegre edilmiÅŸ durumda. Bu sistemlerin internet baÄŸlandığı takdirde ofis ortamında gemiyi izleme ve kontrol olanakları mevcut. Tüm bunların hepsi tek veya birçok ekran üzerinden birbirlerini yedekleyerek çalışma olanaklarına sahip yedekli sistemler. Kısaca dışarıya baÄŸlı olduÄŸumuz her ÅŸeyi hedefledik ve birçoÄŸunu ürettik. Bu sistemleri BV, DNV, Türk Loydu kurumları ile çalışarak askeri ve sivil tüm deniz taşıtlarını kapsayacak ÅŸekilde sertifikalandırdık. Yerli ve milli sistemlerimiz var.”
“Yenilikçi bir yapımız var. Bu yapı sürekli ileri gitmemizi saÄŸlıyor. Bu yapının zorlukları da var. Ülkemizin ara eleman ve mühendislik altyapısına baktığımızda maalesef yapılacak çok iÅŸimiz olduÄŸunu da görüyoruz. Bedeli ne olursa olsun, biz, ileri gitmeye çalışıyoruz. Elimizdeki ile yetinmiyoruz. Birçok yabancı firma var. Bu firmaların temsilcisi olup kolay yolu seçmiyoruz. Bu durum özellikle müÅŸteri tarafında sıra dışılık olarak algılanıyor ve itici olabiliyor lakin referanslarımız Türkiye’de iÅŸ yapan ve sistem satan birçok yabancı firmadan güçlü. Bu temelde hareket ediyoruz. En önemli farkımızı ise Ar-Ge çalışmalarımız oluÅŸturuyor. Tüm maliyetleri öz kaynaklarımızdan karşılanıyor ve sonuçlarını alıyoruz. Maliyetleri noktasında neredeyse hiçbir kısıt koymadan çalışıyoruz.”
“Mevcut yapısı ile Türkiye’de üretilen her türlü deniz taşıtı, savaÅŸ gemileri, yük gemileri, çıkarma gemileri, römorkörler, yatlar, çok maksatlı gemilerin tamamına sistem olarak cevap verebilme gücümüz var. Tip onay sertifikaları, ISO 9001:2015 sertifikaları, kapasite raporları, üretici belgeleri gibi birçok sertifika ve belgelerimiz olmakla beraber eksiklerimiz de olabilir. Bunları çok dert etmiyoruz. Çalışarak yoluna devam eden insanlarız. Ä°htiyaç olduÄŸunda bunları kısa zamanda ve kolayca tamamlayabiliriz.”
YerlileÅŸtirme çalışmalarına katkı vermek istiyoruz
“Yaptığımız çalışmaların tamamı milli projelerimizi hedefleyerek, ekonomiyi düÅŸünerek yapılmış çalışmalardır. Bu alanlarda uygulama olanakları istiyoruz. Bizler kalemi elinde düÅŸünen ve üreten birimleriz. Daha iyisini ve güçlüsünü üretebilmek için maddi kaynaÄŸa veya desteÄŸe, bunun için de çalışma alanına ihtiyacımız var. YerlileÅŸtirme çalışmalarına katılarak katkı vermek istiyoruz. Yerli ve milli olarak projelerde yer almak istiyoruz. Bugün, yarın ve her zaman, üzerimize ne görev düÅŸüyor ise gereÄŸini yapmaya hazırız.”
R E K L A M