31 Mart 2020 | KONUK YAZAR 74. Sayı (Nisan 2020) | 16.838 kez okundu |
Tüm Dünyayı sarsan Covid-19 Virusü, maalesef ve kaçınılmaz olarak ülkemizi de etkisi altına almıştır. Kanımca daha ilk günlerinde olduÄŸumuz salgın, ülkemiz ekonomisinin tüm katmanlarına zaman içerisinde daha fazla zarar verecektir.
Yat ve Tekne Endüstrisine basitçe sadece “Yat ve Tekne” imalatı olarak bakmak çok yanlış olur. Endüstrimiz, tekne ve bileÅŸenlerinin imalatından baÅŸlayarak, distribütörleri, satış ve satış sonrası hizmetleri, marinaları, su sporlarını, günübirlik ve mavi yolculuk tur teknelerini ve charter hizmetlerini kapsamaktadır.
Åžu anda Covid-19 pandemisinden etkilenmeyen hiç bir alt katmanımız olmadığı gibi, insan faktörü önde geldiÄŸinden, en fazla etkilenen endüstrilerin başında gelmekteyiz. Zira ülkeye döviz girdisi saÄŸlayan sektörlerin başında gelmekte, hatta turizm sektöründe oransal olarak en fazla döviz gelirini saÄŸlamaktayız.
26 Mart 2020 tarihi itibari ile, daha önce alınan tekne sipariÅŸleri teslim safhasına gelen firmalar gerekli hijyen önlemlerini alarak, çalışma mesafesini yeniden düzenleyerek imalata devam etmektedirler. Bununla beraber, teknelerin limanda satış iÅŸlemlerinin ve bu nedenle deneme seferlerinin yapılamadığı ve müÅŸteriden ödemelerin alınamadığı ÅŸikayetlerini almaktayız. 21Åžubat-1 Mart tarihlerinde çok baÅŸarılı bir Boat Show ardından, yeni sipariÅŸlerde beklenen patlama maalesef yerini durgunluÄŸa bırakmıştır.
Marinalarda bulunan alışveriÅŸ birimleri, restaurant ve oteller kapatılmış ve marina yönetimleri, kronik hastalığı olan bazı çalışanlara izin vermiÅŸ, evden çalışması mümkün olanlara bu imkan saÄŸlanmıştır. Bazı marinalar, çalışan ve marinaya giren insan yoÄŸunluÄŸunu azaltmak için çekek sahasına bakım onarım amaçlı yeni tekne almamakta, dışarıdan saÄŸlanan bazı hizmetleri kendi personeli ile vermektedir.
Sezona hazırlık için en yoÄŸun olunan bu dönemde, bakım onarım hizmetlerinde büyük bir durgunluk görülmektedir. Avrupa ülkelerinde alınan tedbirler, yurtdışından gelen malzeme tedarik zincirinde de büyük aksamalara sebep olmaktadır. Ege ve Akdeniz kıyılarımızda, mayıs ayından baÅŸlayan su sporları, günübirlik turlar, mavi yolculuk ve charter sektörleri de çok fazla etkilenecektir. Endüstrimiz bu zor durumlarda, maalesef gerekli desteÄŸi bulamamaktadır. Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı’nın GÄ°2020-33 nolu duyurusunda, mücbir sebep nedeniyle, beyanname ve vergi ödeme süresi, 27 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelenen tüm sektörler sıralanmış, onaltı ana gruba ayrılmış bir çok faaliyet alanı sıralandığı halde maalesef sektörümüz bu kapsama alınmamıştır.
R E K L A M